Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2011 13:37 - ИСАК НЮТОН - РАЗМИСЛИ ЗА БОГА И ВСЕЛЕНАТА
Автор: allvin Категория: Други   
Прочетен: 1467 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.08.2011 00:30


oт блога на katana-тема:,,Много ви здраве от Айнщайн,атеисти и еволюционери"

ИСАК НЮТОН (1642-1727) – основател на класическата физика и откривател на диференциалното и интегралното смятане

Според Енциклопедия Британика (1997) “Сър Исак Нютон е кулминационната фигура в Научната революция на 17-ти век”. Нютон има основополагащ принос в теоретичната физика, математиката, оптиката и астрономията; той открива и формулира универсалния закон за гравитацията. Всепризнат е за най-великия учен на всички времена.

♦♦♦

1♦ В края на своя фундаментален научен труд “Philosophiae Naturalis Principia Mathematica” (London, 1687) Нютон пише:

“Тази изключително красива система, включваща Слънцето, планетите и кометите, би могла да възникне единствено в резултат на замисъла и решението на едно Разумно и Всемогъщо Същество.

Това Същество властва над всички неща не като една душа, въплътена в света, а като Господ над всичко; и тъкмо поради Своята власт, Той изисква да бъде наричан Господ Бог.” (NEWTON 1687).

2♦ “Наблюдавайки Божиите творения, ние разбираме, че истинският Бог е едно интелигентно и всемогъщо Същество, и че Той притежава всички съвършенства и абсолютната власт. Бог е вечен и безкраен, всесилен и всезнаещ, т.е. Неговото съществуване трае от вечността до вечността, Неговата личност се простира от безкрайността до безкрайността. Той властва над всички неща и знае всичко, което се е случило или е възможно да се случи.” (NEWTON 1687, “Principia Mathematica”).

3♦ “Бог е сътворил този свят и по един невидим начин властва над всичко. Бог изисква от нас да Го обичаме и да се покланяме само на Него и на никой друг. Бог ни е заповядал да почитаме нашите родители и предци, да обичаме нашите ближни както себе си, да бъдем умерени, справедливи и добри, да бъдем милостиви дори и към дивите зверове. И чрез същата сила, чрез която Той е дал живот на всички живи същества, Той ще възкреси всички мъртви, както възкреси нашия Спасител Иисус Христос, Който се възнесе на Небето, за да получи Своето Царство и да подготви място за нас.

Иисус Христос е по величие най-близо до Бога и трябва да бъде обожаван от нас като Агнец Божи. Христос ни изпрати Светия Дух, за да ни утешава тук на земята. Христос накрая ще се върне, за да властва над нас и за да съди всички мъртви. Тогава Той ще предаде Своето Царство на Бог-Отец и ще отнесе спасените на мястото, което е приготвил за тях, а осъдените ще отпрати другаде, за да си получат заслуженото.” (НЮТОН, цитиран в “Memoirs of the Life, Writings, and Discoveries of Sir Isaac Newton” by Sir David Brewster, Edinburgh, Thomas Constable and Co., 1855, Vol. II, 354).

Нима е случайно това, че лявата половина и дясната половина на всички птици, животни и хора са оформени симетрично? Нима е случайно това, че всички тези живи същества и вляво, и вдясно, имат по едно око, по едно ухо, но не повече, че имат нос с две симетрични ноздри, че имат по една ръка или крило, и по един крак, но не повече? Нима е възможно тази подреденост и закономерност да възникне без замисъла и изобретателността на един Всемогъщ Творец?

Нима е случайно това, че очите на всички живи същества са прозрачни в своята сърцевина, че всъщност те са единствените прозрачни телесни органи, че са обвити с твърда прозрачна обвивка, че са изпълнени с прозрачна течност, че имат по една кристаловидна леща и една зеница пред нея? И всички тези части на окото са толкова изящно сътворени, че нито един майстор не може да ги направи по-съвършени. Нима сляпата случайност е знаела за съществуването на светлината и на законите за пречупване на светлинните лъчи? Нима сляпата случайност е тази, която е сътворила по най-прецизния начин очите на всички живи същества, за да могат те да използват светлината?

Тези и други подобни размишления винаги ще подтикват човечеството да вярва, че има едно Всемогъщо Същество, което е сътворило всички неща, което господства над всичко и към което трябва да изпитваме страхопочитание.

Ето защо ние трябва да признаем съществуването на един Бог – безкраен, вечен, всеприсъстващ, всезнаещ, всесилен, Творец на всички неща, най-мъдър, най-справедлив, най-благ и най-свят. Ние трябва да Го обичаме, да се страхуваме от Него, да Го почитаме, да Му се доверяваме, да отправяме към Него молитвите си и благодарността си, да Го възхваляваме, да се прекланяме пред Неговото име, да се подчиняваме на Неговите заповеди.” (НЮТОН, цитиран в “Memoirs of the Life, Writings, and Discoveries of Sir Isaac Newton” by Sir David Brewster, Edinburgh, Thomas Constable and Co., 1855, Vol. II, 347-348).
коментар на kleotemida върху тази тема и разразилата се дискусия ,,Наука-Религия" или ,,Сътворение-Еволюция"

1.Другаря/Господин биолог, не дава каква е хавата със статистиката за вярата в Бог и сътворението сред нобеловите лауреати, а не сред общообразователните учени с дипломи на конвейер? Дайте да видим онези с най-големите мозъци какво мислят по въпроса, в т.ч. и много биолози сред тях.
2.Пита дали Бог е създал злото и защо има зло? Ами защото има Свободна воля. Ето и него никой не го кара да демагогствате, но го прави с един дълъг и нищо не казващ коментар. Бог ли го е накарал?
3.Бог бил добър, всемогъщ и т.н., и т.н. епитети.... Ама защо никъде не споменава, че е и справедлив? Или това качество на Бог му пречи да си развиете съкровените мисли за злото и откъде идва? Хайде като е толкова омаян от тази думичка „добър” бихте ли ми казали какво значи добро? И какво значи зло? Дайте ми (дори философско) определение на тези две понятия, пък тогава ще видим кой добър и кой лош от тази гледна точка, а после и ще поразсъждаваме дали/или….
4.Казва, че за еволюцията имало милиарди години? Ами ако няма толкова на разположение? М? Тогава какво правим с тазиа еволюция? Ако няма и милион дори? Как ще ги докараме хомоложните редове за по-малко години? И въобще цялата еволюция?
5.Явно не чете новостите, другаря/господин биолог, не чете. Едната биология само не стига. Хората откриха доста неща през последните 20-30 години, не само 3D-образите. Откриха, че има и много съществени грешки в датирането. Че на разпада на радиоактивните елементи влияят и други фактори, които доста съкращават тези прочути милиарди, някъде 100-ци пъти. Откриха много по-голямата скорост на седиментация, което праща по дяволите (в буквалния смисъл) милионите години на различните геоложки периоди. Откриха баламските твърдения за липсващите слоеве - била ги изяла ерозията. Ако скоростта на ерозията бе такава, каквато твърдят еволюционистите, само и само за да оправдаят липсващите геоложки слоеве (което значи липса на, не стотици, а на СТОТИЦИ МИЛИОНИ ГОДИНИ), континентите щеха да са ерозирали и да ги нема вече (6 см/год. !!!!). Откриха „машинките” вътре в клетките, което той като биолог трябва да знае и да ги е виждал, поне на онези 3D-кадри, по-които учат даже студентите. Как ли би ни ги обяснил? С макроеволюцията? Не става! Търси се обяснение на тези машинки с микроеволюцията. За сега, обаче, няма. Има само празни приказки кой в коя лаборатория какво получил. Да, ама в лаборатория и с целенасочени изследвания, с намесата на ИНТЕЛЕКТ!
6.Последния ми, любим въпрос – много бих искала този вездесъщ и всичкознаещ биолог да ми обясни от гледна точка на същата тази еволюция (кеф му макро, кеф му микро) как точно е еволюирало флагелумното двигателче? Що не се е хванал да го обясни, нали знае, че даде ли обяснение на това, Нобеловата награда му е в кърпа вързана :)).
7.Хубаво е човек да си вярва и да вярва в науката. Бог не го е забранил, напротив, казал е: „Бъдете незлобиви като гълъбите и мъдри като змиите.”, т.е. мислете /е, кой колкото може все пак :)))/ а в Еклесиаст (проповедник) е казано още: „Той е направил всяко нещо хубаво на времето му, положил е и света в техните размишления”. Т.е. този свят е познаваем и разбираем, но не защото сме върхът на Сътворението, а защото Бог ни е дал възможност да го опознаем, да го разберем, вложил е това в нас.
Иначе дълги статии колкото щете по въпроса, само дето няма една, която да изчерпва всички „дупки” в еволюционната теория. И то от гледна точка на всички науки, не само от гледна точка на биологията. А дупките в този момент са толкова много, че от теория Еволюционизма спокойно може да бъде отнесен в графа „хипотези”. Не случайно през последните 20-ина години все повече учени (и то качествени, а не шир-потреба) се опълчват както срещу макроеволюцията, така и срещу микроеволюцията. И не са един-двама, стотици са, даже хиляди.
Вместо заключение – ето какво казва един професор на биологическите науки - в противовес на това, че авторът на горната статия твърди, че по въпроса за еволюцията се изказвали само инженери (явно толкова въобще си знае, момчето) :)))):

http://istina-za-spasenie.narod2.ru/kakvo_ne_tryabva_da_pravim/evolyutsiya_ili_stvorenie_/

Който има уши, ще чуе, който има очи – ще види, но само този който наистина иска да го направи. Сляп и незрящ са две съвсем различни неща….


,,Науката без религия е осакатена,религията без науката е сляпа"









Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: allvin
Категория: Други
Прочетен: 1471049
Постинги: 357
Коментари: 1447
Гласове: 2971
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930