Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2011 16:23 - ,,ЕДЕМ" - Станислав Лем
Автор: allvin Категория: Политика   
Прочетен: 2762 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 28.11.2011 01:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Лъчезар Иванов
  Ако някой счита, че в днешно време няма цензура, да ми обясни как така се разбра какво точно става в Египет, a зaщо вестниците не пишат нищо за случващото се в Исландия?

Защото в Исландия народът накара да подаде оставка едно цяло правителство, приватизираха се основните банки и се реши да не се плаща натрупания от тях дълг към Великобритания и Холандия поради лоша финансова политика, и сега се подготвя обсъждане на промяна на конституцията.

И всичко това става мирно – една истинска революция против силните, които ни докараха до сегашната криза. И тук са причините защо не научаваме нищо за Исландия:

Какво би станало ако и останалите граждани на ЕС вземат пример от Исландия? Ето кратка история на случващото се там:

2008г. се национализира главната банка на страната. Паричната единица се срива, борсата прекратява дейността си. Страната е в банкрут.

2009г. гражданските протести пред Парламента довеждат до свикването на извънредни избори и до оставката на премиера и на цялото правителство. Продължава тежката икономическа ситуация в страната.

Чрез закон се предлага връщане на дълга към Великобритания и Холандия чрез плащане на 3500 мил. евро, която ще изплащат всички семейства в Исландия през следващите 15 години при 5,5% лихва.

2010г. хората отново излизат на улиците с искане законът да се подложи на референдум. През януари 2010г. Президентът отказва да ратифицира закона и обявява, че ще има референдум.
През март референдумът се провежда и резултатът е НЕ на плащането на дълга с 93% от гласовете.

След всичко това превителството започва разследване за съдебно разпределение на отговорността за кризата. Започват арести на различни банкери и високопоставени служители. Интерпол издава заповед и всички замесени банкери напускат страната.

В този аспект на кризата се свиква една асамблеа за редактиране на една нова конституция, която да отрази направените изводи от кризата и ще замени сегашната конституция, копие на датската. За целта се обръщат директно кън народа и се избират 25 граждани без политически връзки измежду представените 522 кандидатури, за които само е било необходимо да са пълнолетни и да имат подкрепата на 30 души.

Конституционната асамблеа започва работа през февруари 2011г. и ще представи проекта за конституция, основан на препоръките от различни асамблеи, проведени в цялата страна. Проектът ще трябва да бъде одобрен от сегашния Парламент и от този, който ще дойде при следващите избори.

Тази е накратко историята на Исландската революция: оставка на правителството анблок, национализация на банката, референдум в който народът решава главните икономически проблеми, вкарване в затвора на отговорните за кризата и претруктуриране на конституцията от гражданите.

Да се каза нещо за всичко това в европейските медии?

Да е коментирано в политическите радиоговорилни?

Да сте видели кадри по телевизиите?

Разбира се, че НЕ.

Народът на Исландия успя да даде добър урок на цяла Европа, противопоставяйки се на системата и давайки урок по демокрация на целия свят.

===================================

Някога един от бащите-основатели на САЩ, Томас Джеферсън, писал:
"Ако американският народ някога позволи на частните банки да контролират печатането на НЕГОВАТА валута - първо чрез инфлацията, после с дефлацията - банките и корпорациите, които ще израснат покрай инфлацията и дефлацията, ще ограбят народа от всичката му собственост, докато един ден техните деца се събудят бездомни на континента, който бащите им завоюваха… Убеден съм, че банковите институции са по-опасни за нашите свободи от чуждите армии".

Онези, които са чели "Властта на Мамона" на Волен Сидеров, която през 2004 г. предсказа, че хидрата на фондовите борси ще доведе света до втора Голяма депресия, вече знаят как печатането на долари бе поверено на един частен банков картел, а в САЩ се сбъднаха най-черните опасения на Джеферсън.

===================================

... Едем… — добави след миг. Знаеш ли, започва да ми се оформя някаква картина след разказа на Двутела-астроном, по-точно… на Калкулатора… Чудовищна.

— Да — кимна бавно Координаторът, — някаква крайна, така последователна, че чак потресаваща злоупотреба с теорията на информацията. Както се оказва, тя може да бъде оръдие за мъчения, много по-ужасни от всякакво физическо измъчване.

Селекция, спиране, блокиране на информацията — по този начин може да се култивира геометрически точна, кошмарна „прокрустика“, както го каза Калкулаторът.

— Как мислиш, дали те… или той — го разбира?

— Как да го разбира? А имаш предвид дали счита такова състояние за нормално? Е, в определен смисъл — сигурно. Нали не познава нищо друго. Макар че се позоваваше на древната им история — тирани, отначало обикновени, после „анонимни“, значи има скала за сравнение. Да, сигурно — ако тя му липсваше, нямаше да успее да ни го каже.

— Ако позоваването на тиранията му дава възможност да си спомня за „доброто старо време“, то,… благодаря.

— И все пак. Изглежда, това е своего рода логичен път на развитие. На някакъв пореден тиран му е хрумнало, че собствената анонимност при съществуващата система на управление ще бъде изгодна. Обществото, без възможност да концентрира съпротивата си, да насочи враждебните чувства към конкретна особа, в известна степен сякаш се разоръжава.

— Аха, така ли го тълкуваш? Тиран без лице!

— Може аналогията да е лъжлива — след известно време, когато са възникнали теоретическите основи на тази тяхна „прокрустика“, някой от неговите наследници е отишъл още по-далеч, ликвидирал е — привидно — дори своето „инкогнито“, премахнал е самия себе си, самата система на управление — разбира се, само в сферата на понятията, думите, публичните изказвания…

— Но защо тук няма никакви освободителни движения? Това не го разбирам! И даже когато наказват своите „престъпници“, вкарвайки ги в тези някакви автономни изолирани групи — нали при отсъствието на каквато и да е стража, надзор, външно насилие е възможно индивидуално бягство и даже организирана съпротива.

— За да може да възникне организация, най-напред трябва да съществуват средства за взаиморазбиране.

Координаторът подаде през люка на купола окото на Гайгеровия брояч, чието цъкане като че ли постепенно утихваше.

— Забележи, че определени явления у тях не са лишени въобще от имена — или връзка с останалите, — но и названията, и връзките, които претендират за истински, са маски. Уродствата, предизвикани от мутациите, се наричат епидемия от някаква болест и така сигурно става с всичко останало. За да се овладее светът, трябва отначало да се назове. Лишени от знания, оръжие, организация, отрязани от другите жители, какво могат да направят?

— Да — каза Инженерът, — но онази сцена на гробището, онзи ров край града все пак показват, че може би порядъкът тук въпреки всичко не е чак толкова съвършен, както би искал неизвестният владетел. А това, че нашият двутел се уплаши от стъклената стена, помниш ли? Явно е, че не всичко тук върви гладко. ( откъс от книгата на Станислав Лем ,,Едем" )




Гласувай:
4



1. nbrakalova - Разбираемо е, защо случаят в Исландия се осъществява под сурдинка.
04.09.2011 22:34
С едно обаче не мога и няма да се съглася, а именно, че чрез каквото и да било народът може да решава главните икономически проблеми. И една фундаментална подробност - свен почтеност необходими са съответна квалификация и професионализъм - и то персонално, а не чрез съветници, каквато е обикновено практиката у нас. Това предполага, разбира се, фактори, които ги осигуряват, изграждат, обуславят. Ако народът може да управлява, тогава защо се избира управленският апарат? Народът може да излъчи свои представители, въз основа на своите качества. Съответно, според качествата на тези представители зависи осъществяването на неговите необходимостите и изискванията. Това е управление отдолу нагоре с всичко произлизащо от това, като отговорността дори и да е персонална, последиците се понасят и мнозинството.
цитирай
2. allvin - Много добър коментар!
07.09.2011 00:45
Отличен коментар,Надя! Както винаги,ти си на много високо ниво! Благодаря! :)))
цитирай
3. nbrakalova - Радвам се,
07.09.2011 11:36
че съм била разбрана! Това не винаги ми се случва :) Благодаря ти, allvin!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: allvin
Категория: Други
Прочетен: 1456148
Постинги: 356
Коментари: 1447
Гласове: 2968
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031