Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2011 12:56 - Г.М.О. убива пчелите! Убива и хората!!!
Автор: allvin Категория: Политика   
Прочетен: 4675 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 01.09.2011 12:01


ГМО убива пчелите

Източник image
Пчелите опрашват повече от една трета от земеделските култури в Северна Америка (това важи за навсякъде), като се започне от плодове като праскови, ябълки, череши, ягоди до бадемите в Калифорния. От опрашването на пчелите зависят около деветдесет процента от тези растения. Така че, без тези насекоми с прибирането на реколтата от тези култури можем да се простим. Да не говорим за мед и цветя.

В тази статия ние ще обсъдим това, което заплашва масовото измиране и намаляване на пчелните семейства в Северна Америка и на други места по света. Ние ще се опитаме да хвърлим светлина върху икономическите и политическите последици от настъпването на смъртта им, и как изчезването на пчелните семейства са свързани с проблема за глада в света.

Може да има много причини, които могат да причинят намаляване на популацията на пчелите. Но така или иначе, най-важната от тях е използването на генетично модифицирани организми (ГМО); семената отглеждани по технологията Терминатор (особеност на тази технология е създадаването на семена от които растат стерилни, не даващи семена растения), които с одобрението на правителството, са широко използвани в селското ни стопанство. Ние се опитваме да обясним как генетично модифицираните семена предизвикват разпадане и унищожаване на пчелните семейства.


Генетично модифицирани семена са произведени и разпространявани от мощни биотехнологични корпорации. Те имат големи амбиции, те искат да постигнат надмощие в бранша в селското стопанство и манипулирани умело от правителстваната политика по отношение на селското стопанство, за да постигнат целите си. Американски корпорации като Monsanto и Pioneer  създадоха хибридни семена, които растат само в определени обстоятелства, често свързани с употребата на торове и / или инсектициди от същия производител.

Генетично модифицирани растения, обикновенно се придружават от генетична модификация на цветния прашец. Той се превръща в "стерилен" и, следователно, за пчелите в него няма достатъчно хранителни вещества. Те започват да умират от болести, глад или заболявания на храносмилателния тракт, който включва събиране на нектар и цветен прашец през лятото и хранене с мед по време на зимните месеци, когато пчелите не напускат кошерите.

Ние отчитаме четири основни причини, които, според различни мнения, са отговорни за смъртта на пчелите. Това са  Varroa акарите, паразити, мобилни телефони, и семената, които са били отглеждани по технологията Терминатор.
  Причина 1: Вароа акарите


Много експерти смятат, акарите Varroa наистина са основната причина за масовата смърт на пчелите през зимата на 2005 година. Въпреки това, когато учените от лабораторията за изследване на пчелите при Министерството на земеделието, пътували до Oakdale (CAL) за изследване на ситуацията на място, те не могли да намерят корелация между нивото на заразяване от акари и състоянието на колониите.

"Не можахме да намерим нито една единствена причина, която да е предизвикала масовата смърт на пчелите" - признава Джеф Петтис, ентомолог, учен от изследователската лаборатория в Beltsville (Мериленд).

В допълнение, лечението срещу акари може да доведе до факта, че кошера ще бъде беззащитен срещу настъплението на патогенни бактерии. Точно както злоупотребата с антибиотици води до затруднения днес за лечение на инфекциозни заболявания и повишен риск от смърт при хората.

Причина 2: Паразитите

Днес не само културите, но дори и живи плетове и горски полянки се пръскат с пестициди или хербициди. Тези химикали са като символ на онвошението ни към природата като към враг. Но това, което обрабоваме с отрова, в крайна сметка ще бъдат на масата ни - това е един много опростен начин за решаване на проблеми. Да не говорим за факта, че по този начин можем да игнорираме истинската причина.

Създаването на нови генетично модифицирани култури, устойчиви на някои пестициди и хербициди е довело до това, че химикалите започнаха да се използват още по-активно.

Връзката между смъртта на пчелите и използването на пестициди на основата на никотин - това е научно доказан факт. А фактът, че другите пчели и насекоми летят около празни кошери и меда не ги привлича, само потвърждава теорията на изхвърлените токсични вещества.

Излишъкът на токсини, сам по себе си определено не е нищо добро. Но ние все още трябва да установим връзката му с нарушенията на храносмилането, като например невъзможността човек да поглъща консерванти и да усвоява необходимите му ензими, за усвояване на протеинит, мазнини, въглехидрати и други хранителни съставки.

Причина 3: Мобилните телефони

Понякога, заедно с мобилните телефони, обявени за виновни са и други навигационни смущения: ултравиолетовите лъчи, променящите се магнитни полета и т.н.

Има и нещо вярно в тази теория. Доказано е, например, че електромагнитните вълни наистина имат известно влияние върху навигацията на пчелите. Но това влияние не може да бъде сериозно, поне не толкова, че да доведе до заболяване и смърт на насекомите. За да се убедите в това, е достатъчно да се вземат предвид внезапните изблици на слънчева активност. Това се случва почти непрекъснато, но въпреки това не пречи на пчелите да се ориентират в пространството.

Причина 4: Семената  «Terminator»

От тези документи, които успяха да изтекат в медиите, можем да заключим, че мощните корпорации в Канада правят тестове и организират масово производство на култури, разработени в рамките на програмата «Терминатор". Отличителна черта на тези растения е, че през следващата година семената им не покълват. И фермерите отново са при производителите на генетично модифицирани организми за нови семена.

И пчелите, които се опитват да събират цветен прашец от тези растения, имат прекъсване на храносмилателния тракт. Проучванията показват, че цветът на по-ниското отделяне от червата на насекомите, събирали прашец от генетично модифицирани растения, става черен. Тези промени са сравними с тези, които настъпват в организма на пациентите с рак на дебелото черво.
Рисунка 1: Изменение цвета на червото у пчелите
  image
Гръдните разрези на болните пчели са много по-широки и тъмни (A) в сравнение с здравите пчели (B).

Промяната на цвета означава, че пчелите са били убити след събиране на цветен прашец. Пчеларите са потвърдили, че по време на прибиране на реколтата пчелите все  още са били живи.

Нарушенията в храносмилателната система се дължат на попадане на твърди вещества, от които имунната система е застрашена. Не е изключена, перспективата да преминавайки през същите процеси на развитие на рак на дебелото черво и при човека.

Очевидно е, че пчелите, които абсорбират прашец от ГМО, развиват сериозно заболяване на храносмилателната система, което в крайна сметка, става причина за смъртта им.

Рисунка 2:  Разрушаване на храносмилателната система на медоносните пчели
  image image image Съдържанието на ректума в пчели от Джорджия (A), се различава значително от съдържанието на пчелите от Пасадена, Калифорния (B). Ректалната стена на първия епрозрачен и през него може да се види съдържанието му, което прилича на маса от малки камъни (C). В пробите от Пасадена са намерени спори от ноземи(!?!), каквито в екземплярите от Джорджия няма..

В Северна Америка, пчелите опрашват поне 30-40 процента от всички земеделски култури. Можем ли да кажем, че ГМО оказва пряко влияние върху храносмилателния процес на пчелите? Възможно ли е, да има прилики в храносмилателния процес между човека и пчелата? Трябва да се отбележи, че броят на епидемиите при пчелните семейства се е увеличил значително,  след като ние започнахме да употребяваме храни от ГМО.

Бързото разпространение на такива човешки заболявания като рак на дебелото черво, затлъстяване, сърдечни заболявания и т.н., според някои изследователи, могат да бъдат свързани с консумацията на продукти, съдържащи ГМО. Неспособността на пчелите да пропуснат тези вещества през храносмилателната система, учените смятат, че подобен процес, протича и в храносмилателната система на човека.

Таблица: Зависимостта ни от пчелите Някои от най-ценните видове плодове, овошки, орехи и зърнени култури, които зависят от опрашването от насекоми, в частност медоносните пчели.
  image Съвкупната стойност на културите в милиард за 2006 год Процент на опрашване от медоносни пчели Процент на култури, опрашвани от медоносни пчели и други насекоми и други опрашиватели Към другите се отнасят птици, вятър и дъждовна вода.
  Заключение

Очевидно е, че използването на ГМО е една от основните причини за намаляване броя  на пчелите. Това е сериозен проблем, и показва също нашата уязвимост. Случайте на рак на дебелото черво са се увеличили през последните години, както сред хората, така и сред пчелите. Това, разбира се, е само на теория, но тя ни ​​кара да се чудим за това, какво ядем всъщност.

Въздействието на генетични промени в околната среда още не са добре изучени. А ако за тях се знае, това, което се пази в тайна е в ръцете мощни корпорации.

По отношение на икономическите щети - загубата на пчелните семейства ще доведе до инфлация, липса на земеделски продукти и, по всяка вероятност, криза на селскостопанския отрасъл.

Може би само децата ни ще бъдат в състояние напълно да осъзнаят, че алчността е унищожила предците им на нашата синя планета.


(материалът е публикуван в zahariada.blog.bg)


image


image


„Същинската цел на храната, която е да храни хората, е подменена с икономическите цели на шепа мултинационални компании, които са монополизирали всички етапи на производството на храна – от семената до големите търговски вериги. Те се явяват основните бенефициенти на световната криза.“ Мигел Д’Еското Брокман, (Miguel D’Escoto Brockmann), председател на Общото събрание на ООН.

Какво е генетичното инженерство?

Генетичното инженерство е радикално нова технология, използвана от учените за манипулация на ДНК на живите организми. Генетичното инженерство върху растения започва в лабораториите през 80-те години на миналия век с големи обещания за изхранване на света и справяне с глада.

ГМО по света

13 години след първото значително култивиране на ГМ растение в САЩ през 1996 г. фактите за ГМО са (www.foeeurope.org/GMOs/Whobenefits/ExSummaryFeb08.pdf):
* Само 2,4% от цялата земеделска земя по света е с ГМ култури;
* 176 от 192 страни не отглеждат ГМО;
* 5 страни култивират почти 90% от всички ГМ растения по света – САЩ (50%), Аржентина (17%), Бразилия (11%), Канада (6%) и Парагвай;
* 4 ГМ растения заемат почти цялата площ с ГМ култури – соя, царевица и памук (95%) и ГМ маслодайна рапица (4%);
* Само 2 сортови направления се култивират – толерантни към хербициди и към насекоми.

ГМО в Европа

1 култура – единствената ГМ култура, разрешена за отглеждане в Европа, е царевичният хибрид на Монсанто MON810.
0.06% е площта от земеделска земя, използвана за отглеждане на ГМ култури в Европа.

ГМО - твърдения и факти

Намалено ли е въздействие върху околната среда от използването на пестициди?

Тъкмо обратното – количеството пестициди при култивирането на ГМ растения расте и е потвърдено в 19 страни (Bayer) . За първи път това е установено в САЩ през 1970 г. с наблюдаването на устойчивост на плевели към атразин, през 1980 г. се наблюдава устойчивост на плевели към инхибитори ALS. За периода 1994–2005 г. е
отчетено 15-кратно увеличение на глифозат при отглеждането на соя, царевица и памук. Използването на атразин (забранен в Европа поради проблеми, свързани със здравето) при царевицата в САЩ нарасна с 12% за три години – от 2002 до 2005 г.

Увеличават ли се добивите?

При нито едно генетично модифицирано растение целта за увеличаване на добивите не е постигната, въпреки работата на учените.
Толерантните към хербициди соя и памук намаляват нуждата от работна ръка, но имат по-ниски добиви от конвенционалните сортове и по-ниски печалби за фермерите. В райони с повишено засушаване и сух климат RR (Раундъп реди) соята дава по-ниски добиви. В най-добрия случай добивите на ГМ културите са същите, както и при конвенционалните. Добивите се влияят от фактори като климат, напояване и други не-ГМО фактори и зависят повече от уменията на фермерите, отколкото от факта, че са генетично модифицирани.

Възможно ли е справяне с кризата и нарастващите цени на храните?

Цените на царевицата за последните две години са се увеличили с 50%, на соята с 76%, 54% – пшеница, 104% – ориза, на Раундъп Реди – с 134%. Печалбата за Монсанто за периода 2007–2010 г. се предвижда да се увеличи с 74% (Goldman Sachs). С увеличаване на цените на храните печалбата на мултинационалните агрохимически компании ще
расте експоненциално. За фермерите остават по-ниските добиви, по-високите цени на хербициди, по-високите цени на семена, загубата на пазари и свободата на избор.

Какво е Bt растение?

Bt растенията са създадени през 1996 г. чрез модифицирането с гени на Bacillus thuringiensis (Bt) с цел растението само да произвежда протеина, като по този начин само се защитава от насекоми без да е необходимо пръскането с Bt и/или синтетични пестициди. Растения-пестициди са Bt царевица, картоф и памук.

Случаят с Bt царевица в Испания

Въпреки че в Испания проблемът със стъблопробивача при царевицата е незначителен, според доклад на работна група към правителството, през 2002 г. държавата решава стане единствената страна в Европа, която произвежда единствената разрешена за култивиране земеделска култура – Bt царевица – MON810. След 2006 г. случаите със замърсяване зачестиха и в знак на протест един земеделски производител на биологична царевица изгори цялата си продукция, тъй като не можа да продаде продукцията, замърсена с ГМ полени от съседните полета.

Забрана на царевичният хибрид MON810 в Европа

6 страни в ЕС забраниха култивирането на ГМ царевица досега: Австрия (1999), Гърция (2005), Унгария (2006), Франция (2008), Люксембург (2009), Германия (2009).

„Сортът царевица на Монсанто MON810 е опасен за околната среда и има наистина нови доказателства за това.“ - Илзе Айгнер, министър на земеделието на Германия.

В тези 6 страни забраната е въз основа на предпазни клаузи от Директивите 2001/18/EC и Регламент 1829/2003, които позволяват конкретна забрана на ГМ видове на основата на научни доказателства, свързани със заплахи за околната среда или здравето на човека.

Други забрани

Швейцария – мораториум от 2005 до 2013 г., който включва забрана за отглеждане на всички ГМ култури, както и използването на ГМО за храна на животни;
Италия – забрана на всички ГМО, докато законодателството за „съвместно съществуване“ е в сила;
Уелс (Великобритания) – забрана, основана на режима за отговорност;
Валония (Белгия) – забрана, основана на «съвместното съществуване»;
Полша – забрана за продажба на ГМ семена;
Австрия – забрана за царевични хибриди MON863, T25 и Bt 176; маслодайна рапица GT73, Rf3, Ms8, Ms8xRf3.

Аргументи за забраната

Опасност за околната среда

През последните 3 години се натрупаха достатъчно научни доказателства, които показват убедително, че ефектът на Bt сортовете царевица са твърде далеч от очакванията и че техният опасен потенциал е дори по-голям от предвижданията.

«Фермерите се притискат да използват по-големи и допълнителни количества инсектициди, за да се справят с тази резистентност на вредителите, облагодетелствайки производителите на пестициди, които често са същите компании,
които произвеждат ГМО», се казва в доклад на Европейската комисия до Световната търговска организация, който критикува оценката на риска от ГМО, в частност Bt растенията.

През февруари 2008 г. 37 учени от 11 страни написаха отворено писмо до Европейския комисар Ставрос Димас, подкрепяйки неговото предложение за отхвърляне за оторизиране отглеждането на ГМ сортове Bt царевица 1507 и Bt11. Те подчертаха липсата на консенсус относно безопасността на ГМ растенията и се аргументираха с искане за «временна забрана за култивирането докато не се направи обоснована оценка на риска» (http://www.vdwev.de/Scientists%20letter%20to%20Dimas.pdf).

» Целевите насекоми развиват резистентност към пестицидите, произвеждани от Bt ГМ растения. MON810 царевицата
има свойството да произвежда инсектицидните молекули Cry1Ab в голямо количество и непрекъснато. Това свойство дава възможност за възникване на резистентност в неприятелите (Tabashnik, B.E, 2008).

» Активният токсин CRY1AB, произвеждан от царевицата MON810 съществува в почвата и водните екосистеми повече от 350 дни след култивирането, което може да доведе до ефект в нецелевите организми. Това дава основание да се каже, че този сорт царевица е опасен за околната среда (Rosi-Marshall, E.J, 2007).

» Замяната на един неприятел с друг. През 2006 проведените в САЩ изследвания от Catangui, показват, че нови инсекти просто запълват нишата на организмите, убити от Bt царевицата (напр. европейския стъблопробивач) (Catangui M.A. et al. 2006). Разпространението на полените.

» В доклад на Междинната комисия на върховния орган по генно-модифицираните организми във Франция (Yvon Le Maho, 2008) се посочва, че разстоянието, което преминават полените е много голямо (повече от 10 км). Царевицата е чувствителна култура за кръстосано опрашване и е доказано, че търговските хибриди произвеждат повече полени, отколкото техните родителски линии.

Ефект върху човешкото здраве

Bt протеинът, произвеждан от MON810 за разлика от естествено произвеждания от бацилите, е модифициран допълнително, което променя неговите функции, правейки го патогенен. Засега няма нито едно научно изследване, което доказва безвредността на това трансгенно растение относно здравето на хората, а има проучвания, които показват реакцията на имунната система при мишките и други организми, причинена от протеина Cry1ab.

Социално-икономически съображения

Количеството на хербицида Раундъп реди в САЩ се е увеличило 15 кратно, факт е необходимостта от увеличаване на количеството и допълнително третиране с други пестициди за целевите неприятели, както и за неочакваните нови неприятели. Концентрирането на производството и търговията на семена, както и на пестициди в ръцете на няколко мултинационални компании, ощетява дребните земеделски производители.

Аргументи за забрана на MON810 в България

Законови аргументи
От гледна точка на законодателството при отсъствието на оценка на риска, както и на анализи, които да отразяват специфичните условия за България е необходимо да се приложи предпазната клауза на европейския регламент и директива.

Научни аргументи

Липсват научни изследвания за конкретния биогеографски район на България, за да се направи оценка на риска
от отглеждането на хибрида MON810, както се изисква от европейското законодателство, чл. 23 от Директива
2001/18/EC; и регламент 1829/2003.


Ползи за България от забрана на хибрида MON810

» Възможност за пазар в Европейския съюз, където ГМ културите подлежат на строги ограничения и са отхвърлени от потребители и търговци

» Свобода на земеделските производители да избират начина и доставчиците на семена и средства за растителна защита

» Възможност за опазване на старите сортове и развитие на нови, на базата на класическите и безопасни технологии

» Възможност да се опазят териториите от Националната екологична мрежа – националните и природни паркове, резервати, местата по Натура 2000, екологично чувствителни райони, както и стопанствата с биологично производство

» Възможност да запази имиджа на страна с вкусна и безопасна храна, запазени природни дадености, развитие на устойчив туризъм.

Алтернативата на ГМО

Увеличават се доказателствата, че ГМ растенията не са решение за справяне на бедността и глада в света, нито с увеличаващите се екологични проблеми като промяната на климата. Четиригодишното глобално изследване „Международна оценка на земеделската наука и технология за развитие“ (Доклад на IAASTD – http://www.agassessment.org/) известна като Световния доклад за земеделие, под егидата на Световната банка, ООН и Световната здравна организация заключава, че най-добрият начин за справяне със световния глад е преминаването към методите, основани на биологичното разнообразие. В доклада е подчертано значението на биологичното земеделие, което предлага не само храна, суровини и биомаса, но и услуги и функции за екосистемите и оказва влияние на ландшафта и културата.
Когато икономическата, социална и екологична цена се увеличава непрекъснато, ние трябва да се запитаме кой има полза от това?

Д-р инж. Светла Николова, Агролинк





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - напълно нормално,
22.08.2011 13:24
то си го пише в Библията, изчезнат ли пчелите, край!
цитирай
2. анонимен - ot juli
13.06.2012 23:19
mnogo mi e interesno ,tiq izrodi koito sa izmislili GMO-to s kakvo se hranqt,nali i te 6te puknat sled nas ili o6te se mislqt za ""bogoizbrani'' hi hi

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: allvin
Категория: Други
Прочетен: 1465204
Постинги: 356
Коментари: 1447
Гласове: 2969
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930