Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2013 22:46 - 6 - 20 април 1941 г.
Автор: allvin Категория: История   
Прочетен: 5022 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 06.04.2016 15:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 6 април 1941 г. от територията на България Третият Райх започва операции Ауфмарш 25 и Марита - едновременното нападение на Югославия и Гърция. За броени дни двете балкански страни капитулират и Ньойските окови са разкъсани с помощта на немското оръжие. На 20 април,Великден,Българската армия е посрещната като освободител в Беломорска Тракия,Вардарска Македония и Западните покрайнини,
а Пирот,
Враня,
Скопие,
Велес,
Охрид,
Битоля,
Кукуш,
Сяр,
Дедеагач - отново свободни и български!!!

И до днес се носят легенди как през 1941 г. в някои от освободените села и градове не е имало реколта от плодове - цветът на дърветата бил постлан по пътищата,по които минавала българската войска ...
image


image

,,Свободна Македония" - Васил Маринов



image



В началото на април германски войски превземат Скопие. По нареждане на Радиоотдела на Германската легация в София, немски екип, ръководен от д-р Лане, възстановява радиостанцията и започва предавания на немски език. Няколко дни по-късно там е командирован български екип, който излъчва първото си предаване на 20 април 1941 г., навръх Великден. Предаването започва така:

„Внимание! Тук Радио Скопие! Христос Воскресе! Започваме нашето първо предаване на български език. Българи от от свободна Македония! В днешния ден, когато всички се радваме на свободата и празнуваме великото божие Възкресение, дълг ни е да почетем и Онзи, комуто дължим обединението на българското племе. Съдбата е пожелала да съчетае в един ден двата големи празника: Фюрерът - Богоизбраният водач на Третия германски райх г-н Хитлер днес празнува своята 52-ра годишнина, същевременно ние празнуваме и Възкресението на Христа. Думите са безсилни да изразят чувствата на българския народ към Фюрера. Хайл Хитлер! ...”



На днешния ден - 7 април 1941г., войниците от най-
славната дивизия на Велика Германия "SS Лична гвардия Адолф Хитлер" освобождават град Скопие! Вечна слава на германските герои - освободители!
.........................................................................................................................

    Клуб "Военна История" 13 часа · Редактирано ·
    Превземането на Белград от Фриц Клингенберг и шестте му войници на 12 април 1941 г.
    (на снимката Клингенберг и Паул Хаусер на Източния фронт две
    години по-късно)
    На 12 април 1941 г. малък отряд воден от капитан Клингенберг заедно с един сержант и шестима войници, част от разузнавателната група на СС дивизията Das Reich прониква дълбоко в тила на югославската армия по р. Дунав и притоците и използвайки пленена моторна лодка. Скоро те се озовават в покрайнините на Белград, където се натъкват на група от около 20 сръбски войници. След завързалата се престрелка сърбите се предават на Клингенберг, който пленява и превозните им средства.
    Малкият му отряд продължава движението си напред достигайки центъра на Белград заедно с пленниците си. За изненада на германците гражданите макар, че ги гледат шокирано не им обръщат особено внимание и никой не стреля по тях. При това положение Клингенберг нарежда на хората си да свалят югославския флаг и да издигнат немския.
    Не след дълго при германците пристига кметът на Белград заедно с други официални лица за да обсъди условията на капитулацията. Клингенберг блъфира, че той е авангарда на 3 танкови дивизии и има директна връзка с Луфтвафе, които са в готовност да продължат разрушителните си бомбардировки от 6-7 април, ако градът не се предаде незабавно. Сърбите се хващат на блъфа неосъзнавайки, че пред тях стоят само 7 войника без никаква подкрепа напълно откъснати от своите части. Скоро 1300 човека от опълчението на града слагат оръжията си пред Клингенберг, последвани от редовната армия в околностите на Белград, която също предава всичкото си въоръжение и техника.
    Предпоследният проблем останал да бъде решен е какво да се прави докато предните части от дивизията достигнат югославската столица. Позицията на Клингенберг е изключително уязвима и ако някой заподозре, че всичко казано от него е илюзия с капитана и хората му е свършено. Затова той придавайки си пълна увереност започва да се разпорежда, заповядвайки на полицията да му даде информация за всички криминални елементи в града, нарежда на градската управа да наложи вечерен час, но и в знак на добра воля позволява на училищата да продължат да работят. Сърбите за пореден път се хващат на блъфа и изпълняват акуратно нарежданията.
    Финалното препятствие за Клингенберг е да убеди своите, че града се е предал, а съобщенията, които той изпраща не са опит за засада. В щаба на Das Reich дори се говори за военен съд и разстрел на предателя Клингенберг. Когато обаче вечерта на 13 април предните елементи на дивизията започват да навлизат в Белград очаквайки съпротива те са посрещнати напълно спокойно и дори гостоприемно.
    Така безславно югославската столица е овладяна без бой, Клингенберг получава Рицарски кръст за подвига си, а на 17 април Югославия капитулира. Единственият загинал в "битката" за Белград е кметът, който след като осъзнава, как е бил подведен се застрелва. image Вече не харесвам · Коментар · Споделяне · 31319147
  • Клуб "Военна История"Също интересно е в какво състояние намират Клингенберг вечерта на 13-ти - пиян, небръснат в бардак. Водят го пред командването на дивизията за да отговаря, защо е нарушил заповедите си (типично по немски) и е продължил да напредва далеч зад оказаните му параметри. На това той отговаря "Какво трябваше да направя? Да им върна града ли?". "}" href="https://www.facebook.com/#">Харесвам · Отговор · 39 · 12 часа · Променено
    • image
  • image
  • Radoslav TodorovТрябва да се отбележи, че в тоя момент Словения и Хърватия вече са паднали в ръцете на немците и че юго-армията се е разпаднала, щаба й се е изнизал от Белград. Но - да, епик фейл за който сърбите всячески избягват да говорят "}" href="https://www.facebook.com/#">Харесвам · Отговор · 14 · 12 часа
    • image
  • Nikolai IvanovТова е най - големият ПОЗОР в цялата световна военна история бре - да превземеш столица със седем човека заради БЕЗМЕРНАТА ТЪПОТИЯ НА СЪРБЕЖИТЕ "}" href="https://www.facebook.com/#">Харесвам · 16 · 12 часа
  • image
  • Radoslav Todorovто в един момент докато преговарят с кмета и той още се колебае случайно над тях минава разузнавателен полет на Луфтвафе, СС-овеца веднага улавя момента, посочва на горе и казва на кмета: Ше ми предадеш ли сградата на администрацията или да им казвам да си изсипат бомбите?
    Още един блъф естествено, щото нито има връзка с тях, нито са били бомбардировачи, отделно и единствената им радиостанция на 7-ата се е счупила по време на престрелките, но и това сърбите няма как да го знаят :)




image  
image



image



image


image



image

 
image
 
image


image


image



image
image
 
image

image http://boina-drujba.hit.bg/snimki.html image  
image
Българи от новоосвободените земи в Македония: image  

image



 









Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Идиот!
07.04.2013 21:46
Идиот!
цитирай
2. allvin - ,,Що така,бе,Миме?"
07.04.2013 23:28
kushel написа:
Идиот!


Такава е историята,г-н kushel,независимо дали ви харесва или не. Понякога е добра,друг път не - каквато си я направят хората. А вас лично ще ви посъветвам да изхвърлите от сърцето си фанатизма,защото чрез него силите на злото ви държат в подчинение и ви използват за свое оръдие,без даже вие да се усетите,както в конкретния случай. Борбата ще е трудна и жестока,но нали сте чели ,,Повест за истинския човек?". Щом Мересев успя да се върне в нормалния живот,значи и вие можете. Сега е на ред да прочетете ,,Великата Борба" на Елена Вайт. Можете да я намерите в книжарницата на адрес : София; ул. ,,Солунска"# 10. Толкова от мен,останалото от вас,стига да имате истинско желание за промяна. Желая ви успех!
цитирай
3. allvin - Evgeni Ganchev 10-ти април ...
10.04.2013 09:33
Evgeni Ganchev

10-ти април 1914 година ...Крагуевац

Пред дипломатическият корпус 2200 БЪЛГАРСКИ НАБОРНИЦИ от Македония отказват да положат военна клетва в сръбската армия и на всеки десет е разстрелян по 1 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Съмнявам се днес това да бъде отразено в електронните медии !
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОИНИ , ЗАГИНАЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: allvin
Категория: Други
Прочетен: 1457547
Постинги: 356
Коментари: 1447
Гласове: 2968
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031