Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2020 17:13 - „Огненият Закон“
Автор: allvin Категория: Други   
Прочетен: 1644 Коментари: 12 Гласове:
2

Последна промяна: 19.09.2021 01:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

…Сутринта на третия ден, когато очите на всички бяха обърнати към планината, върхът и се покри с гъст облак. Колкото по-надолу слизаше, толкова по-черен и по-гъст ставаше, докато цялата планина се покри с тъмнина и ужасна тайнственост. Тогава се чу звук на тръба, призоваваща за среща с Бог и Мойсей доведе народа до подножието на планината. От гъстия мрак проблясваха огнени светкавици, а гръмове отекваха отново и отново сред обкръжаващите върхове. „А Синайската планина беше цяла в дим, защото Господ слезе в огън на нея; и димът й се вдигаше като дим от пещ и цялата планина се тресеше силно. „Славата на Господа бе като пояждащ огън на върха на планината“ пред очите на събраното множество. „А тръбният глас се усилваше“. Толкова страшни бяха знаците на присъствието на Бога, че израилевите множества потрепериха от ужас и паднаха на лицата си пред Господа. Дори Мойсей възкликна: „Много съм уплашен и разтреперан“ (Евреи 12:21)

И ето, гръмотевиците престанаха. Тръбата вече не се чуваше, земята се успокои. Известно време цареше тържествена тишина и тогава се чу Божият глас. Изсред гъстата тъмнина, която Го покриваше, стоящ върху планината, обкръжен от свита ангели,  Господ изговори Своя закон. Описвайки сцената, Мойсей каза: ,,Господ дойде от Синай… От десницата Му излезе огнен закон за тях. (Второзаконие 33:2).

В този момент законът не бе изговорен само за благословение на евреите. Бог ги почете, като ги направи стражи и пазители на закона Му, но те трябваше да го съхранят като свято поръчение към целия свят. Предписанията на Декалога са валидни за цялото човечество и бяха дадени за поучение на всички. Десет правила – кратки, всеобхватни и авторитетни – обхващат дълга на човека към Бога и към неговия ближен (Лука 10:27).

Скоро след това Мойсей получи нареждане: „Изкачи се на планината Нево, и там ще умреш…“ Мойсей изпълни това поръчение и докато с ясен поглед съзерцаваше от върха разкрилата се пред него на десетки километра наоколо панорама, му бе представена обещаната земя. Видя всяка част от земята, но не замъглена и неясна в далечината, а ярко видима и красива пред възхитените му очи, и то тогава,когато Божият Израил щеше да я завладее. Струваше му се, че гледа втори Едем. Виждаше планини, покрити с ливански кедри, зелени хълмове с маслинени гори и уханни лозя, обширни зелени равнини, обсипани с цветя и натежали от плод. Тук тропически палмови гори, там полюляващи се ниви с пшеница и ечемик, слънчеви долини, изпълнени със звън на потоци и птичи песни, богати градове и прекрасни градини, езера, богати с „изобилието на морето“, пасящи по хълмовете стада и дори скритите медни пити на дивите пчели между скалите – наистина земята бе такава, каквато я бе описал Мойсей пред Израил под вдъхновението на Божия Дух.

След това Мойсей си припомни своя живот. Върна се назад във времето, когато беше с майка си. Делото на всяка майка е изключително важно. Тя в голяма степен държи бъдещата съдба на децата си в своите ръце. Сее семена или за добро, или за зло. Родителите трябва да обучават децата си не за престолонаследници на земна империя, а за царе на Бога, които ще царуват заедно с Него през безкрайните векове.

Когато след това Мойсей беше взет в двореца на Фараона и обучаван за наследник на най-бляскавата по това време Империя, той не пожела скиптъра и короната на Египет. Когато светът цял лежеше пред него в краката му, той се отказа от славата и блясъка на Египет и предпочете да отиде при народа си и заедно да споделят скърби или радости.Колко ли от хората в днешно време биха направили това? Почти никой! Ако например на някой се падне джакпотът от тотото в размер на десетки милиони, колко от тях ще посветят своето богатство на бедните? 0,000… процента! Почти всеки ще си купи спортни коли, вили, яхти, самолети, апартаменти. Или, ако е по-амбициозен, ще отиде при източните учители да усвои мощта и силата на „свръх-човек“, но уви, само за себе си, и така неусетно ще се превърне в „балрог“…

Малцина осъзнават колко далеч достига влиянието на думите и делата им, колко често грешките на родителите довеждат децата и внуците им до най-бедствени резултати дълго след като те са легнали в гроба. Всеки влияе на другите и ще отговаря за резултата от това влияние. Думите и делата имат определена сила и след дълго време ще се види плодът от нашия живот тук. Впечатлението, създадено от нашите думи и дела, със сигурност ще се отрази върху нас самите като благословение или проклятие. Тази мисъл разкрива огромната отговорност на живота и тя трябва да ни притегля към Бога в скромна молитва, за да ни води Той чрез мъдростта Си.

…видението се скри от погледа на Мойсей. Тогава той полегна като уморен войник да си почине на земята и умря. Но не остана задълго в гроба. Сам Исус слезе от Небето със свита ангели и го възкреси. Възкресението бе осигурено завинаги. Праведните мъртви щяха да живеят отново.

(по мотиви от книгата на Елена Вайт „Патриарси и Пророци“)

 

За клиповете:

През мистицизма на древна Атланта и източните учения, през празния блясък на египетските божества, през празния макар и красив лукс на днешния век чак до Космоса, където човек се прехвърля от една капсула (досегашния му празен живот без Бога), към космическата станция (която символизира Исус), която изгоря, но спаси космонавта. Така и Исус „изгоря“ на кръста за нас, но (ни) спаси (хората), или по-точно тези, които осъзнаят необходимостта от Спасител и поемат ръката на Бога. 









Тагове:   закон,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. allvin - Стани и свети
02.02.2021 00:58
Стани и свети
51 мин. ·
Мараната, Елън Уайт
02.02.2021г
ВИСОК СТАНДАРТ
„И бъдете святи на Мене; защото Аз, Йехова, съм свят, и ви отделих от племената, за да бъдете Мои“ (Лев. 20:26).
Видях и мнозина, които не осъзнаваха какви трябва да бъдат, за да застанат пред лицето на Господа без наличието на Първосвещеник в светилището през времето на скръбта. Тези, които приемат печата на живия Бог, трябва да отразяват напълно Христовия характер, за да са защитени във времето на скръбта.
Видях, че мнозина пренебрегваха така необходимата подготовка; не използваха времето за „освещаване“ и не получиха „късния дъжд“, който да ги подготви, за да издържат в Господния ден, за да живеят и в Неговото присъствие. О, колко много хора видях във времето на скръбта без подслон! Те бяха пренебрегнали необходимата подготовка, затова не можеха да приемат освещението, което трябва да имат всички, да бъдат годни да живеят в присъствието на светия Бог. Тези, които (...) пропадат и не успеят да очистят душите си чрез послушание на цялата истина (...) времето на язвите ще ги завари неподготвени и тогава ще осъзнаят нуждата от изглаждане на характера си, за да бъдат изсечени и оформени като гладки камъни за сграда. Но в този момент те няма да имат Посредник, който да пледира за тях пред Отец. Една стряскащо сериозна декларация е дадена, за да маркира това време: „Който върши неправда, нека върши и занапред неправда; и който е нечист, нека бъде и занапред нечист; и праведният нека върши и занапред правда, и светият нека бъде и занапред свят“.
Видях, че никой не може да участва в „почивката“, докато не извоюва победа над всеки грях, над гордостта, себелюбието, любовта към света и над всяка грешна дума и действие. Само тогава ще се приближаваме все повече и повече към Бога, като усърдно търсим да постигнем тази подготовка, която ще ни направи да издържим в битката в Господния ден. Нека всички помнят, че Бог е свят, и че само святи същества ще могат да живеят в присъствието Му (Ранни писания, стр. 71
цитирай
2. allvin - Стани и свети - 2
02.02.2021 00:59
Днес трябва да внимаваме да не съгрешаваме с думи и дела (…) Днес трябва да търсим Бога и да бъдем твърдо решени да не се спираме доволни без Неговото присъствие. Трябва да бдим, да работим и да се молим, като че ли това е последният ни ден. Колко усърден и искрен би бил тогава нашият живот. Колко отблизо щяхме да следваме Христос във всичките си думи и дела (Свидетелства към църквата. Т. 5, стр. 200).
цитирай
3. allvin - ,,Избрани вести''- Елена Вайт(Елън Уайт)
14.03.2021 21:03
Стани и свети
12 март в 16:36 ч. ·
ПОДОБИЕ НА ХРИСТОС В ХАРАКТЕРА
"Ако Ме любите, ще пазите Моите заповеди"
|Йоан14:15|.
"Печатът на живия Бог ще бъде поставен само върху ония, които носят подобието на Христос в характера си"| Адвентен библейски коментар, т.7|. "Онези, които приемат белега на живия Бог и разчитат на защита във времето на трудностите, трябва да отразяват в пълнота Христовият образ"
|Опитности и видения|. "Божият печат никога няма да бъде поставен върху челото на нечист мъж или нечиста жена. Той никога няма да бъде отпечатан върху челото на честолюбив, обичащ света мъж или жена. Той никога няма да бъде сложен
върху челото на мъж или жена с неверен език и невярно сърце. Всички, които получат печата, трябва да бъдат кандидати за небето без петно или бръчка"
| Свидетелства, т.5|. "Любовта се изразява
в послушание, а съвършената любов пропъжда страха. Онези, които обичат Бога,
имат Божия печат на челата си и вършат Божието дело"| Божии синове и дъщери|.
"Ония, които побеждават света, платта и Сатана ще бъдат богоизбраните получатели на печата на живия Бог"| Свидетелства към проповедниците|. "Стремим ли се с дадените ни от Бога сили да достигнем мярката и ръста на Христос? Търсим ли Неговата пълнота, извисявайки се по--
високо, опитвайки се да достигнем до съвършенството на Неговия характер?
Когато Божиите служители достигнат до този момент, върху челата им ще се положи
печатът. Ангелът, който записва ще каже:
"Сторено е!" Те ще бъдат напълно едно с НЕГО, КАКТО СА И ПОСРЕДСТВОМ СЪТВОРЕНИЕТО И СПАСЕНИЕТО."
|Избрани вести, т.3|.
цитирай
4. allvin - ПубличноСтани и светиadded a ...
14.03.2021 21:08

Стани и свети.

9 март в 9:30 ч. ·

Поглед нагоре, Елън Уайт

БОГ РАЗКРИВА ПЛАНА НА БИТКАТА ПРЕД НАС
"Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу духовните сили на нечестието в небесните места."
(Ефесяни 6:12)
Нашият небесен Отец е представен пред човешкия род в характера на Христа. Чрез Него завесата, която скрива Божията слава се дръпва встрани и разкрива пред очите ни сиянието на Божията личност. Библията ни показва Бога в Неговата недостижима възвишеност и святост, но това не е състояние на бездейност, на мълчание и усамотение; напротив, Отец е заобиколен от десетки хиляди по десетки хиляди и хиляди по хиляди святи същества, всяко от които очаква да изпълни волята Му и отбелязва всяко зло и неправда, извършени срещу онези, които са Божие наследство.
Нека всички, които проявяват слаб интерес към изкуплението на Христовата кръв, да помнят, че Господ ще се отнесе към тях със същото безразличие, с което те са посрещали своите ближни в техните беди и скърби. В книгите се записва всяко деяние на неправда, грабителство и подтисничество. Всеки, който се възползва от човешките същества, създадени по образ и подобие на Бога, всъщност сътрудничи на Божия враг, затова такъв човек ще получи двоен дял от ръката на Божието възмездие. Сатана все по-силно действа с ужасна отмъстителност, а хората участвуват заедно със злите ангели в нараняването на душите на Божиите избрани. Господ вижда сълзите и чува виковете на Своя народ.
Той не е скрил от чадата Си плана на битката. Той е представил пред Своето войнство истината за огромния конфликт и е дал Своите думи на насърчение. Бог съветва всекиго да не влиза в битката преди да е разбрал цената на тази постъпка. В същото време, Той уверява всички воюващи на Негова страна, че те не са сами в битката, а свръхестествените сили ще направят слабите способни, като уповават на Него, да станат силни срещу гигантския съюз на злото, изправено срещу тях.
цитирай
5. allvin - ,,Бог разкрива плана на битката пред нас" - 2
14.03.2021 21:18
Бог сочи към небесната вселена и ги уверява, че святи същества се борят срещу началствата, властите и духовните сили на нечестието и мрака на този свят в небесните места.
Божиите чада сътрудничат с цялото невидимо войнство на светлината. Сред техните редици не са само ангели, но и Святият Дух - представител на Главнокомандващия небесното войнство, слизащ от небесата, за да ръководи битката. Нашите слабости и недъзи може да са доста, грешките и греховете ни - многобройни, но прощението е дадено за всички, които със съкрушено сърце изповядват и изоставят своите грехове. Ангели на светлината биват изпращани да помагат на такива хора във всичко, от което се нуждаят.
цитирай
6. allvin - ,,Божията работилница'' - 1
17.03.2021 22:06
ОФОРМЕНИ В БОЖИЯТА РАБОТИЛНИЦА
1 КОРИНТЯНИ 6:19-20
„Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си, защото сте били с цена купени; затова прославете Бога с телата си и с душите си, които са Божии“❤
Ние не сме свои си. Изкупени сме със скъпа цена, дори със страданията и смъртта на Божия Син. Ако можехме да разберем и напълно да осъзнаем това, щяхме да усещаме огромна отговорност, която щеше да мотивира отношение за поддържане на възможно най-доброто здравословно състояние, за да можем да представим пред Бога едно съвършено служене.Наистина вярваме, че Христос идва скоро. Не се съмняваме, нито пък сме се съмнявали, че ученията, които държим днес, са настояща истина, и че сме близо до съда. Приготвяме се да посрещнем Онзи, Който, придружен от ангелска свита, трябва да се яви в небесните облаци, за да даде на верните и оправданите окончателния дар - досег с вечността. Когато Той дойде, няма да ни очиства от греховете ни; нито ще премахва недостатъците в характерите ни, нито ще ни лекува от слабостите в темперамента и нрава ни. Той работи за нас сега и тази дейност ще бъде завършена преди това време.Когато Господ дойде, онези, които са святи, ще си бъдат пак святи. Онези, които са запазили телата и умовете си в святост, в освещение и благородство, тогава ще получат най-накрая достъп до вечността. Но тези, които не са оправдани, не са осветени, не са очистени, ще си останат завинаги такива. Никаква дейност няма да се извърши за тях, за да премахнат недостатъците си и да им се дадат святи характери.Всичко това трябва да се направи в тези часове на проверка. Сега е времето, когато тази работа е определена да се изпълни за нас .
В момента сме в Божията работилница. Мнозина от нас са като неодялани камъни от каменоломна. Тъй като сме приели дълбоко Божията истина, влиянието 'и ни засяга.Тя ни въздига и премахва от нас всеки недостатък и грях.
цитирай
7. allvin - ,,Божията работилница''- 2
17.03.2021 22:09
В момента сме в Божията работилница. Мнозина от нас са като неодялани камъни от каменоломна. Тъй като сме приели дълбоко Божията истина, влиянието 'и ни засяга.Тя ни въздига и премахва от нас всеки недостатък и грях. Така сме подготвяни да ви-дим Царя в Неговата красота и накрая да се присъединим към небесните ангели в царството на славата.Тук е мястото, където тази работа е определена да се извърши за нас, където тела и души ще се подготвят за вечността. :::: неизвестен автор
цитирай
8. allvin - Отговорността на родителите към децата си
17.03.2021 22:11
Елън Г. Уайт - свидетелства

Понякога родителите чакат Господ да извърши работата, която те трябва да извършат. Вместо да ограничават и да контролират децата си, както би трябвало, те ги глезят и им угаждат, като задоволяват и най-малките им хленчове и желания. Когато тези деца излязат от домовете си, те остават с деформирани от себелюбие характери, с неовладян апетит, със силно изразена упоритост; лишени са от учтивост и уважение към родителите си и не обичат религиозната истина, нито поклонението пред Бога. Израснали са с черти, които цял живот ще бъдат проклятие за тях самите, а и за другите около тях. Домът е направен всичко друго, но не и извор на щастие, след като злите плевели на разногласие, себелюбие, завист, страст и надута упоритост са оставени да процъфтяват в занемарената градина на душата.
Елън Г. Уайт, СЦ, т.5, гл.35
цитирай
9. allvin - Победа!-1
17.03.2021 22:16
Поглед нагоре, Елън Уайт
НИЕ МОЖЕМ ДА ПОБЕДИМ, КАКТО ХРИСТОС ПОБЕДИ
"Защото нямаме такъв първосвещеник, Който да не може да състрадава с нас в нашите немощи, а имаме Един, Който е бил във всичко изкушен като нас, но пак без грях." (Евреи 4:15)
На неимоверна цена и чрез един мъчителен процес, който е тайна - както за ангели, така и за човеци, Христос прие човешко естество. Като прикри своята Божественост и се отказа от славата Си, Той се роди като бебе във Витлеем. В плътта на човек Той живя според Божия закон, за да може да осъди греха на плътта и да свидетелства пред небесните същества, че законът е постановен за живот и за да осигури щастие, мир и вечно добро на всички, които му се покоряват...
Това е тайната на благочестието - че Равният с Отца трябваше да облече Своята Божественост с тлението на човешкото естество и като остави целия блясък на длъжността си на Началник на небесните войнства, да се принизи стъпка по стъпка в пътеката на смирението, където срещаше страшно и все по-безмилостно унижение. Безгрешен и непорочен, Той застана в съдебната зала, за да бъде изпитан, за да бъде случаят Му разгледан и накрая да бъде осъден от самия народ, който Той бе избавил от робство. Господарят на славата бе отхвърлен и осъден - да! Той бе презрян и оплют. С нескрито злорадство хората, които считаха думите Му за богохулство, Го удряха в лицето...
Пилат обяви Христос за невинен, като заяви, че не намира нищо зло в него, но за да угоди на юдеите, той заповяда Исус да бъде бичуван, а след това, когато бе цял покрит в рани и синини, Го предаде на жестоко умъртвяване чрез разпъване на кръст. Исус, Величието на небесата, бе поведен като жертвено агне на заколение и сред подигравки, злорадство, присмех и лъжливи обвинения, увисна прикован на кръста. Но както овцата не издава глас пред стригачите си, така и Той не отвори уста. Исус отдаваше живота Си заради живота на света, за да може всеки, който повярва в Него, да не погине...
цитирай
10. allvin - Победа! - 2
17.03.2021 22:17
Христос понесе греховете на целия свят. Той понесе нашето наказание, идващo от Божия гняв срещу греха. В изпитанието Му имаше и жестокото изкушение да помисли, че е изоставен от Бога. Душата Му стенеше от агонията и ужаса на големия мрак. Ако не бе възможно да попадне под влиянието на изкушението, Христос нямаше да може да бъде съпричастен с изкушенията на човека. Той беше като един от нас, поставен на изпитание - така, както бе поставен някога Адам и както е изпитван всеки човек. Защото изкушението не е изкушение, ако не съществува вероятността да се поддадем на силата му. То (изкушението) идва и бива успешно посрещано, когато човек усеща силата на едно влияние, което му внушава да върши неправда и, като осъзнава, че може да извърши тази неправда, той и противостои чрез вяра, с пълно упование в Божествената сила.
цитирай
11. allvin - Бог се грижи
18.03.2021 01:57
Нашият Баща се грижи, Елън Уайт

Надежда в скръбта

А не желаем, братя, да останете в неизвестност за онези, които умират, за да не скърбите както другите, които нямат надежда (1 Сол.4:13).
На огорчените казвам: Утешете се в надеждата на утрото на възкресението. Водите, от които пиете, са горчиви както бяха горчиви водите на Мара за чедата на Израел в пустинята. Но Исус може да ги подслади със Своята любов.
Бог е осигурил балсам за всяка рана. Има балсам в Галаад, има и Лекар там. Няма ли да изучавате Писанието сега, както никога преди? Търсете Господа за мъдрост при всяка трудна ситуация. При всяко изпитание молете Исус да ви покаже изходен път от трудностите, тогава очите ви ще се отворят, за да го видят и да приложат в дадения случай изцелителното обещание, записано в Божието слово. По този начин врагът няма да успее да ви въвлече в плач и неверие, но вместо това ще имате вяра, надежда и кураж в Господа. Светият Дух ще ви даде ясна преценка, за да видите и използвате всяко благословение като противоотрова срещу скръбта, като лечебна билка за всяка горчива глътка, попаднала върху устните ви. Всяка горчива капка ще се слее с любовта на Исус и вместо да се оплаквате от горчивината, ще осъзнаете, че Христовата любов и благодат са така примесени с болката, че са я превърнали в тиха и свята радост.
Когато Хенри Уайт, нашият най-голям син, лежеше на смъртния одър, той каза: „Леглото на болката е скъпоценно място, където сме в присъствието на Исус“. Когато се налага да пием от „горчивите води”, нека се обръщаме от горчивото към скъпоценното и светлото. В изпитанията благодатта дава на човешката душа увереност. И когато стоим пред смъртно легло и виждаме как християните понасят страдания и минават през долината на смъртта, тогава трупаме сила и няма да паднем, нито ще се обезкуражим да водим души при Христос.
цитирай
12. allvin - Избори на 4 април 2021 за ВНС - 45
25.03.2021 21:21
Какви избори, какви ,,пет лева"?!... Продължава разделянето на ,,леви" и ,,десни", а това е ,,динозавърско" мислене! Всички знаем какво стана с динозаврите, нали?... Идват времената на Йов - жестоки, гладни, свирепи времена! Ще се пречупите ли под натиска на Луцифер (и ще умрете!); или ще останете твърди като Йов и ще живеете?... Съдбата на българите( истинските!),ще е като историята на Алексей Мересев от ,,Повест за истинския човек" от Борис Полевой - той беше летец, свалиха го, изгуби и двата си крака, но не се отчая, а започна да тренира и след много дни на мъки и страдания отново полетя... 🙂
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: allvin
Категория: Други
Прочетен: 1456069
Постинги: 356
Коментари: 1447
Гласове: 2968
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031