Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2019 04:02 - ,,Шогун"
Автор: allvin Категория: Други   
Прочетен: 2087 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 19.09.2021 23:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      ,,Преминахме през огън и вода, но Ти ни изведе в изобилие" - Псалм 66:12

  
       ,, ... разстлала се е ясна шир и в нея странникът недраг
              подир много бури, най-подир, намира своя роден бряг."

             откъс от ,,Тиха победа" на Димчо Дебелянов


        Сигурно поне някои от моите читатели са чели великолепната книга на Джеймс Клавел ,,Шогун", която завършва така: ...,, а аз ще се сдобия с истинския трофей в голямата игра, започнала в деня, когато тайко умря - шогуната. За това съм се борил цял живот, за това съм кроил планове цял живот. Аз и само аз съм наследникът на тази империя. И ще стана шогун. И ще основа една династия. Вече всичко е възможно благодарение на Марико-сан и странния варварин, който се появи от източните морета". ...
       
        Аз имам собствена интерпретация, но ще ви помоля за малко търпение, защото ще ви я изложа чак в края на поста, а той няма да бъде кой знае колко дълъг.
     
        Но да се върнем малко назад във времето. Бях във втори клас, когато видях, че няколко от учителките са ,,сдухани", лицемерничат и въобще не бяха на ниво, за да ни преподават, и аз, катоедин истински ,,боеви" хлапак, замислих да им спретнем заедно с още няколко хлапаци един номер с целия си наивитет. Е, номера го направихме, но както понякога се случва в тези игри, ни разкриха. Оказа се, за мой голям ужас и потрес, че тези учителки не бяха просто сдухани, а истински инквизиторки и ако времената бяха през Средновековието, със сигурност щяха да ни изгорят, но в случая просто ни изправиха пред класа като последни престъпници като на разстрел, вместо да седнат да си поговорят цивилизовано първо с нас насаме, а после и с родителите ни защо аджеба се е стигнало до такова положение. Но не! Те просто ни подхвърлиха на ,,жадната за кръв тълпа", както някога са хвърляли първите християни от времената на Нерон да ги разкъсват живи дивите зверове по амфитеатрите на Римската империя... А ние си бяхме само едни деца! Всички деца понякога вършат пакости и дивотии, но нали за това са деца! Достатъчно е да си спомним героите от прекрасно направения сериал ,,Войната на таралежите" ...
    
         Вторият ,,челен" сблъсък със ,,Матрицата" беше през първите дни на казармата, когато аз,  болен, вместо да бъда лекуван и чак след това изпратен в казармата, бях подхвърлен отново като някакво бездомно куче в един от ,,ъглите" на България - Харманли. И след като си болен, естествено, че не си боеспособен, нито пък може да бъдеш пъргав новобранец и успешно да се скатаваш от старите, без да си личи обаче, така че старите ме ,,надушиха" веднага и като ме юрнаха, защото помислиха, че им се подигравам, и после върви им обяснявай, че си болен, та онези учителки от даскалото ги видях все едно са  клонирани точно както агент Смит от ,,Матрицата" можеше да се клонира хилядократно срещу Нео...
     
         После пък дойдоха гладните години на демокрацията, когато понякога беше  проблем да си купиш даже и една книга или списание, а да не говорим, че вътрешното си развитие мнозина го изоставиха заради едното животинско оцеляване... Оказа се, че така наречената трета българска държава вече я няма, а има само една терористична организация, заедно с една предателска църква, която уж се пише права - православна, но и тя вече е само като онзи клониращия се ,,агент Смит" от ,,Матрицата"... И през всичкото това време аз, след като бях гледал като малко хлапетийче ,,Междузвездни войни" и реших да проверя дали има нещо истинско като силите на ,,джедаите" на този свят, продължавах напред, и ще продължавам, а докъде ще стигна - само Един Бог знае, както се казва ... ;  ( Слава на Бога!; защото Той много пъти ме е спасявал, а аз с нищо не съм заслужил тази Любов)...
         
        За всички обезсърчени хора Елена Вайт пише във великолепната си книга ,,Пророци и царе", че трябва да дойдат при Исус такива, каквито са - с мръсни ,,дрехи" и покрити с грехове, и да кажат на обвиненията на Луцифер, които чувстват като смут в душите си: ,,Кръвта на Исус Христос ни очиства от всеки грях!"; и да не чакат сами да станат добри, защото никога сами (без помощта от Бога) няма да станат и така, в чакане, ще изгубят живота и душите си навеки ...
    
       ,,... На всеки народ, дошъл на световната сцена, е позволено да заеме определено място от Земята, за да може да се види дали ще изпълни намеренията на Наблюдателя и на святия Бог. Пророчествата, дадени на Данаил, проследяват издигането и напредъка на най-великите световни империи - Вавилон, Персия, Гърция, Рим. При всяка от тях, както и при по-слабите народи, историята се е повтаряла. Всеки е имал период на изпитание, всеки се е провалял, славата му е изчезвала, силата му е намалявала.
      
         Докато народите са отхвърляли Божиите принципи и по този начин сами са предизвиквали гибелта си,върховната Божествена сила е продължавала да действа през вековете. Точно това бе видяно от пророк Езекиил в чудно видение по време на изгнанието му в халдейската земя(Вавилон). Пред смаяния му поглед бяха представени символи, разкриващи една върховна Сила, която се занимава с делата на земните управници.

       На брега на река Ховар Езекиил видя ,,вихрушка, идеща от север, голям облак и пламнал огън, а около него - сияние; и отсред него се виждаше нещо като светъл метал, от средата на огъня". Няколко ,,колела" едно в друго бяха движени от четири живи същества. Високо над тях ,, се виждаше подобие на престол наглед като камък сапфир; и върху подобието на престола имаше подобие наглед като човек, седящ на него нависоко.  ,,А подобието на човешка ръка под херувимите се виждаше под крилата им." Колелата бяха направени толкова сложно,че на пръв поглед изглеждаше, че се движат в пълен безпорядък, но всъщност се движеха в съвършена хармония. Небесните същества, движени и управлявани от ръката под крилата на херувима, движеха тези колела. Над тях върху сапфирен трон бе Вечният. Около трона имаше дъга - символ на Божествената милост.
         
        Както сложният механизъм от колела бе под ръководството на ръката на крилата на херувима, така и сложната плетеница от събития по земята е под контрола на Бога. Сред борбите и шума на народите Този, Който седи на трона над херувимите, все още ръководи делата на Земята.
      
        Историята на народите ни говори и днес. На всяка нация и на всяка отделна личност Бог е определил роля във великия си план. Днес хора и народи биват отмервани чрез отвеса в ръката на Непогрешимия. Чрез избора си всеки решава собствената си съдба, а Бог ръководи събитията, за да постигне целите Си.
      
        Пророчествата, дадени от великия АЗ СЪМ в Словото Му, съединени като отделни брънки в една обща верига от събития - от вечността в миналото към вечността в бъдещето - ни показват на кой етап се намираме от хода на вековете и какво може да се очаква в предстоящите години. Всичко предсказано от пророчествата до момента може да бъде проследено в страниците на историята и ние трябва да сме сигурни, че онова, което предстои, ще се изпълни в последователност.
      
         Днес знаменията на времето разкриват, че сме пред прага на големи и важни събития. Светът е в трескаво състояние. Пред очите ни се изпълнява пророчеството, дадено от Спасителя за събития, предшестващи второто Му идване. ,,И ще чуете за войни и военни слухове... Защото ще се повдигне народ против народ и царство против царство и на разни места ще има глад и трусове".     ( ,,Матей 24:6,7).
         Сегашното време представлява голям интерес за хората. Владетели и държавници, мъже на отговорни важни постове, разумни хора от всички класи са насочили вниманието към събитията, които се случват около нас. Те наблюдават напрежението, завладяващо живота, и осъзнават, че нещо велико и решително ще се случи; че светът е пред прага на голяма криза.
      
       Библията и само Библията дава точно обяснение на тези неща. В нея са ракрити последните сцени от историята на нашия свят - събития, които вече хвърлят сянката си пред нас. Звукът от тяхното приближаване кара земята да трепери, а човешките сърца да се свиват от страх.
      
        Поради непрестанното увеличаване на злото, върху жителите на градовете се стоварва бързо и сигурно една почти всеобща присъда. (Затова напускайте градовете! -допълнението е мое-б.р.) Почти невъзможно е за човешкото перо да опише  ширещата се поквара. Всеки ден има нов изблик на размирици, подкупи,  измами. Всеки ден се увеличава списъкът на насилията,  беззаконията, бездушни прояви на безразличие към човешките страдания, на брутално и демонично унищожаване на човешки животи. Всеки нов ден дава нови свидетелства за увеличаване на безумието, на нови убийства и самоубийства.
       
         Век след век Сатана се е стремял да държи хората в невежество по най-различни изкусно сътворени от самия него лъжи като например идеологиите ,,демокрация", ,,либерализъм", ,,пазарна икономика", при което само единици забогатяват, а милиони и милиони живеят на ръба на оцеляването почти като бездомни кучета. Той се е опитвал да скрие от погледите им величието на Божия закон - принципите на справедливост, милост и любов, изразени в него. Хората се хвалят с чудния прогрес и просветенноста на века, в който живеем, но Бог вижда, че земята е изпълнена с беззакония и насилие. Човеците заявяват, че Божият закон вече е отменен, че Библията не е автентична, че вече ще се ръководят само от постиженията на науките, но резултатът от това открито отхвърляне и презрение към Божествения авторитет е такъв порой от зло, какъвто не е заливал света от времената на Ной и на отстъпилия Израил. Благородството на душата, любезността и благочестието са изместени от бесния стремеж към печалба на всяка цена и с всякакви средства да станеш богат. Черният списък от престъпления, извършени с цел печалба, може да смрази кръвта и да изпълни душата на честните хора с ужас.
        
         Нашият Бог е Бог на милостта. Към нарушителите на своя закон Той се отнася с дълго търпение и нежно състрадание. И въпреки това в наше време, когато хората имат толкова много възможности да се запознаят с Божия закон и Неговата милост и доброта, разкрити съвършенно ясно в Божиите писания - Библията, великият Управник на Вселената не може да гледа със задоволство към градовете на порока, където царуват насилие и престъпност. Бързо наближава краят на Божието дълготърпение към тези, които продължават да упорстват в непослушанието.
        
        Трябва ли хората да се учудват от внезапните и неочаквани промени в отношението на върховния Управник към жителите на падналия свят? Трябва ли да се учудват, когато в резултат на престъпленията и непрекъснато увеличаващата се престъпност идват наказания? Трябва ли да се учудват, когато Бог нанася унищожение и смърт на хора, чиито престъпно придобити печалби са били получени чрез лъжи и измами? Въпреки че в нашия изключително просветен век и  все по-голяма и по-голяма светлина върху Божиите изисквания огрява пътя на мнозина, те отказват да признаят водителството на Бога и предпочитат да останат под черното знаме на начинателя на бунта срещу небесното управление - Сатана(Луцифер).
       
       Божието търпение е много голямо - толкова голямо, че се удивляваме, когато започнем да размишляваме за непрекъснатото престъпване на Неговите заповеди. Всемогъщият Сам ограничава Своята Сила. Но един ден със сигурност ще накаже безбожните, които толкова смело и презрително отхвърлят справедливите изисквания на декалога. (,,Пророци и Царе"- Елена Вайт)
       
         ,, Никой човек не може да оцени напълно колко много дължим на Христос за мира и закрилата, които обуздават жестоката, свирепа сила на злият. Обуздаващата сила на Бога е тази, която не допуска човечеството да премине напълно под управлението на Сатана. Непокорните и неблагодарните би трябвало от цялото си сърце и душа да благодарят за Божията милост и дълготърпение. Но когато хората преминат границите на Божественото дълготърпение, ограничението се премахва. Бог не застава пред грешника като екзекутор на присъдата за извършеното престъпление, но оставя отхвърлилите Неговата милост на самите себе си, за да пожънат посятото. Всеки отхвърлен лъч светлина, всяко презряно или незачетено предупреждение, всяка страст, на която се отдава човек, всяко престъпване на Божия закон е семе, носещо сигурната си жетва. Отблъскван постоянно, Божият Дух най-сетне се отегля от грешника и той остава без каквато и да е сила, с която да владее злите страсти на душата си, и без никаква закрила от злобата и враждата на Сатана. Страхотните жестокости, които се извършиха при разрушаването на древния Ерусалим, са една проява на отмъстителната мощ на Сатана над поддаващите се на неговия контрол. Разрушаването на древната столица на юдеите е страшно и тържествено предупреждение към всички, играещи си с предложенията на Божествената благодат и противящи се на умоляванията на Божествената милост. Никога не е било давано по-категорично доказателство за омразата на Бога към греха и за сигурното наказание, което ще постигне виновните."
(,,Великата Борба"(Елена Вайт) - глава 1-ва - ,,Предсказание за участта на света").
          
       Наближава времето, когато ще има такава скръб по земята, каквато никакъв човешки балсам не ще може да излекува. Едно след друго ще следват бедствията по море и суша. Колко често чуваме за земетресения и урагани, за наводнения и пожари, за големи загуби на човешки животи и имущества! Условията в обществото и особено в големите градове съобщават гръмогласно, че часът на Божия съд идва и краят на всичко е наближил.
        
       Изправени сме пред най-голямата криза на вековете. Божиите наказания ще се изливат в бърза последователност - огън, наводнения, земетресения,войни и кръвопролития. Ще устоят само онези, които отговорят на милостивата покана, както отговориха жителите на древна Ниневия, подтикнати от поканата на Йона. Те се осветиха чрез послушание на законите на Божествения Управител на вселената и оцеляха. Само праведните ще се скрият с Христос в Бога, докато опустошението отмине. Нека хората да пеят в сърцата си:

                   ,,Прибежище друго аз нямам, безпомощната ми душа на Теб се уповава.
                     Не ме оставя, о, не ме оставяй сам! Подкрепи ме и ми дай утеха!
              
                     Скрий ме, о, Спасителю, докато бурята в живота ми премине!
                     И заведи душата ми безопасно в небесен пристан на спасение."
                    
                     ( стихове от известна евангелска американска песен от преди 2 века)
     
        Хората трябва да положат усилия да застанат под ,,сянката на Всемогъщия"     ( по Псалом 91), както когато Луната застава пред Слънцето в горещ летен ден по време на Слънчево затъмнение и внезапно настъпва прохлада - прохладата на мира и радостта, спасени от изгарящият като юлско слънце гняв на Луцифер. Застанете ли под ,,сянката" Му, вие един вид ,,изчезвате" от погледа на Луцифер и той вече трудно ще може да ви види и убие.Случва се ,,горе-долу" приблизително същото, както когато майор Стручков от ,,Повест за истинския човек" застана зад германският бомбандировач в ,,мъртвата зона" непосредствено след него и германският опашен стрелец от задната кула просто не можеше да го свали, въпреки че бяха само на няколко метра един от друг. Точно затова и един от учениците на Исус писа в посланието до 1Коринтяни 15:31- ,,Всеки ден аз умирам"...; - ,,мъртвата ,,зона" на вашето горделиво и самовлюбено ,,аз" е като пустите ,,мъртви" зали и коридори на ,,Мория" от романите на Толкин...
         
        Хората владеят до 10% от мозъка си, а останалите 90-95% са като пустите коридори и зали на Мория от ,,Властелинът на пръстените", където бродят само вашите вътрешни ,,орки" и ,,орките" на Луцифер - вашите желания за злато, алчност, предрасъдъци, придобити или наследени наклонности за вършене на зло, зли емоции, чувства, мисли и желания ... За какво ви са? Полза никаква, и колкото по-бързо застанете под ,,Сянката на Всемогъщия", толкова по-бързо ще ви стане по-добре!  :) 
       
         И както обобщава Елена Вайт  в своята великолепна книга ,,Пророци и Царе":    

         ,,Силата на народите и на отделните личности не е във възможностите и в благоприятните обстоятелства, които сякаш са ги направили неуязвими; не е и в тяхното така наречено величие. Велики и силни ги прави единствено мощта и провидението на Бога. Чрез своето лично отношение към Неговото провидение те решават съдбата си."

        И още: 
      ,,Савската царица, като слушаше, че Соломон се прочува, дойде в Ерусалим да опита Соломон с трудни за нея въпроси... Соломон отговори на всичките "и въпроси; нямаше нищо скрито за него, което да не можа да "и обясни." - ( 2 Летописи 9:1-2)

         ,, И във всяко дело, което изискваше мъдрост и проумяване, за което царят(Навуходоносор) ги попита, намери ги( Данаила, Анания, Мисаила и Азария),  ДЕСЕТ пъти по-добри от всичките врачове и вражари, които бяха в цялото му царство."( Вавилонската Империя) - Данаил 1:20
        
        ...,, Народното събрание( на Швеция), заповяда на проповедниците да проповядват по цялото кралство и на децата в училище Библията,( в резултат на което) нацията постигна такава мощ, както никога дотогава..." - ,,Великата Борба" - глава 13 - ,,Надеждата - пренесена в Холандия и Скандинавия"

        ... ,,Това показваше, че изучаването на библейските принципи осигуряват национално величие. Слабите и изолирани колонии прераснаха в конфедерация от мощни държави и светът с очудване отбеляза мира и благополучието на ,,църква без папа и държава без крал". - ,,Великата Борба", глава 16 - ,,Бреговете на Свободата"
 
         Та ето я и обещаната от мен по горе ,,интерпретация" на краят на  ,,Шогун–а": 

      ,,... а аз ще се сдобия с истинския трофей в голямата игра, започнала в деня, когато Адам умря - безсмъртието. За това ще се боря цял живот, за това ще кроя планове цял живот. Аз и само аз, а и другите като мен ще наследим Земята и ще станеме царе. И един ден ще летиме всред звездите!

        Вече всичко е възможно благодарение на Исус Христос, който се пожертва за нас ... "












Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. allvin - ,,Двете корони"
23.08.2019 23:27
http://bibliotekabg/%D0%B4%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8-26-%D1%81%D1%8A%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%82/
цитирай
2. allvin - ,,Двете корони" - 1
23.08.2019 23:30
Във видението, дадено ми в Батъл Крийк, щата Мичиган, на 25.10.1861 г. ми бе показана земята – тъмна и мрачна. Ангелът каза: „Гледай внимателно!“ Видях хората по земята. Някои бяха обкръжени от Божии ангели, а други бяха в пълна тъмнина, обкръжени от зли ангели. Протегната от небето ръка държеше златен скиптър, на чийто връх имаше корона, обсипана с диаманти. Всеки диамант блестеше с чиста и великолепна светлина. На короната бяха изписани думите: „Всеки, който ме спечели, е щастлив и ще има вечен живот.“
Под короната се виждаше друг скиптър, където също бе поставена корона, в чийто център имаше диаманти, злато и сребро, излъчващи съвсем малко светлина. Надписът на короната гласеше: „Земно съкровище. Богатството е сила. Всеки, който ме спечели, ще има почит и слава.“ Видях голямо множество, което се втурна напред, за да спечели тази корона. Всички вдигаха голям шум и в желанието си да получат короната изглеждаха като обезумели. Блъскаха се един друг, изтласкваха по-слабите назад и прескачаха падналите в бързината. Много от тях алчно сграбчваха съкровищата вътре в короната и ги стискаха здраво. Косите на някои бяха посивели, а лицата им – набраздени от грижи и безпокойство. Те не зачитаха собствените си роднини, които бяха кост от костта им и плът от плътта им; и когато към тях бяха отправени очакващи погледи, стискаха още по-здраво съкровищата си, сякаш се бояха да не би в момент на невнимание да загубят нещо или да бъдат принудени да ги разделят с роднините си. Алчните им погледи бяха приковани към земната корона и те смятаха и пресмятаха нейните съкровища. Сред тълпата се появяваха, белязани от нужда и нещастие хора, и поглеждаха с копнеж към съкровищата в короната. Но се отдалечаваха безпомощни, защото по-силните надвиваха и изтласкваха по-слабите. Въпреки това те не се отказваха напълно, а заедно с групата от болни, стари и обезобразени се опитваха да си пробият път към земната корона. Някои умираха в стремежа си да я достигнат.
цитирай
3. allvin - ,,Двете корони" - 2
23.08.2019 23:33
Други падаха в мига, когато вече се протягаха, за да я вземат. Мнозина я държаха само за кратко време преди да паднат. Мъртви тела покриваха земята, а множеството продължаваше да върви напред, прескачайки падналите и мъртвите тела на техните ближни. Който достигнеше короната, ставаше притежател на съкровищата, а насъбралата се група от хора шумно го аплодираха.

Сатанинските измами
Една голяма група от зли ангели бяха много заети. Сатана беше в средата и всички гледаха с огромно задоволство борещите се за короната. Той като че ли особено окуражаваше онези, които жадно се стремяха към нея. Мнозина от тях изповядваха, че са християни. Изглежда някои имаха известна светлина. Те поглеждаха с желание към небесната корона и оставаха очаровани от нейната красота, но нямаха истинско понятие за нейната стойност и слава. Докато протягаха вяло едната си ръка към нея, с другата се стремяха жадно да достигнат земната, решени на всяка цена да я имат. В усилената гонитба за получаване на земната корона, напълно изгубваха от погледа си небесната. Бяха попаднали в тъмнина, но въпреки това продължаваха пипнешком да я търсят. У някои от тълпата, която така жадно се стремеше към тази корона, се появи разочарование. Те изглежда започваха да осъзнават опасността, в която се намираха, и сериозно се насочваха към небесната корона. Скоро мрачните им лица се проясняваха, а потиснатостта им се превръщаше в жизненост и свята радост.
цитирай
4. allvin - ,,Двете корони" - 3
23.08.2019 23:34
Тогава видях една група хора, които вървяха напред в тълпата с очи, внимателно съсредоточени в небесната корона. Когато се опитваха с усилие да си проправят път в безредната тълпа, ангели ги придружаваха и им разчистваха място, за да напредват. Щом наближиха небесната корона, излъчваната от нея светлина засия над и около тях, разпръсквайки мрака. Ставаше все по-светло и по-светло, докато те бяха преобразени и заприличаха на ангели. Не погледнаха нито веднъж с копнеещи очи към земната корона. Преследващите земната корона им се надсмиваха и хвърляха черни топки след тях. Тези топки не ги оставяха следи по тях, докато очите им гледаха към небесната корона. Но онези, които обръщаха внимание на черните топки, биваха изцапани от тях. Представен ми бе следният текст:
„Недейте си събира съкровища на земята, гдето молец и ръжда ги изяжда и гдето крадци подкопават и крадат. Но събирайте си съкровища на небето, гдето молец и ръжда не ги изяжда и гдето крадци не подкопават, нито крадат. Защото където е съкровището ти, там ще бъде и сърцето ти. Окото е светило на тялото; и тъй, ако окото ти е здраво, цялото ти тяло ще бъде осветено; но ако окото ти е болнаво, то цялото ти тяло ще бъде помрачено. Прочее, ако светлината в тебе е тъмнина, то колко голяма ще е тъмнината! Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира. Не можете да слугувате на Бога и на мамона“ (Матей 6:19-24).
цитирай
5. allvin - ,,Двете корони" - 4
23.08.2019 23:37
Картината, която бях видяла, ми бе обяснена така: Множеството, което тъй жадно се стреми към земната корона, това са хора, които обичат съкровищата на този свят и са измамени от краткотрайната им привлекателност. Видях, че някои, които искаха да бъдат Исусови последователи, са толкова амбициозни в жаждата си за земните съкровища, че загубват любовта си към небето, действат, както светът действа, и се считат от Бога като принадлежащи на света. Те изповядваха, че се стремят към безсмъртна корона и към съкровище на небето, но интересите и главното им занимание всъщност е да добият земни съкровища. Онези, чиито съкровища се намират в този свят и които обичат своите богатства, не обичат Исус. Те може да смятат, че са прави, и макар да се придържат към своето изповедание със скъперническа страст, не могат да осъзнаят състоянието си и да почувстват, че обичат парите повече от делото на истината или от небесното царство.

Истински и фалшиви богатства
„Прочее, ако светлината в тебе е тъмнина, то колко голяма ще е тъмнината!“ (Матей 6:23). Идва един момент в религиозната опитност на такива хора, когато те престават да оценяват дадената им светлина и тя се превръща в тъмнина. Ангелът каза: „Вие не можете да обичате и да се покланяте на земните съкровища и в същото време да придобиете истинските богатства.“ Когато младежът дойде при Исус и Го попита: „Учителю, какво добро да сторя, за да имам вечен живот?“ (Матей 19:16), Исус му предложи избор: или да се раздели с притежанията си и да има вечен живот, или да ги задържи и да го изгуби. За него богатствата имаха по-висока стойност от небесното съкровище. Условието да се раздели с богатствата си и да ги раздаде на бедните, за да стане Христов последовател и да спечели вечния живот, охлади желанието му и той си отиде тъжен.
цитирай
6. allvin - ,,Двете корони" - 5
23.08.2019 23:39
Видях, че точно хората, които се стремяха към земната корона, ще прибягнат до всякакви средства, за да придобият имущество. В този стремеж те почти загубват разсъдъка си. Всичките им мисли и цялата им енергия са насочени към придобиване на земни богатства. Те погазват правата на другите, потискат бедните и орязват заплатата на наемния работник. Ако можеха да се възползват от по-бедните и по-непроницателните и по този начин да умножат богатствата си, нямаше да се поколебаят нито за миг да ги угнетяват и дори да ги доведат до просия.
Тези хора с побелели от годините коси и набраздени от грижи сърца алчно сграбчваха съкровищата в короната. Въпреки че бяха възрастни и им оставаха само още няколко години живот, те копнееха да си осигурят земните богатства. Колкото повече приближаваха до гроба, толкова по-силно ставаше желанието им да задържат съкровищата за себе си. Роднините им не се възползваха от богатството им. Членовете на семействата им работеха свръх силите си, за да спестят малко пари. А те не използваха богатството си нито за доброто на другите, нито за собственото си добро. За тях бе достатъчно да знаят, че го притежават. Когато пред тях се представя дългът им да облекчават нуждите на бедните и да поддържат Божието дело, те се натъжават. Биха приели с радост дара на вечния живот, но не желаят той да им коства нещо. Условията били много тежки. Но Авраам не пожали единствения си син. В послушание към Бога той беше готов да пожертва обещаното от Него дете по-леко, отколкото мнозина биха пожертвали част от земните си притежания.
Тъжно е да се гледа как онези, които би трябвало да узреят за славата и всеки ден да се подготвят за безсмъртието, изразходват цялата си енергия, за да запазят земните си богатства. Видях, че те не са в състояние да оценят небесното съкровище. Поради силната си привързаност към земното вършеха дела, които показваха, че не ценят достатъчно небесното наследство, за да направят някаква жертва за него.
цитирай
7. allvin - ,,Двете корони" - 6
23.08.2019 23:42
Младежът беше готов да пази заповедите, но Господ му каза, че има едно нещо, което не му достига. Той желаеше вечния живот, но обичаше повече имота си. Много от нас се самозалъгват. Те не се стремят към истината като към скрито съкровище. Силите им не са насочени в правилна посока. Умовете им, които трябваше да бъдат озарени от небесната светлина, са объркани и обезпокоени. „… а светските грижи, примамката на богатството и пожеланията за други работи, като влязат, заглушават словото и то остава безплодно“ (Марк 4:19). „Такива хора са без извинение“ – каза ангелът. Видях, че светлината се отдалечаваше от тях. Те не пожелаха да разберат тържествените и важни истини за това време и мислеха, че могат да минат и без това разбиране. Тяхната светлината изчезна и бяха оставени в тъмнина.

Средства на Сатана
Множеството от обезобразени и болни, които се надпреварваха за земната корона, представляват онези, чиито интереси и съкровища принадлежат на този свят. Макар че срещат разочарование на всяка крачка, те не насочват своите стремежи към небето, за да си осигурят там съкровище и дом. Не са постигнали земната си цел и докато продължават да я преследват, губят и небесната. Въпреки разочарованието, нещастния живот и смъртта на онези, които са погълнати изцяло от спечелването на земните богатства, други ги следват по стъпките им. Те се втурват стремглаво напред, без да размишляват върху злощастния край на онези, чийто пример следват.
Достигналите короната успяха да я завладеят и бяха аплодирани. Това са хората, които осъществяват единствената цел в живота си – богатството. Те получават почитта, с която светът удостоява богатите, и вече имат влияние. Сатана и неговите зли ангели са доволни. Сатана знае, че такива хора са изцяло негови и че докато живеят в бунт срещу Бога, ще бъдат мощни инструменти в ръцете му.
цитирай
8. allvin - ,,Двете корони" - 7
23.08.2019 23:46
Хората, които се разочароваха от групата на устремилите се към земната корона, са онези, които са преценили вярно живота и са забелязали края на всички, които се борят за земни богатства. Виждат, че такива хора никога не са удовлетворени, а са нещастни. Обхванати от безпокойство, те постепенно се отделят от онази злощастна група и започват да търсят истинските и трайни богатства.
Напредващите в своя път през тълпата към небесната корона, придружавани от святи ангели, ми бяха показани като верния Божи народ. Ангели ги водят напред и те ревностно се стремят към небесното съкровище.
Черните топки, хвърляни по светиите, са оскърбителните лъжи адресирани за Божия народ от онези, които обичат лъжата и я разпространяват. Трябва да положим всички усилия да живеем безупречно и да се въздържаме от зло; наш дълг е да вървим дръзновено напред и да не обръщаме внимание на лъжите, укоряващи нечестивите. Докато очите на праведните гледат към безценното небесно съкровище, те ще се уподобяват все повече и повече на Христос и така ще бъдат преобразени и подготвени за възнесението.
цитирай
9. allvin - ,,Нашият Баща Се грижи" - Елън Уайт
20.12.2019 09:00
"И в онова време великият княз Михаил, Който се застъпва за твоя народ, ще се повдигне; и ще настане време на страдание, каквото никога не е имало, откакто народ съществува до онова време; и в онова време твоят народ ще се отърве - всеки, който бъде намерен записан в книгата."
Даниил 12:1
Когато приключва тройната ангелска вест, милостта вече не пледира в полза на виновните жители на земята. Божият народ е изпълнил своето дело. Те са получили „късния дъжд“, „съживлението от присъствието на Господа“, и са подготвени за времето на скръбта, което им предстои. Ангели летят във всички посоки из небето. Един от тях се връща от земята, за да съобщи, че е свършил своята работа; последният изпит е дошъл за света и всички, които се окажат верни на небесните принципи, получават „печата на живия Бог“. След това Исус спира Своята ходатайствена служба в небесното светилище. Издига ръцете Си и със силен глас казва: „Свърши се“.
Когато Той напуска светилището, тъмнина покрива земните жители. В това страховито време праведните трябва да живеят пред лицето на Бога без застъпник. Ограниченията, които са задържали злите, сега са премахнати и Сатана притежава пълен контрол над всички непокаяни. Божието дълготърпение е приключило. Светът е отхвърлил милостта Му, презрял е Неговата любов и е потъпкал Закона Му. Злите са преминали границите на своето благодатно време. Божият Дух, Когото те упорито са отблъсквали, най-сетне се оттегля. И тъй като не са защитени от небесната благодат, те нямат закрила от дявола. Сатана тогава ще замеси жителите на земята в една последна, голяма беда. Божиите ангели вече не държат под контрол свирепите ветрове на човешките страсти и затова всички елементи на жестоката борба ще бъдат пуснати на свобода. Целият свят ще бъде въвлечен в унищожение, по-ужасно от сполетялото стария Ерусалим.
Хората, които имат чисти ръце и сърца, ще устоят в това трудно време.Сега е моментът, докато 4-те ангела задържат ,,ветровете",да направим правилния избор и да следваме призванието си.
цитирай
10. allvin - Псалм 140
20.12.2019 23:43
Псалм 140

(По слав. 139). За първия певец. Давидов псалом. Избави ме, Господи, от нечестивия човек, Опази ме от насилник човек, Които измислюват зло в сърцето си, И всеки ден възбуждат боеве. Изострюват езика си като на змия; Аспидова отрова има под устните им. (Села). Опази ме, Господи, от ръцете на нечестивия, Защити ме от насилник човек, Които възнамериха да ме направят да падна. Горделивите скриха клопка за мене. И с въжета разпростряха мрежи край пътя; Поставиха примки за мене. (Села). Рекох Господу: Ти си мой Бог; Послушай, Господи, гласа на молбите ми. Господи Боже, силний ми спасителю, Ти си покрил главата ми в ден на бой. Господи, не удовлетворявай желанията на нечестивия; Не оставяй да успее злият му помисъл, Да не би да се надигат. (Села). Нечестието на собствените им устни нека покрие главата На ония, които ме окръжават. Разпалени въглища нека паднат върху тях; Нека бъдат хвърлени в огъня. В дълбоки води, за да не станат вече. Злоезичен човек няма да се утвърди на земята; Злото ще преследва насилника човек догдето <го> погуби. Зная, че Господ ще защити делото на угнетения И правото на немотните. Наистина праведните ще славят името Ти; Правдивите ще обитават пред лицето Ти.
Псалми 140:1&#8237;-&#8236;13 BG1940
https://bible/bible/23/psa.140.1-13.BG1940.
цитирай
11. allvin - Предупреждението - 1
22.12.2019 22:37
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО ЩЕ БЪДЕ ЧУТО

(Отпечатано в "Листа от бележник" Методи • 1) Ние, които живеем през последните дни от историята на тази земя, не трябва да бъдем изненадани от вероотстъпничествата и отричането от истината. Има изгледи неверието да стане съвършено изкуство, върху което човеците работят за гибелта на душите си. Една постоянна опасност е липсата на искреност при проповедниците, чието поведение противоречи с онова, което те говорят от висотата на амвона.
Но предупрежденията и упреците ще се чуват до края и онези,
които се намерят виновни в забранени споразумения, ще се противопоставят и ще откажат да бъдат поправени от вестите на порицание или съвет, когато им бъдат отправени от избраните инструменти на Господа. Те ще упорстват, както постъпиха фараон и Навуходоносор и така Бог ще им отнеме разума и сърцето им ще се закорави. Господ ще им говори и при все това, ако те решат да не Го слушат, ще ги счете отговорни за собствената им гибел.
цитирай
12. allvin - Предупреждението - 2
22.12.2019 22:41
Господ беше издигнал Йоан Кръстител да стане Негов вестител, натоварен да подготви пътя на Господа. Той трябваше да предаде на света едно решително свидетелство на укор и изобличение на греха... Известявайки неговата мисия и дело, Лука беше казал: "Той ще предиде пред лицето Му в духа и силата на Илия, за да обърне сърцата на бащите към чедата, и непокорните към мъдростта на праведните, да приготви за Господа благоразположен народ" (Лука 1:17). Обръщайки се към многобройните садукеи и фарисеи, които идваха, за да получат кръщение, Йоан апелира: "Рожби ехидни!кой ви предупреди да бягате от идещия гняв? Затова, принасяйте плодове достойни за покаяние; и не мислете да думате: Авраам е нашият баща; защото ви казвам, че Бог може и от тия камъни да въздигне чеда на Авраама. А и брадвата лежи вече при корена на дърветата; и тъй всяко дърво, което не дава добър плод, отсича се и в огъня се хвърля. Аз ви кръщавам с вода за покаяние; а Оня, Който иде след мене, е по-силен от мене, Комуто не съм достоен да поднеса обущата; Той ще ви кръсти със Светия Дух и с огън. Лопатата е в ръката Му, и Той здраво ще очисти гумното Си, и ще събере житото Си в житницата, а плявата ще изгори в неугасим огън" (Мат. 3:7-12). Йоан издигна гласа си като тръба. Той беше получил тази поръчка: "... Изяви на людете Ми беззаконието им, и на Якововия дом греховете им" (Исая 58:1). За подготовката на пътя пред Христос беше необходим решителен човек, за да говори като старите пророци, призовавайки към покаяние пропадналия народ.
стр.99 Избрани вести 2
цитирай
13. allvin - Молитва в действие(от записките на Елена Вайт)
11.02.2020 14:53
Молитва в действие

ЗА ВСЯКО БЛАГОСЛОВЕНИЕ САТАНА ИМА ЕДНА ФАЛШИФИКАЦИЯ

Когато Господ е на работа да ни даде едно истинско благословение, Сатана приготвя едно фалшиво, за да анулира истинското дело на Бога.
„Аз видях две групи: едната преклонена в дълбоко смирение пред трона , а другата стоеше безучастна и нехайна. Тези, които бяха преклонени пред трона, поднасяха молитвите си на Исус и гледаха само на Него. Той поглеждаше към Своя Отец и се виждаше, че се моли за тях. Една светлина излезе от Отца към Сина и от Него мина на молещата се група. После видях една особено силна светлина, излизаща от Отца, че дойде над Сина и от Него се изля върху народа пред трона. Но само малцина приеха тази голяма светлина. Мнозина излизаха от нейния кръг и я отблъскваха, други бяха безгрижни и не й обръщаха внимание и тя ги остави. Но някои я уважиха, отидоха и се поклониха заедно с малката моляща се група. Всички в тази група получиха светлината и се радваха. И лицата им отразяваха нейната слава.
Аз видях, как Отец стана от трона, отиде с една огнена колесница в Светая Светих зад завесата и там седна. Тогава Исус стана от трона и повечето от тези, които бяха преклонени пред Него, станаха заедно с Него. Онези, които се бяха повдигнали с Исус, Го виждаха чрез вярата в Св.Светих и се молеха: „Отче, дай ни Твоя Дух!“ Тогава Исус им вдъхна Св.Дух. В този дъх имаше светлина, сила, много любов и мир.
Аз се обърнах към групата, която още лежеше пред трона. Тя не знаеше, че Исус я бе оставил. Изглеждаше, че Сатана беше пред трона и се опитваше да води Божието дело. Аз ги видях да поглеждат към трона и да се молят: "Отче, дай ни Духа Си!" Тогава Сатана им вдъхна едно несвято влияние. В него имаше светлина и много сила, но не и сладка любов, радост и мир. Делото на Сатана беше да измами и да излъже Божиите чада.“
цитирай
14. allvin - БОГ Е НА ВСЯКО МЯСТО
09.03.2020 18:52
БОГ Е НА ВСЯКО МЯСТО

"До ангела на ефеската църква пиши: Това казва Оня, Който държи седемте звезди в десницата Си, Който ходи всред седемте златни светилника;
Зная твоите дела, труда и търпението ти, и че не можеш да търпиш злите човеци, и си изпитал ония, които наричат себе си апостоли, (а не са), и си ги намерил лъжливи;
(Откровение 2:1,2)"

“Зная твоите дела...”

Тези думи са изречени от Онзи, който винаги говори истината. Картината на тези стихове ни разкрива една вечна бдителност. Христос е сред седемте златни светилника и ходи от църква на църква, от сърце на сърце. Онзи, Който пази Израил, не заспива, нито спи. Ако светилниците бяха оставени на грижите на човек, колко често пламъкът им би премигвал и угасвал. Но Бог не е оставил Своята църква в ръцете на хора. Христос, Който даде Своя живот за света, така щото всеки, който повярва в Него да не погине, но да има вечен живот е истинският Страж на дома. Той е Пазителят, верен и истинен, Който бди над Господните храмови дворове. Помислете колко много причини за благодарност имаме за това, че не зависим от присъствието на земен свещенослужител. Ние сме пазени от Божията сила. Присъствието и благодатта на Христа е тайната на целия живот и цялата светлина...

Един свят Страж отбелязва всяко дело и действие в нашия живот, претегля всяка подбуда и подтик. Ръката, която изписа знаците върху стената в двореца на Валтасар пише навсякъде: “БОГ Е ТУК!” Бог е на всяко място. Всички наши думи, планове и тайни подбуди биват претегляни върху везните на вечната правда и истина.

Трябва ли състрадателният, саможертвен Спасител да ни намери недостатъчни в нежност, любов, благост и съчувствие към онези, за които даде живота Си? Бог ни е предоставил благодатни възможности за служене. Той ни е снабдил със скъпоценни таланти и ние носим отговорност пред Него за начина, по който ги използуваме. Ако очистим себе си от всеки нечист, егоистичен принцип, ще можем един ден да чуем благословението: “Хубаво, добри и верни слуго!” (Матей 25:21).

Под вдъхновението на Светият Дух, Ана, майката на Самуил, изрече следните думи: ”Защото Господ е Бог на знания, и от Него се претеглят делата.” (1 Царе 2:3). Давид казва: “Наистина нископоставените човеци са лъх, а високо поставените лъжа; турени на везните те се издигат нагоре, те всички са по-леки от суетата.” (Псалми 62:9). Соломон пише: “Всичките пътища на човека са чисти в собствените му очи, но Господ претегля духовете.” (Притчи 16:2).

Няма скрита подбуда в сърцето, която Господ да не чете. Той знае всяко намерение, всяка мисъл.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: allvin
Категория: Други
Прочетен: 1456186
Постинги: 356
Коментари: 1447
Гласове: 2968
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031