Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2013 00:07 - ,,Златото на Маккена" - 2
Автор: allvin Категория: Други   
Прочетен: 4654 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 10.05.2013 23:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Значи,елитчето,нямало пари за увеличаване на заплати,пенсии,социални помощи,образование,
здравеопазване,армия и детски надбавки,а? Но този филм показва,че това е 100 % лъжа!!! И с"я к"о праим,елитчето? Айнц?



image


www.ataka.tv/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BC-%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BC-c1893.html


www.youtube.com/watch



image
===============================


ДОБИВЪТ НА ЗЛАТО КРАЙ КРУМОВГРАД МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ.

НАЙ-ГОЛЯМАТА КРАЖБА ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА Е ЗАКОННО ПОДПЕЧАТАНА.

Върховният административен съд окончателно потвърди решението на екоминистъра да одобри проекта на Dundee Precious Metals

Концесията за златодобив в Челопеч, подписана от Костов срещу 1,5% отчисления за България, намалени от царския кабинет до 0,75%.
Не, няма грешка в цифрите - канадската компания "Дънди прешъс металс" ще взима 99,25% , а за България остава 0,75%
Припомняне историята на събитията малко по-долу, а това са Въпросите зададени към концесионера преди един месец, на които все още не са отговорили:
Случва ли се ваши работници, служители или подизпълнители да работят при 3 пъти по-голямо съдържание на въглероден диоксид?
Случва ли се след извозване на добитото и товарене на пристанище Бургас стоката да се връща обратно под формата на нов внос и дали това е свързано с европейските норми за съдържание на арсен при преработване на рудите?
При добив 5 000 тона руда на ден, описван на вътрешното информационно табло на мината, и златно съдържание 4-5 грама в рудата, годишният добив би следвало да бъде 7,2 и 9 тона злато, а се декларират 5. Как се обяснява тази съществена разлика, която всъщност се измерва в стотици милиони лева?
Вярно ли е, че монтирането на подземна трошачна система е свързано с проект за удвояване на добива?
Истина ли е, че до 10-12 години запасите в най-голямото златно находище в Европа - Челопеч ще бъдат тотално изчерпани?
Имаме и въпрос, свързан с второто находище, което стартира да експлоатира Дънди. Става дума за мината до Крумовград в Родопите:
Случайно ли е близостта по време на изгарянето на архива в общината в Крумовград с вземането на концесия от вас там?
В очакване на отговор припомняме и част от предишните ни въпроси към Дънди:
Нормално положение или грабителство е според вас 0,75% от златото, добито от недрата на България да остава за нея?
Как успяхте да убедите царското правителство да намали този скандално нисък дори по африканските разбирания процент наполовина – от 1,5 до 0,75% от стойността на добива?
Какви пари внесе миналата година Дънди в бюджета от находището в Чеполеч, а какви изнесе?
Струва ли ви се това достатъчно на фона на почти ежедневните микроземетресения, напуканите къщи, замърсената река, замърсената природа в района?
Защо се наложи полицията и следствието да привикват всички, подписали петицията срещу находището ви в Родопите?
Не ви ли притеснява фактът, че находището застъпва и Натура 2000?
От каква глоба е заплашена България – следователно данъкоплатеца, от ЕС заради нарушаването на Натура 2000?
Как се отнасяте към нарушаването на конституционното и законовото изискване добитите от недрата ценни природни богатства да не могат да бъдат изнасяни от родината?
Какви такси се заплащат за добиването на изключително ценни материали като уран и германий, успоредно със златото?
Защо концесията в Челопеч работи и се разширяват мощности, въпреки изричната забрана на ВАС?
Как стоят нещата с липсвалия 2 години ОВОС, което официално бе потвърдено от МОСВ?
Има ли нещо вярно в опасението, че няма как държавата да се отказва от защитата на своите интереси в полза на компанията, ако не са стимулирани политици на високо равнище в последните четири правителства?

Ето и подробнстите:

Челопеч - най-голямата кражба в историята ни.
Четири правителства мълчат: Тонове злато изтичат от страната.
Хампарцумян на тайни договорки при Плевнелиев
За знайни и незнайни чужди компании получили апетитни "подаръци" от нашите държавници.

Банкерът Левон Хампарцумян е бил забелязан вчера в късния следобед да влиза на конфиденциална среща при президента Росен Плевнелиев на „Дондуков”2. Това разкриха източници от администрацията на държавния глава. Няма официално яснота за какво са си говорели двамата, но най-вероятно става дума за задкулисно редене на новия служебен кабинет. Банкерът все още една от спряганите фигури за евентуален служебен премиер или министър на финансите. Той е удобен вариант за монополите и олигарсите. От гражданското сдружение, което се бори срещу монопола на банките обаче още преди седмица предупредиха с нарочна декларация Плевнелиев, че Хампарцумян е сред виновниците за монополизирането на сектора. Срещу банкера се надигна и голяма вълна от възмущение в интернет
пространството, а някои форумци го класират и като по-омразен от Дянков. Още преди няколко месеца банкерът възбуди обществения гняв обявявайки, че няма криза и тя е само в главите на мързеливите българи.


Левон и съпругата му Мариана живеят вече в огромна къща в полите на Витоша, а заплатата на банкера е 200 000 лева месечно, без другите бонуси от банката , както споделиха някои медии преди време.
Припомняме и следното: на 9.12.2012 г. г-н Левон нарече нацията некадърна. Сега, обаче, нацията се сети да се поразрови в миналото и извади не една от “кирливите ризи” на Мистър “Мендижър на годината”.
А именно:
Милиарди долари изнася “Дънди Прешъс Метълс” чрез добива на злато и други ценни елементи от недрата на нашата земя. А подземните ни богатства са общонародна, а не частна собственост. Така пише в Конституцията на Р. България.
За да си го представим картинно – пари, колкото за един АЕЦ.
Срещу какво?
Ето срещу какво: правителството на Костов договори концесията срещу 6 милиона долара, за да прехвърли мината в частни ръце срещу скандалните 1.5% от печалбата, които по царско време падат на 0.75%. За справка: дори най-изостаналите африкански държави вземат от конкистадорите 50 % от стойността на златото си, за да им позволят да ги дупчат и тровят.
Схемата е чудовищна. Дори по цени на БНБ концесионерът изкарва много повече от 200 милиона годишно от подземното богатство на Родината ни. И така година след година.
От България ежедневно се отмъкват злато, уран, германий, сребро, платина…
Ежедневно!
Грабителството на държавата и народа ни не се прекратява от нито едно правителство!
Кои са основните играчи?
Левон Хампарцумян. По времето на Костов, когато Дънди взема за без пари концесията за златодобив, Левон е зам-министър на промишлеността и шеф на привативацията. Когато Уникредит скандално приватизира на силно занижена цена най-големия български трезор Булбанк, химикът Хампарцумян става банкер. Оглавява банката, заради което специално е променен закон.
Виктор Меламед е друга възлова фигура. Когато кабинетът Костов подарява за 100 000 долара на никому неизвестния евреин Гад Зееви БГА Балкан, а той източва от него между 40 и 60 милиона тогавашни долара (по онова време цената на най-голямото ни предприятие Нефтохим е 100 милиона долара), Виктор Меламед е дясна ръка на прословутия бизнесмен.
След управлението на Костов сигурно по случайност Меламед става почетен консул на Тайланд, което му гарантира неприкосновеност от всякакви органи в България в дома, офиса, колата му и навсякъде другаде. Почетен консул на Канада пък става другият човек на Костов – Левон Хампарцумян. Не е тайна, че Канада е родината на Дънди.

Към групичката е присъединен и наследникът на Левон като почетен консул на Канада – олигархът със спорна слава Иво Прокопиев… Освен издател, Прокопиев е и
гуру на зелените, които никога не протестират срещу златодобива, въпреки че той е най-вредителски за природата на страната от всички видове бизнес. Да не говорим, че обхваща и територии по Натура 2000, заради което държавата може да бъде глобена за милиони от Европейския съюз. Зелените много добре знаят, че шистовият газ е цвете в екологично отношение дори при добив с фракинг (или фрактуринг, както е прието да се нарича извън тази страна), ако се сравни със златодобива”.

Преди 2 години, през 2010 г. “Дънди Прешъс Металс” (ДПМ) и тяхното дъщерно дружество “Челопеч Майнинг” ЕАД (ЧМ) обявиха сключването на дългосрочни договори за заем на обща стойност 66,75 млн. щ.д. с “Европейската банка за възстановяване и развитие” (ЕБВР) и “УниКредит Булбанк” (УКБ). Официалната информация бе, че финансирането ще се използва за рефинансиране на текущ заем в размер на 16,25 млн. щ.д. към ЕБВР и за финансиране на проекта за разширение на рудника и фабриката в Челопеч, на обща стойност 150 млн. щ.д., чиято цел е удвояване на производството до 2 млн. т. руда на година. Проектът за разширяване на производството трябваше да завърши през 2011 г. “Споразумението, коeто подписваме в момента, е поредното доказателство, че за добрите проекти има финансиране от страна на банките. Именно такива добри проекти и предпримчивостта ще ни изведат от икономическата криза”,заяви Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на съвета на директорите на УниКредит Булбанк.
Сега, обаче, идва питането: как Левон Хампарцумян и Дънди изведоха България от кризата? Какво се случи преди около година, през 2011?

Ето какво:
Тогавашният екоминистър Нона Караджова подари 2 милиарда лева на “Дънди”. Това стана факт, след като министърката даде одобрение на канадската компания да добива златото ни край Крумовград. Така “Дънди” най-накрая получи окончателното одобрение на екоминистьра и дълго отлаганият проект на “Болкан минерал енд майнинг” тръгна.
“Болкан Минерал енд Майнинг”, дъщерна фирма на канадската “Дънди Прешъс Майнинг”, добива 794 000 тройунции, или близо 25 тона благороден метал от хълма Ада тепе. Като изчислим, че в момента тройунция струва близо 2 472 лева, по фиксинга на БНБ, излиза, че “Дънди” ще спечели близо 2 милиарда лева от българското злато.

През февруари 2011 г. правителството даде на “Дънди” 30-годишна концесия за крумовградското находище. Концесионната такса е нищожна – от 1,5% до 4,5%. Очакваният добив само на находището Ада тепе е 25 тона. Така “Дънди” прибира 2 милиарда лева, а държавата – нищожните 20-50 милиона.
Както съобщи геологът д-р Вълко Гергелчев, първоначалните запаси в Челопеч са били изчислени на 1,1 млрд. тона, през 1985 г. са намалени до 57 млн. тона, а сега цифрите са ревизирани до 30 млн. тона. И в тези 30 млн. тона руда освен злато, сребро и мед има и други метали, като олово, цинк, германий, селен, телур, сребро, галий, антимон, бисмут, талий, платина и т.н. В находището има залежи още на сяра, живак и др. Но печалбата на “Дънди” от тях на практика не може да се докаже, тъй като единственият източник на информация за това са анализите, правени винаги в лабораторията на фирмата. След това с благословията на държавата наличните метали в концентрата отпътуват за далечна Намибия.
А за да се застраховат срещу евентуални нападки, че изнасят много повече от обявената продукция, от канадската компания настояват за официално увеличаване на концесията за добив до 3 млн. тона руда за година от находището в Челопеч.

Далаверата със златото ни започва още от времето на Иван Костов.
Преди правителството на Иван Костов да сдаде властта през 2001 г. тогавашният икономически министър Александър Божков сключва договор с “Дънди прешъс”, в който концесионната такса е в размер на 1,5% от годишния добив на злато и мед.
През 2003 г. министър от правителството на Симеон Сакскобургготски Лидия Шулева намалява тази такса от 1,5% на 0,75%.
Така царят харизва най-голямото находище в България и едно от големите в Европа на канадската фирма.
През 2008 г. кабинетът на тройната коалиция подписва нов договор с канадската компания “Дънди”, който е за срок от 10 години, като предвиденият добив на
благородния метал представлява 3 млн. тона годишно. А концесионната такса става 8%. Очакваната печалба само от злато и мед е 5,735 млрд. долара.

Изненадващо кабинетът обяви, че за целия срок на договора България ще получи 700 млн. долара концесионна такса, независимо от това, че сметките показват друго – при този процент в хазната трябва да влязат 459 млн. долара.
За 2006 г. – по стари цени на металите, посочени от “Дънди” – те изчисляват, че печалба от добива на мед, злато и сребро възлиза на 175,7 млн. долара. Таксата е 132 хил. долара.
Но към 12 март 2007 г. “Дънди” се коригират – те обявяват, че печалбата им ще е 581,3 млн. долара, като в резултат на това ще внесат 426 хил. долара такса.

През 2008 г. по цени на Лондонската борса за благородни метали печалбата от злато и мед е 6,698 млрд. долара. При тази цената на металите комисионната такса става 503 млн. долара. Тоест това прави 7,5% концесионна такса, което е намаление от обявените 8% заради изключването на среброто от сметката.
На фона на тези цифри Нона Караджова преди една година похвали инвестициите, които “Дънди” правят.
Както показват фактите, всички управляващи са забъркани около аферата Дънди.
Както виждаме, в България все още се експлоатират подземните ни богатства за частни цели.
Какво по силно доказателство, че системата на управление в България е не ефективна. При всичките правителства системата генерира корупция. Костов, Сакскобуготски, Станишев, Доган, Борисов през годините подариха за стотинки не само златните находища но и всичко, което може да се продаде или откровенно да се открадне. Системата на държавно управление в България ражда, култивира и умножава корупцията без значение коя партия управлява. В случая не са виновни партиите, защото която и партия да е на власт тя ако не е била досега - тя ще се корумпира. Трябва да търсим лек за причината за болеста, а не за симптомите. Причината е системата.


===============================

Бизнес image 10:40
10.04.13
  15,85 милиарда долара изнесени за 10 години от България

автор(и): Труд онлайн, прочитания: 2462, коментари: 8 image Снимка: Архив
  Около 15,85 милиарда долара са изнесени нелегално от България за последните 10 години. Това нарежда страната ни на 38 място в класацията на нелегалните финансови потоци, съставена от Global Financial Integrity (GFI).

Средно по 1,585 милиарда долара незаконни пари са напускали България в периода 2001-2010 г. към офшорни сметки и територии, считани за данъчен рай.

Това са средства, натрупвани чрез корупция или укриване на доходи, без да се вземат предвид печалбите от организираната престъпност, наркотрафика, трафика на хора и оръжие и проституция.
  Основната част от средствата идват от несанкционирано повишаване на цени и манипулиране на търговски сделки - по 477 млн. долара всяка година в първото десетилетие на новия век. Рекордът за България е достигнат през 2007 г. с 1,166 млрд. долара незаконни пари само от тези сделки.

Румъния заема 55 място с изнесени 8,84 милиарда долара. Лидер в класацията е Китай. За десет години от там са изнесени 2,74 трилиона долара. В първата петица влизат още богатите на енергоресурси Русия с над 150 милиарда долара и Саудитска Арабия - над 100 милиарда долара, Мексико - над 400 милиарда долара и Малайзия с над 280 милиарда.
  Основните причини за нелегалния износ на капитал са престъпленията, корупцията и неплащането на данъци, посочват авторите на доклада.

Виж целия доклад ТУК.

===============================

06 април 2013, събота - dsavova.blogspot.com

Офшорни зони - класация по финансова секретност

Офшорните зони започват да се появяват през 20 век. Бурното развитие на зоните, определяни като “данъчен рай” (термин добил популярност след неправилен превод на английския tax haven, означаващ данъчно убежище) се свързва с притока на американски капитали към тях през 60-те и 70-те години на миналия век. Оттогава насам броят им нараства, а използваните в техните граници финансови инструменти и техники постоянно се променят и усложняват. Правителствата, от своя страна, отговарят на изплъзващите им се данъчни приходи с поредица от законодателни промени и споразумения на международно равнище. Не съществува официална и надеждна статистика за това колко пари ежегодно се насочват към офшорните зони в бягството си от данъчно облагане. Въпреки това може да се твърди, че техният брой постоянно нараства. През 2008 г. американската правителствена подотчетна комисия (US Government Accountability Office) съобщава, че 83 от 100-те най-големи корпорации в САЩ имат дъщерни фирми, намиращи се в офшорни зони.
  Арнолд Голдстейн посочва, че към 1980 г. депозитите на чужденци в Карибските банки са на стойност едва 2 милиарда долара, докато към 1999 г. те вече са над 1 трилион долара. Според друг авторитет по темата – Никълъс Саксън – към 2009 г. в офшорни сметки на нерезиденти в швейцарски банки има 2,1 трилиона долара сравнено с 3,1 трилиона през 2007 г. преди началото на финансовата криза.
  Липсата на официални данни за мащаба на вредата, нанасена от дейността на офшорните зони е представена чрез книга, публикувана от базираната в Брюксел неправителствена организация Евродад (European network on debt and development - Eurodad). Книгата е озаглавена „Развитие на международните финанси: Отчет за незаконните финансови потоци 2009 г.“. Целта й е да представи наличните от МВФ, Световната банка и други международни институции официални данни по темата. Всяка една от стоте страници на книгата е празна. Офшорният свят постига целите си по преместване и укриване на богатството, докато върху него тегне плътна завеса, скриваща мащабите на дейността му. Когато споменем офшорна зона, повечето хора си представят малка отдалечена островна страна, но истината е, че с подобен статут са и някои от най-големите и богати страни в света. Базираната в Лондон организация Tax Justice Network подрежда тайните данъчни оазиси чрез Индекса за финансова секретност (Financial Secrecy Index - FSI). Индексът за 2011 г. се оглавява от Швейцария, а в десетката са още Люксембург, САЩ, Япония и Германия. Много от страните в този списък неведнъж в рамките на международни организации са обявявали позицията си против данъчните оазиси, което за пореден път показва, че в офшорния свят има много повече, отколкото може да бъде видяно на повърхността му.
  Индексът за финансова секретност (FSI - Financial Secrecy Index) е представен за пръв път на 4.10.2011 г. и подрежда офшорните зони в зависимост от степента на анонимност, която осигуряват и обхвата на дейността им. Индексът за 2011 г. се фокусира върху 71 офшорни зони. Той е резултат от количествен и качествен анализ – от една страна разглежда законите, регулациите и международните спогодби като така оценява степента на гарантирана конфиденциалност чрез брой точки. Колкото повече са получените точки, толкова по-голяма е степента на анонимност. От друга страна се взима предвид големината на юрисдикцията и ролята й сред глобалните финансови пазари. По-голяма тежест в определянето на индекса се дава на степента на секретност. Следващата таблица представя подредбата на страните според последния индекс за 2011 г.
Ранк Юрисдикция ИФС стойност Секретност (точки) Тегло
1 Швейцария 1879.2 78 0.061
2 Кайманови острови 1646.7 77 0.046
3 Люксембург 1621.2 68 0.131
4 Хонг Конг 1370.7 73 0.042
5 САЩ 1160.1 58 0.208
6 Сингапур 1118.0 71 0.031
7 Джърси 750.1 78 0.004
8 Япония 693.6 64 0.018
9 Германия 669.8 57 0.046
10 Бахрейн 660.3 78 0.003
11 Британски Вирджински острови 617.9 81 0.002
12 Бермуда 539.9 85 0.001
13 Великобритания 516.5 45 0.200
14 Панама 471.5 77 0.001
15 Белгия 467.2 59 0.012
16 Маршалови острови 457.0 90 0.000
17 Австрия 453.5 66 0.004
18 Обединени арабски емирства (Дубай) 439.6 79 0.001
19 Бахами 431.1 83 0.000
20 Кипър 406.5 58 0.010
21 Гърнси 402.3 65 0.003
22 Ливан 397.3 82 0.000
23 Макао 389.8 83 0.000
24 Канада 366.2 56 0.009
25 Индия 344.0 53 0.013
26 Уругвай 331.0 78 0.000
27 Малайзия 319.3 77 0.000
28 Корея 317.2 54 0.009
29 Либерия 316.9 81 0.000
30 Барбадос 266.6 79 0.000
31 Ирландия 264.2 44 0.030
32 остров Мавриций 261.6 74 0.000
33 Филипини 253.9 73 0.000
34 Лихтенщайн 239.2 81 0.000
35 Италия 231.2 49 0.008
36 остров Ман 230.4 65 0.001
37 Израел 230.3 58 0.002
38 острови Търкс и Кайкос 218.9 90 0.000
39 Холандия 199.7 49 0.005
40 Белиз 198.4 90 0.000
41 Коста Рика 177.2 77 0.000
42 Гватемала 174.8 81 0.000
43 Гибралтар 174.6 78 0.000
44 Гана 146.8 79 0.000
45 Андора 133.6 73 0.000
46 Холандски Антили 129.4 83 0.000
47 Аруба 124.9 74 0.000
48 Дания 121.7 40 0.008
49 Ботсвана 121.3 79 0.000
50 Португалия (Мадейра) 119.4 51 0.001
51 Американски Вирджински острови 104.2 68 0.000
52 Сейнт Винсент и Гренадини 100.9 78 0.000
53 Испания 98.8 34 0.016
54 Малта 98.6 48 0.001
55 Сейшели 95.0 88 0.000
56 Унгария 94.8 47 0.001
57 Латвия 88.9 45 0.001
58 Антигуа и Барбуда 88.5 82 0.000
59 Сейнт Лучия 78.7 89 0.000
60 Малдиви 78.5 92 0.000
61 Гренада 57.6 83 0.000
62 Монсерат 50.1 86 0.000
63 Бруней Даруссалам 45.8 84 0.000
64 Монако 37.7 75 0.000
65 Ангуила 36.0 79 0.000
66 Сейнт Китс и Невис 31.2 81 0.000
67 Сан Марино 30.9 79 0.000
68 Самоа 27.5 85 0.000
69 Вануату 14.3 88 0.000
70 острови Кук 13.4 75 0.000
71 Доминика 12.5 80 0.000
Източник: Tax Justice Network


===============================

21.03 23:04 - Банките в България ще се взривят до края на годината. Има сценарий за фалити! Автор: watchtowerman Категория: Политика   image
Прочетен: 47 Коментари: 0 Гласове: 4
     Доц. Минчо Христов предвижда банков апокалипсис до края на годината! При това по най-лошия сценарий от 1996 /97 г. Бившият независим депутат вижда и други дупки в постната пица на българина, наследени от предишни управления, с което картинката става още по-черна, ако сегашното правителство не намери воля да ги запуши. - Кое ви дава основание да играете ролята на лошия вестоносец? - Ами това, че БНБ вече официално признава, че лошите кредити са 20 процента. Което означава, че те са поне 25-30 процента, между нас казано. Критичната граница е 18-20 на процента, т.е. ние сме официално точно на ръба.    Много хора си мислят, че влоговете им са гарантирани. Това е абсолютна лъжа!    И го казвам съвсем отговорно, казвал съм го и на колегите от трибуната на миналия парламент. В Закона за гарантиране на влоговете има два криминални момента. Единият е, че при фалит на дадена банка фондът за гарантиране на влоговете трябва да започне изплащането не по-късно от 20 дни, но никъде не пише кога ще завърши, което позволява това изплащане да продължи 50 години, т.е. хората никога да не не си получат парите. - Нещата преди и сега са различни... - Напротив, кое е различното? Какво ставаше преди 1996 г.? Създадоха се банки, включително със заемен капитал от БНБ, който се връщаше следващата седмица. Как? Банките събираха депозити от хората и ги раздаваха на свои хора. Точно така БНБ рефинансираше банките. Тоест, в един момент се оказа, че частните банки са раздали необезпечени кредити на свои хора с парите на обикновените вложители. - Имаше закон Каракачанов? - Този закон беше за обявяване на кредитните милионери. Аз се опитах да предложа в миналия парламент банкерите да бъдат проверени заедно с кредитните милионери, да бъде проверено тяхното имущество. Този закон още отлежава в деловодството. Милионерите се издължиха с обезценени левове. Вземаха се долари, а се връщаха обезценени левове.     Сега се готви абсолютно същата схема.     През 2002 г. мнозинството на гражданина Симеон Сакскобургготски премахна наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити. И какво стана? - От 2002 г. насам започнаха да се раздават необезпечени кредити. Огромни! Говоря за корпоративни фирмени кредити, които и сега продължават да се раздават. Голяма част от необслужваните кредити са корпоративните, т.е. фирмени.     Отделно е, че хората не могат да плащат тези криминални непосилни лихви.     Вторият от криминалните моменти е, че всички валутни влогове, така пише в закона за гарантиране, ще бъдат изплащани в левове по курса на първоначалния ден на плащането. Тоест, ако не дай Боже, стане някаква криза, левът бъде обезценен, всички хора, които имат валутни влогове, а те са над 15 милиарда лв. равностойност, ще загубят валутните си влогове и ще им бъдат изплатени обезценени левове.     Това е замислено от българската финансова мафия още 1997 г., когато е писан законът. И съм го казвал на моите колеги от парламента, казвам го и на вас. Предстоящата година ще покаже дали съм бил прав. За мен финансовата мафия е замислила този грабеж и тя ще го осъществи. - Между другото, какво стана с банкера на "Мултигруп" Миронов, който показно беше свален с чул на главата на софийското летище? - Нищо. Доколкото знам, го оправдаха и го пуснаха, а сега си живее в имотите в САЩ, където има цяла колония от български банкери, които ограбиха спестяванията на народа. Живеят си в имения за десетки милиони долари, без да могат да обяснят откъде ги имат. Многократно предложих закон за разследване на имуществото на висшите български банкери, политици и магистрати, но срещах стена от управляващи и опозиция. - Много нависоко летите – ясно, че срещате всеобщо опълчение? - Вижте, бях зам.-предсдател на комисията по корупцията в миналия парламент и съм се наслушал на невероятни скандални неща. Шефове на политически партии, които имат имения примерно в полите на Витоша, декларират квадратния метър по лев-два, при условие, че там той струва стотици левове. Трябва не политиците да определят стойността на своето имущество, а данъчните да почукат на вратата на всеки един политик, да влязат вътре, да направят една независима експертна оценка и да попитат съответния политик колко данъци е платил последните години и откъде са тези приходи. Но да се разследват по закон всички. Убеден съм, че 90 на сто от политиците, защото все пак има някои честни, не могат да обяснят произхода на имуществото си. - Да се върнем на прокобата ви за българските банки. Как си го представяте? Откъде ще започне всичко? - Повод ще се намери. Прави ли ви впечатление, че банките у нас вземат от два до три пъти повече лихви, отколкото във Франция, Австрия, Германия и т.н. - Тук вземат до 19 процента лихва... - Да, някои и повече. - Добре, банките държат високи лихви. После какво става? - Ами първо ограбват хората и обикновените фирми по един жесток и безпрецедентен начин. Върнаха и наказателната такса за предсрочно погасяване на кредити. Второ, което е изключително скандално, дадоха на банките сами да определят така наречения референтен лихвен процент, т.е. всяка банка може да определя по собствена методика лихвите си и което е най-скандалното – ако един човек вземе примерно заем с 10 процента лихва, на следващия месец банката може да му каже, че тя е променила методиката и отсега-нататък трябва да плаща 30 процента лихва. Още по-скандален е скритият факт, чев този референтен лихвен процент банките включват лошите кредити. Те не се връщат, а тези загуби се включват в лихвите на добросъвестните граждани, които съвестно си погасяват кредитите и в това е големият проблем. - Какъв е големият проблем? Банките си въртят парите, както си искат, стига да не фалират? - Точно това е големият проблем. В лихвите на добросъвестните платци се включват тези загуби, които банките не връщат, и тези липси генерират увеличението на лихвите, създават един омагьосан затворен кръг, който неминуемо води до фалит. - Да не искате да кажете, че това се прави умишлено и с по-далечен прицел? - Да, и не само това. От една страна е престъпната печалба, а от друга е сривът на системата, който според мен наистина предстои. - Какво означава срив на системата? - Означава фалит на една-две банки и оттам-нататък ще започне ефектът на доминото, както стана през 1996/97 г. - Добре, а самите банкери какво печелят, като фалират банките си? - Печелят следното. Те ще върнат обезценени левчета. Тоест, печелят това, че са раздали на свои хора, т.е. на себе си, необезпечени кредити. - Ако правилно съм ви разбрал, кредитните милионери, които са завлекли стотици милиони с необезпечени кредити, и банкерите са скачени съдове? - Точно така! И то при липсата на наказателна отговорност за раздаване на необезпечени кредити... - Искате да кажете, че вместо да мъчат да банкират в условията на конкуренция, в един момент ще се окажат с огромна маса свободни пари? - Точно това е. Парите се акумулират, раздават се на свои хора и в един момент, когато настане сривът и на хората се раздадат обезценени левчета, големите пари ще останат у тях. А България е може би единствената страна в ЕС, където влоговете се гарантират в местна валута! - Едно не ми е ясно. След като сме под реалния надзор на ЕС, по какъв начин банковата система и финансовата олигархия ще си позволят такава мащабна операция? - Ако мислите, че западните банки не крадат, трябва да ви разочаровам. Преди няколко години генералният прокурор на Ню Йорк уличи десетина от най-големите банки начело с „Мерил




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: allvin
Категория: Други
Прочетен: 1466391
Постинги: 356
Коментари: 1447
Гласове: 2969
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930