Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2012 16:04 - Пет куршума
Автор: allvin Категория: Други   
Прочетен: 2236 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 29.01.2012 00:10


ПЕТ  КУРШУМА  ЗА  МИТРОПОЛИТ  БОРИС

(в памет на разстреляния на 1 февруари 1945 г. български държавен и военен елит)


Темата  ,,Владици с досиета" продължава да пълни пресата и ефира с пикантни подробности,граждански анатеми и вълна от негодувание. Но тук ще стане дума за един достоен митрополит,дръзнал да се опълчи на новата власт след 9 септември 1944 г. и да не се приспособи към ,,духа на времето". Да въздадем почит нему и на другите свещенници и архиереи,избити или репресирани от комунистическия режим,но отказали да му слугуват.

Син на загинал илинденски четник от битолското село Гявато,Неврокопският митрополит Борис (Вангел Симов Разумов) цял живот ще носи в сърцето си българската рана на неосъществения докрай идеал за обединението на всички български земи след Освободителната за България Руско-Турска война (1877 - 1878).

Доктор по богословие от факултета в Черновиц,Австрия,човек с изключителна философска и литературна ерудиция,владеещ 9 езика,той поема историческата мисия за възстановяването на Българската църква след първоначалните репресии непосредствено след 9 септември 1944 г. и затова новата власт го обявява за ,,враг номер 1".

Неврокопският митрополит Борис е сред малцината висши духовници,дръзнали да се опълчат на комунистическата власт. Когато научава,че има ново ръководство на Свещеническия съюз, ,,законно утвърдено от НК на ОФ",той дава указание на своите свещенници да не го признават. Забраната му проваля фарсовите избори на новата власт,целяща да напълни църквите с верни на комунистите свещенници. Борис не позволява на своите свещеници да членуват в ОФ и лично организира акция в помощ на семействата на свещенослужители,осъдени като ,,народни врагове" от новата комунистическа власт.

Комунистическият печат подема гнусна клеветническа кампания срещу непокорния архиерей,но без страх от последствията Борис изобличава и анатемосва развихрената от БКП денационализаторска кампания в Пиринска Македония и нарича нейните функционери национални предатели. Обръщението ,,Българи и българки", което често използва при проповедите си в храма, е оценено от комунистите като страшно престъпление. Все по-често се разнасят закани,че ще му видят сметката,ала народната любов и почит е тъй голяма,че комунистите не смеят открито да му посегнат,но все по-ясно им става,че нямат друго средство да се преборят с него освен куршума.

Петте смъртоносни куршума,изстреляни от упор,посрещат митрополита на излизане от църквата,,Св. Димитър" в село Коларово,където току-що е отслужил литургия. Това става на 8 ноември 1948 г.,Димитровден,в деня на неговата 60 - годишнина. ( ,,Идвам да се сбогувам - влетял запъхтян и радостен в дома на свои приятели предишния ден Борис. - Тази нощ сънувах как един огън слиза от Небето и ме взе,и ме качи нагоре"). Последната му проповед увещава вярващите,че не трябва да се боим от смъртта,а само с добър живот да се подготвим за нейния час.

Физическият извършител на убийството е бившият свещенник от с. Хърсово Илия Стаменов,разпопен заради криминални престъпления,битово разложение и пиянство. Никой обаче не се съмнява,че той е само маша в ръцете на комунистите. ,,Убиха го,защото не им се продаде!" е общият коментар на потресеното население.

Властниците бързат да тиражират версията за ,,убиец алкохолик и криминален тип",подсказват дори идеята за народен ,,линч" над него. Никой обаче и не помисля да посегне на него - всички знаят кои са истинските убийци.

 Делото на Стаменов се гледа при закрити врати и цялата документация по него веднага след издаването на присъдата е унищожена. Убиецът е осъден на 7 години затвор,но излежава само няколко при лек режим,отглеждайки лозя в околностите на Горна Джумая. Това смешно ниско наказание прилича по-скоро на награда - особено на фона на издаваните тогава от така нареченият ,,Народен съд" десетки смъртни присъди за разни дреболии. Но Господ още приживе наказва злодея - той полудява и се скита като див звяр с викове: ,,Аз го убих!". Остава белязан и целият му род с психически заболявания и недъзи на синове и внуци.

В скромния дом на убития митрополит Борис сред оскъдните му лични вещи не намират дори нова риза,с която да го погребат.

Назначеният на мястото му Пловдивски митрополит Кирил веднага ще поиска от свещенниците сътрудничесво с новия обществен строй. Скоро той е ,,избран" с ,,благословията" на Партията за първия комунистически патриарх - днешния патриарх Максим.






Гласувай:
5



1. dimenzed - Има Бог, който гледа! Той забавя, но ...
28.01.2012 19:26
Има Бог, който гледа! Той забавя, но не забравя! Смърт за прокажената комунистическа дивашка сган!
цитирай
2. sparotok - има Бог
01.02.2012 17:07
Да, има Бог! Познавах един лумпен, който през 1945г. убива зверски православен свещеник. Към 1977 убиеца загуби ръката си при злополука, а по-късно полудя...все шепнеше - ей, не трябваше да убивам попа...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: allvin
Категория: Други
Прочетен: 1456123
Постинги: 356
Коментари: 1447
Гласове: 2968
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031