Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2017 17:54 - Кораловия замък на Едуард Лийдскалнин.
Автор: jokera Категория: Туризъм   
Прочетен: 8610 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Днес сме на посещение на едно от най-чудноватите и загадъчни места или по-точно в Кораловия замък на Едуард Лийдскалнин.

image

Кой е той? Едуард Лийдскалнин е роден в Латвия на 10 август 1887 година. Изключително скромен човек,сравнително дребен на ръст, около 152 см и тегло около45 кг. Ед е започнал своя проект в началото на 1923 г. и го завършил 1951.

image

В продължение на 30 години, до неговата смърт през декември 1951 г., той искал от посетителите само по 10 цента за вход. Тук могат да видят изумителна градина от дялани коралови блокове, всеки един от тях тежащ десетки тонове.

image

Загадката тук не е в самия материал, а как са обработени и подредени тези „камъни”. Той сам е оформял, премествал и разположил всички каменни блокове, без употреба на съвременно оборудване.


image

За целта е ползвал само ръчни инструменти, които бил закупил в местната автоморга. Всички елементи са изрязани с изключително голяма точност и помежду си са свързвани без строителен разтвор.


image

За реализиране на идеята е използван около 1100 тона коралов варовик. Странното е че отделните блокове се е налагало да пренася на разстояние около 16 км, и за целта е ползвал само стар трактор с прицеп и груба дървена тринога.


image

Твърди се, че обичайно е работел нощем, от полунощ до 6:00 сутринта. Според документалния филм „Тайните на Кораловия замък” (Mystery at Coral Castle), всеки път, когато някой е проявял любопитство какво прави, Ед се качвал на импровизирана наблюдателна кула и се провиквал към натрапниците: „Когато си тръгнете, тогава ще продължа своята работа!”


image

Хората забелязвали само, че отделните варовикови образувания се придвижвали по шосето, но никой не е виждал как той ги е повдигал, премествал и разполагал по местата им.



image

Единствените свидетели се явяват две деца, които твърдят, че той „премествал” огромните каменни блокове като въздушни балони.



image

Едуард Лийдскалнин е бил известен също и със своите обширни познания по теория на магнетизма.


image

Самите стени, съгласно данните от музея Кораловия замък, тежат около 5 тона, и всяка секция е висока 2,4 м, широка 1,2 м и с дебелина 90 сантиметра.

Най-големият детайл в замъка, тежащ около 30 тона, е два пъти по-голям от всеки камък, използван при построяването на Хеопсовата пирамида.



image

Може да се каже, че най-голямата загадка е 9-тонната люлееща се врата на замъка, която се премества от приложеното усилие на малко дете.

Извисяваща се грамада, тежаща 28 тона е друга любопитна особеност, както и изрязаните от камък полумесеци, разположени на върха на стените замъка на височина 6 метра.


image




image
 

Историята, вдъхновила построяването на Кораловия замък, е любовен роман. 26 годишният Лийдскалнин бил сгоден за местно момиче, което го зарязало само ден преди сватбата. Едуард се заклел, че ще създаде това съоръжение като символ на любовта си към нея.


image

Камъните за замъка Ед Лийдскалнин добивал недалеч от първия си дом в град Флорида. След като градът се разраснал, и започнали да нарушават неговото уединение Лидскалнин се заема с преместването на замъка в гр. Хомстед, на 25 мили от Маями.
image

Задачата му отнема три години, но той пренася всичките си коралови фигури на новото място. Ед измайсторил работещ слънчев часовник, който бил калибриран по кулминационната точка на зимата и лятното слънцестоене, бил точен до две минути.
image

Следващата част от този лабиринт съдържа три парчета по осемнадесет тона от корал, издялани така, че показват луната в първата си четвърт, последната си четвърт и в пълнолуние.
image

Той правел сам електричеството, което ползвал, и споделял с радост проучванията си със съседите си. Едуард също така написал пет памфлета, първият от които се казвал Magnetic Current.

image
В него на шифриран език Ед написал обяснение какви закони на магнетизма и електричеството са му помогнали да построи Кораловия замък.Едуард Лийдскалнин умира през 1951 г. на възраст 64 години, като никога не разкрива своята тайна. Единствената следа, която оставя след смъртта си, е една книга, поставена на леглото му: „The secret of the universe IS 7129/ 6105195“.




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Много интересен материал.
14.12.2017 23:19
Както го разказвате, личи че са се намесили висши извънземни сили. Има необясними от гледна точка на земния живот явления.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jokera
Категория: Туризъм
Прочетен: 3698641
Постинги: 346
Коментари: 1374
Гласове: 3078
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031