Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2017 09:12 - произход на гърците
Автор: bven Категория: Тя и той   
Прочетен: 2722 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
копие от:https://bgistoria.jimdo.com/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5/

Същинските гърци са данайците, които идват от Африка, смесват с местното население на Балканите и асимилират част от предгръцките "племена" - като ахейци, йонийци и др.
Гърците (данайците) са част от еврейското Даново коляно, прогонени от Египет.


По начало гърците са отделен народ със собствени характеристики
Примери за това са:
- Яркото деление на "елини" и "варвари" - то не е типично за местните предгръцки народности, а при гърците е отличителен белег.
- Свидетелствата на древногръцките автори - например:
Херодот - І-58 : Гръцкото племе отначало е едно и винаги е говорело един и същ език. Гърците се превръщат от незначително племе във влиятелен народ, защото са асимилирали много други хора. Преди гърците да се обединят с пеласгите, пеласгите са варвари.

Ранните гърци
Първите сведения са от Омир. Той не нарича гърците "елини" - нарича ги данайци. Когато описва гръцкия лагер той говори за данайци, ахейци и аргосци.

КОИ НЕ СА ГЪРЦИ
Ахейците не са гърци
Те са предгръцки народ. В гръцките легенди историята на племената и народите се предава с олицетворение в легендарни герои със символични племенни имена:
Ахей и Пеласг са братя - Хеланик.
Дионисий Халикарнаски: Пеласгите разделили Тесалия на три части по имената на своите вождове - Ахая на Ахей, Пеласгиотида на Пеласг ...
И така, според старогръцките автори, ахейците са пеласги по произход. А за пеласгите едва ли има нужда да се дават примери, че не са гърци, но все пак:
Героят (героите) с име Пеласг:
Хезиод - Пеласг е "автохтон", роден в Аркадия. Според преданията на аркадийците той е "първия човек, който живеел по тези земи, станал цар, измислил хитона" и т.н...

Херодот - VIII-44 - По-рано пеласгите владеят това, което по-късно се нарича Елада.
Йонийците не са гърци
Херодот I-56 - Йонийците са пеласги по произход.

Гърците се отличават от пред-гръцките народности на Балканите по произход и език:
Херодот - I-57 - Пеласгийския език не е в никакъв случай гръцки. Той е "варварски". Атиняните са по произход пеласги, които са сменили езика си, когато са били асимилирани от гърците. С племенното име Пеласг е наречен и героя, който посреща данайците:
"Пеласг посреща на морския бряг на Аргос Данай и Данаидите, които бягат от Египет и им дава убежище."
Страбон дава пример и че гърците (данайците) асимилират предгръцко население:
Данай... според Еврипид „над Елада наложил закон всички наричани дотук пеласги да се наричат данайци” - Страбон, География – кн. 8 – 6, стих 9


ДАНАЙЦИТЕ (ГЪРЦИТЕ) ИДВАТ ОТ АФРИКА - ЕГИПЕТ
Страбон, География – кн. 7 – 7, стих 1 - Данай довежда хората си от Египет.

Според цялата гръцка митология Данай идва от Африка. Да се оспори това е ... трудно. Също и че героя Данай символизира племето данайци. И митологичното родословие на Данай е свързано с Африка.
- Майка му Анхиноя е наричана "дъщеря на Нил"
- Брат му носи името Египт
- Баща им Бел заселил Данай в Либия, а Египт - в Арабия .
- Бащата на Данай - Бел е митически цар на Египет. (бележка 60 )
- Бащата на Бел - Епаф също е митичен цар на Египет, а на майка му Мемфида легендата кръщава египетския град Мемфис.
Египетски източник потвърждава идването на данайците от Египет:
Сведения дава египетския историк Манетон от 3-4 в. пр. Хр. Сред египетските управници той поставя и Данай - същия Данай, който по-късно с хората си акостира в Пелопонес и това е началото на гърците на Балканите.

Манетон - История на Египет - фрагменти
Манетон, цитиран от еврейския историк Йосиф Флавий в трактата "Срещу Апион":
Фр. 50. Йосиф, Срещу Апион, І, 15, 16, 93 – 105
"...Сетос се наричал Египт, а брат му Хармаис – Данай.”
Фр. 54. Йосиф, Срещу Апион, І, 26 – 31, § 227 – 287
"... Сетос се прекръстил на Египт, а Хермей – на Данай..."
Манетон, цитиран от Евсевий:
Фр. 53 (а). Синцел, стр. 116, 129, 133, 135. Според Евсевий.
12. "Армаис, наричан също Данай, 5 години, след като напуснал Египет и бягайки от брат си Египт пристига в Елада, завладява Аргос и властва над аргосците."
Други антични автори също разказват за преселението на данайците от Африка на Балканите, начело с водач с племенното име Данай. Според гръцките легенди, от Египет Данай пристигнал в Пелопонес с голям флот. Той се обявил за владетел и нарекъл народа си данайци.
През гръко-римско време, поклонници пътували в Пелопонес твърдят, че точната дата на акостиране може да се датира в 1511 г. пр.н.е., според мраморен надпис на о-в Парос.
Диодор пише, че Кекропс произхожда от Египет и основава Атина като колония на египетския град Саис.
Херодот твърди, че - както в Гърция - така и в Египет е чувал многократно, че гръцката цивилизация е дете на Нил.
Гръцкият град Тива е основана от двама братя, Амфион и Зетос. През 1971 г. гръцкия археолог Теодор Спиропулос започва разкопки на хълма Амфион - легендарното място на погребението на близнаците. Той открива каменна камера, дълбоко в погребална могила. В нея се намират бижута във формата на лилии ... типично египетски мотив. Открива и сводест тунел с няколко разклонения. Спиропулос определя обекта като "типична египетска гробница".

АФРИКАНСКИ РАБОТИ

Преселението на данайците (гърците) от Египет е било общоизвестно в античността:

Some Israelites Migrate
PRE-CAPTIVITY (before 745 B.C.) MIGRATIONS OF ISRAEL

"По времето на Херодот египетския произход на гърците е добре известен."
Примерите са от самите древногръцки автори:

Херодот IV-189 - Гръцката дреха аегис е африканска по произход.
"Облеклото и егидата (щита) на изображенията на Атина гърците са взели от либийците. Само че либийската дреха е от кожи, а висулките са от ленти, вместо змии - останалото е същото. Самото име показва, че дрехата на изображенията на Палада е с либийски произход. Либийците носят върху облеклото кози кожи без вълна, завършващи с ресни и боядисани с брош. От името на тая дреха "айгес" (козя кожа) елините са взели егидата (щит от козя кожа). Смятам, че и гръмките призивни вопли при ритуалите са тръгнали оттук.
190. Погребалните обичаи на гърците са същите като на африканските номади."
Това не е описание на някой мореплавател за Шака Зулу, а описание на Херодот за гръцки традиции.


СЕМИТСКИЯТ ПРОИЗХОД НА ГЪРЦИТЕ


Диодор Сицилийски - "Историческа библиотека ":
28. ...Казват, че и тези, които били с Данай, тръгнали също от там и основали едва ли не най-стария от елинските градове, Аргос, а колхидският народ в Понта и този на юдеите между Арабия и Сирия също били основани като колонии от хора, тръгнали от Египет; затова и при тези народи има древна традиция да се обрязват новородените деца, която е била пренесена от Египет. Дори и атиняните по техните думи са колонисти от Саис в Египет... атиняните единствени от всички гърци наричат града си “астю”, като са пренесли това названия от египетския град Астю. Нещо повече, самото им държавно устройство било уредено и поделено като в Египет...
Дори и някои от водачите на атиняните били египтяни; например Петес, баща на онзи Менестен, който взел участие в Троянската война, явно е бил египтянин, който по-късно е получил атинско гражданство и царска власт. … той е имал двойно гражданство, елинско и варварско, тоест е бил смятан отчасти за звяр, отчасти за човек.
29. По същия начин и за Ерехтей твърдят, че е бил по род египтянин и е царувал в Атина...

Were the Greeks Israelites?

Хекатей от Абдера, гръцки историк от 4 век пр. Хр. "ни казва, че египтяните били притеснени от бедствия (за справка: 10-те язви в Изход от Стария завет) и за да успокоят гнева на боговете си, те изгонили всички неегиптяни (еврейте) от родните си земи. Част от тях, предвождани от Данай и Кадмус, мигрирали в Гърция, другите се разположили из Сирия и цялото източно средиземноморие, включително сегашен Израел. За предводител на вторите се е водел Мойсей, човек известен със своите мъдрост и смелост" - цитат от C.W.Muller, Fragmenta Historicum Graecorum, 1883, Vol. 2, p. 385.
Дори и известния гръцки поет Омир нарича гърците "Данаанци", "Данайци" или "Данойци" (разновидности на името, с което те самите се наричат).

Д-р Робърт Лейтъм, уважаван етнограф от 19 век пише:
"Не смятам, че древното име на аргоските данайци (т.е. гърците) е нещо различно от името на израелското племе Дан. До такава степен сме свикнали да свързваме еврейте с Палестина, че забравяме да отбележим еврейското присъствие из други точки на света. Случаят с данайците и племето Дан е точно такъв." Ethnology of Europe, 1852, p. 137
И други историци свързват двете племена. За справка:
- Cyrus Gordon, Common Background of Greek and Hebrew Civilizations, 1966;
- Allen Jones, Bronze Age Civilization: The Philistines and the Danites, 1975;
"Danaans and Danites: Were the Hebrews Greek?," Biblical Archaeology Review, June 1976;
- "Against the Tide: An Interview with Maverick Scholar Cyrus Gordon," Biblical Archaeology Review, Nov.-Dec. 2000, pp. 52-63
...

ПИСМАТА МЕЖДУ СПАРТАНЦИТЕ И ЮДЕИТЕ

image
File:Josephus.jpg
Йосиф Флавий - еврейски историк
Връзката е известна още в древността.
В първи век еврейския историк Йосиф Флавий предава съдържанието на писмо, изпратено на евреите от Светите земи няколко века по-рано от царя на лакедемонците (спартанците):

"От Арей, цар на лакедемонците,
До Ониас (еврейския първосвещеник)
Поздрави,
открихме, че някои исторически писания доказват че лакедемонците и еврейте произлизаме от едно и също племе и сме потомци на Авраам. Следователно, тъй като сте наши братя, бихме желали да ни съобщите, ако имате някакви затруднения. И ние ще направим така, тъй като вашите проблеми са и наши и нашите са и ваши. Демотел, който ви връчва това писмо ще ни донесе отговора ви. Писмото е заверено с печат: орел държащ дракон (змия) в ноктите си." (Book 12, chap. 4, sec. 10)
Това е символът на племето Дан ("Flag," The Jewish Encyclopedia, p. 405) и произлиза от пророчеството на Яков: "Дан ще бъде змия по път" (Изход 49:17). Орелът също символизира Дановото коляно (Числа 2).
По-късно друг еврейски жрец, Йонатан, праща отговор на спартанците: "за общото между нас, ние нямаме нужда от доказателства, тъй като сме добре осведомени за него от нашите свещенни писания... измина доста време откакто нашите взаимоотношения са били подновявани и ние, през свещени и празнични дни, ще правим жертвоприношения и ще се молим на бог да ви пази и да ви носи победа." (Book 13, chap. 5, sec. 1)
По времето на еврейския съдия Deborah (1200 г. преди Христа), племето Дан вече е било морски народ (Съдии 5:17). Евреите от Дановото коляно били главните мореплаватели на цар Соломон и плавали с финикийците. Също така Езекиел споменава: "Дан и Яван ("яван" е името, с което са наричани гърците в Стария завет) отплавали и се връщали от земите завладяни в твое име". Това показва, че е имало тясна връзка между гърците и Дановото племе още по онова време.
И двете писма посочват кръвно родство и общ произход.

Писмото на спартанците:

Йосиф Флавий - "Юдейски древности " - книга 12, глава 4, стих 10
Текст на руски: http://www.vehi.net/istoriya/israil/flavii/drevnosti/12.html
Текст на английски: Josephus: Jewish Antiquities, Book 12, Sections 225-228 - http://www.attalus.org/old/aj_12b.html
"Царят на лакедемонците Арей приветства Ония. Ние намерихме указания в някои книги за това, че юдеите и лакедемонците са от един произход и водят своя род в еднаква степен от Авраам. Затова, понеже вие сте наши братя, е справедливо да се обръщате към нас, ако имате някаква нужда. Така ще постъпваме и ние и ще гледаме на вашите нужди като на наши и ще ви представяме нашите нужди. Това писмо ви връчва Димотел, който обикновено съставя нашите послания и той ще ни върне вашия отговор. Писмото е ... с печат, представляващ орел, държащ змия."
..Отговорът на евреите:
Той е преразказан накратко и в Стария завет: Макавеи - първа книга, глава 12, 5-23: http://www.pravoslavieto.com/bible/sz/1mak.htm#12
Пълния текст на еврейския отговор е у Йосиф Флавий:
"Юдейски древности", книга 13, глава 5, абзац 8
Текст на руски - http://www.vehi.net/istoriya/israil/flavii/drevnosti/13.html
Текст на английски: Josephus: Jewish Antiquities, Book 13, Sections 163-170 -
http://www.attalus.org/old/aj_13b.html#163

"Първосвещеника на юдейския народ Йонатан, съвета на старейшините и юдейския народ, изпращат поздрави на лакедемонските ефори, старейшини и братското племе. Желаем ви здраве и успехи на всички ваши обществени и лични дела. Самите ние сме здрави. Преди време нашия първосвещеник Хония получи от вашия цар Арей чрез посредничеството на Димотел послание за нашия общ произход с вас. Прилагаме копие от това писмо. Ние го приехме охотно и с обич към Димотел и към Арей, още повече, че ние нямаме нужда от доказателства за нашето родство, понеже в това ни убеждават и данните от нашите Свещени писания. И ако ние самите не сме направили първата крачка за признание на указаното родство между нас, това е само защото не искахме да избързаме и да вземем честта, която сега се пада на вас.
Независимо, че от времето на установяване на нашите приятелски отношения вече са минали много години, ние на всички празници, когато принасяме жертви пред Бога, се молим за вашето здраве и благополучие. Въпреки че заради дързостта и арогантността на наши съседи, трябваше да водим много войни, ние не се решихме да въвлечем и вас или други наши приятели. Сега, когато приключихме войните с неприятелите си, по този случай изпратихме почтените членове на съвета Нумений, син на Антиох и Антипатър, син на Ясон до римляните, и също така им дадохме и това послание до вас, за да възобновим нашия приятелски съюз. Затова, ще направите добре, ако и вие ни пишете, в случай, че се нуждаете за нещо от нас. Ние винаги сме готови, според силите си, да ви окажем поддръжка за каквото поискате."

Изследователят на Близкия изток Мартин Бернал , британец, професор в университета Корнел, САЩ, в книгата си "Черната Атина - афроазиатските корени на класическата цивилизация" пише за семитския произход на гърците.

Тезата на Бернал е, че "египтяни" основават древната елинска цивилизация, но "египтяни", говорещи семитски език.
"Защо европейските историци "избелват" гърците? Европейските романтици от 18-19 в. търсят класическа цивилизация върху която да се опрат, но която да е по-европейска, по техен лик и подобие. Единствената им позната е била гръцката, но тя се падала доста на юг и затова измислили нов произход на гьрците. Оттам тръгва едно масово пренаписване на цялата европейска история и целенасочено подценяване на етруската, пеласгийската и тракийската култури. В средата на 19 век се налага идеята, че Гърция е толкова уникална, че може да се смята за родина на европейската цивилизация."
Според проф. Бернал над 50% от лексиката на гръцкия език е с неустановен произход, а към 25% от нея е със семитски корени.

Документален филм по книгата "Черната Атина"
Уикипедия: Данайцы
Според хипотезата на И. Ядин името на данайците се съпоставя с названието на еврейското племе на Дан. - Вейнберг Й. Введение в Танах. Пророки. М.-Иерусалим, 2003. С.36
Животното на дановото племе, назовано "рогата змия" (Битие 47, 17) има паралел в гръцката митология. - Вайнберг, цитира И.Ш. Шифман


Исраелския археолог Игаел Ядин

СЪВРЕМЕННИТЕ ГЕНЕТИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ показват, че гърците носят африкански гени и са чужденци в Европа:
Sub-Saharan origin of the Greeks
Department of Immunology and Molecular Biology, Universidad Complutense, Madrid, Spain.
Гените на гърците произхождат на юг от Сахара.
Гърците не принадлежат към "стария" средиземноморски субстрат. Установява се значително сходство с жителите на юг от Сахара - Етиопия, което отделя гърците от останалите средиземноморски групи. Етиопците и гърците имат генетично родство. То датира вероятно от разместването на населението в Египет и Етиопия през епохата на фараоните.

СКИТАЩИТЕ ДАНАЙЦИ:
ГЪРЦИТЕ И ЕТИОПИЯ

http://www.israelshamir.net/ru/pine_and_olive33.htm
На морския бряг край палестинския град Яфа се намират "Скалите на Андромеда". Тя била прикована там, за да бъде изядена от морско чудовище, но Персей я освободил.
Игаел Ядин счита, че локацията на този мит е едно от доказателствата, че Дановото коляно, което получило Яфа в наследство, е морския народ на данайците, които били съюзници на исраелтяните. В гръцки източници се казва, че данайците идват в Гърция от изток, баща им бил Ваал, ханаански бог, а негов брат - Египет (Египт).

Персей и Андромеда
Андромеда в древногръцката митология е дъщеря на царя и царицата на Етиопия - Цефей и Касиопея. Интересното е, че когато е открадната по заповед на Посейдон, това се случва в Аргос и в това време родителите й царуват в Аргос - градът в който първо се заселват данайците, след акостирането им на Балканите.

ЕТИОПСКИТЕ ЦИГАНИ
Това е прозвището на гърците сред нашия народ, разпространено и до днес. По същия начин наричат гърците и в Р Македония: "етиопски цигани".

image

Че гърците (макар и смесени с балканско население) не са от бялата раса е очевидно и днес. Но защо прозвището им е "етиопски" и защо генетичните изследвания ги сродяват с етиопците?
Населението в Етиопия не е негърско.

Етиопия  води началото си от царство Аксум, което се създава под влиянието на Египет и царство Шеба в днешен Йемен. Семитски племена се преселват през 6-5 век пр.н.е. в северната част на Етиопия. Там те се смесват с кушитските племена, намиращи се под влиянието на Египет.
- I в. от н.е. Образуване на царство Аксум, начело със Соломоновата династия.
- VIII-IX в. Изоставяне на Аксум под натиска на мюсюлманите. Преместване на етиопската държава на юг.
- XIII в. Възвръщане на властта на Соломонската династия при цар Иекуно Амляк.
Бета израел,  наричани още фалаша или фалаш мура, са етническа група, произлизаща от Етиопия и изповядваща юдаизъм. Самите бета израел вярват, че племето на Дан, опитвайки се да избегне гражданска война в Израел, се заселило в Египет. Оттам то се придвижило на юг по течението на Нил до Етиопия и етиопските евреи са негови потомци.
Равинистични възгледи:
Според тях, бета израел са потомци на племето на Дан, едно от Десетте изгубени племена.

ПРИЛИКИТЕ МЕЖДУ ГЪРЦИ И ЕВРЕИ

Ярко свидетелство за произхода им е приликата в характера и поведението на гърци и евреи. Тя е очевидна за всички. Затова е и поговорката: "Кога плаче евреина? Когато се ражда грък." Толкова общо в характера, както между евреи и гърци, едва ли може да бъде случайно. То може да идва само от общ произход.

СТРАННАТА "НАЦИОНАЛНА ИДЕОЛОГИЯ" НА ГЪРЦИТЕ

Древните елини се отличават със своя ярка национална идеология, която няма аналог сред околните близки и далечни народи. Тя е познатото разделяне на "елини и варвари". И днес то ни се представя за нещо естествено. Не се обяснява обаче: Какво точно означава "варвари"? Какво стои зад това разделение и що за идеология е това? Обикновено не се коментира:

- Причудливия й характер. По-долу има илюстрация, че тези възгледи са на дълбоко расово ниво. Според древногръцката идеология само елините са родени да бъдат свободни - варварите са родени да бъдат роби. Нещо повече - елинските общества по природа са призвани да живеят от труда на варварите. Накратко - да паразитират е природна даденост за тях.

- Липсата на прилика с философията на други народи. Наистина наричането на чужденци с прозвища от рода на "варвари" е разпространено и при други. Обаче... Никъде другаде то не е свързано с такава дълбока и безпричинна враждебност към останалите народи.

- Произходът й. Тя има един единствен аналог в световната история. Това е ционистката талмудистка идеология , която дели хората на две категории: евреи и "гои" (буквално - добитъци, животни). Според нея хора са само евреите. Всички останали народи по света са гои (добитък). Да сравним гръцките възгледи:египтянина Петес имал двойно гражданство, елинско и варварско, т.е. бил смятан отчасти за звяр и отчасти за човек. И тук става дума за личност от Египет - цивилизацията, пред която гърците припадат, възхищават й се и я имитират.
Пример:
СВЕТЛИТЕ ИДЕИ НА АРИСТОТЕЛ
Прието е, че той е един от най-светлите умове на човечеството. Не е прието обаче да се казва, какво точно е неговото учение.
Аристотел проповядва, че "робите по природа са лишени от възможността за добродетелен живот - нравствен живот могат да водят само свободните."
По-интересно е - кои са свободни и кои са роби, защото Аристотел има точен отговор:
http://iankov.blogspot.com/2007/08/blog-post_5226.html
Той учи, че "полиса превъзхожда всичките други общности и е абсолютна цел на съществуването", но не всички могат да създадат полис и да бъдат граждани, а само елините. "За варварите това “велико благо” е недостъпно, тъй като те са роби. Те нямат в своята среда хора, властвуващи по природа, които да имат разум и да са способни да управляват. При тях има само общуване между роби и робини. Още поетите са казвали, че “за гърците е свойствено да властват над варварите”. По естествена природа “варварин” и “роб” е едно и също.

Полисът не може да съществува без робството - то е негова материална основа. “Непосредствено след раждането си живите същества биват предназначени или за подчинение, или за властвуване.”
Какво е робът според Аристотел - "одушевена собственост", “одушевено оръдие на труда”, средство, чрез което господаря “потребява жизнените блага”. Наистина робът е човек и за разлика от животните е надарен с реч, но само за да разбира заповедите и всъщност е само едно “домашно животно”.
...

Тази примитивна идеология на паразитизма е характерна за гръцкото племе. Диващината и наглосттта й могат да учудят и канибалските племена.
Аристотел най-ярко излага философията на паразитизма, но и възгледите на останалите гръцки философи не са по-различни.
Това е идеологията на елинските колонии-полиси и е в основата на тяхното устройство. Развитието им е нейна илюстрация в действие. Гърците идват като пирати, започват да основават колонии, които се занимават изключително с търговия, насаждане на интриги и предизвикване на междуособици сред местните жители, крадат материалната им култура и паразитират върху тях. Превъзнасят се и се кичат най-претенциозно с всички външни белези на "култура" и "цивилизованост". В мегаломанията си се обявяват за най-големите мислители и учени и за откриватели на всички човешки постижения - без мярка, без граница, без задръжки.

С шумната си претенциозност гърците успяват да се набият в очите на Рим, който приема измамата за действителност и подражанието - за оригинал, а чрез Рим - и в очите на "ренесансова" Западна Европа.
По света са известни само три народности, при които паразитизма е доведен до идеология и начин на съществуване - това са евреите, гърците и циганите.
Без да се разбира това - че елинските полиси са паразити, които са издигнали паразитирането за знаме и идеология - не може да се разбере и характера им, нито характера на "гръцката цивилизация".

...
ВЛИЯНИЕТО ОТ ЕГИПЕТ ПРИ ГЪРЦИТЕ И ПРЕКЛОНЕНИЕТО ПРЕД ЕГИПЕТ У ЕВРЕИТЕ
Египет в представите на древните евреи и гърци е това, което днес се представя за "американската мечта". Евреите - чергари и овчари - завинаги са запленени от огромните египетски мегаполиси, точно както някои днес - от небостъргачите на Ню Йорк. За това има примери в Библията от пророците, които им се подиграват, че при всяка трудност се размечтават да се върнат в Египет.

Същото прехласване продължава и у данайците - гърците:
"Мъдростта на Египет е като приказка за гърците, които се чувстваха като деца в сравнение с тази древна раса." (Платон, Тимей, 22B)
Древните гърци са имали един особен израз: "Прави се на египтянин" - преструва се пред хората, че знае или може. Среща се за пръв път в гръцкия език.
...
От векове, учените определят гръцката култура за източник на западната цивилизация. Но какво, ако самата гръцка култура е едно наследство - една колония - на древните египтяни?
Училищата все още учат, че западната цивилизация е дете на Гърция. Натрапва се, че египетската цивилизация е "примитивна" в сравнение с културните и философски постиженията на гърците.
Ричард Едгар в "Black Spark, White Fire" твърди, че предположението, че древните египтяни не плават в Средиземно море е научен мит. И Тур Хейердал показа, че дори техните "примитивни плавателни съдове" са били в състояние да овладеят теченията на океаните - и са били много по-добре оборудвани за овладяване на много по-спокойните води на Средиземно море.
Същото було на невежеството се поддържа, когато става дума за философия.

И Платон и Питагор, които са определени за икони на гръцката философия, заявяват, че като други големи гръцки философи са получили знанията си в Египет. След години в египетски училища, те се завръщат в Гърция като "първите философи". Питагор учи в Мемфис. Платон учи в Египет 13 години. Менторът му е свещеник в Хелиопол - днешния Кайро. Години след това Страбон пътува в Египет. Гърците в хвалбите си се опитват да представят философията си за много по-стара, отколкото е всъщност.
...

Египетското влияние над гръцката култура

Терминът "гръцка философия" е погрешен, защото такава философия не съществува. Тя е копие на религиозната система на древен Египет, наречена Мистерии.
От 6 в. пр. Хр. до смъртта на Аристотел през 332 г. пр. Хр. гърците правят всичко възможно, за да изучат египетската култура от египетските жреци. След нашествието на Александър Велики, царските храмове и библиотеки са ограбени и школата на Аристотел превръща библиотеката в Александрия в свой изследователски център. Тогава на Аристотел са приписани голям брой книги - толкова много, че е физически невъзможно да бъдат съчинени от един човек за времето на един човешки живот.
Историята на гръцката философия е съчинена от школата на Аристотел.
По-известните гръцки учени учат в Египет или изучават египетски знания, пренесени в Гърция.
Гръцките философи копират египетската философия и всичките им първоучители са дългогодишни ученици в египетските храмове, а по-късно си приписват заслуги.

Днес се повтарят имената на гръцките философи и се натрапва, че те са най-велики.
Затова пък не се споменава нищо за учителите им - египетските философи:
http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=9787&view=findpost&p=119696

Египетски философи: Птахотеп (Ptahhotep), Кагемни (Kagemni), Дуауф (Duauf), Аменхотеп (Amenhotep), Аменемопе (Amenemope), Имхотеп (Imhotep), Аменехат (Amenemhat), Мерикаре (Merikare), Сехотепибре (Sehotepibre), Хунануп (Khunanup) Akhenaten (Акхенатен).
http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=9787&view=findpost&p=119700

В Египет учат:
1. Платон - живее около 20 години там. Обучава се при жреците в Мемфис. Учението му е изцяло египетски светоглед.
2. Питагор - и повече години в Египет, дори прочутата "питагорова теорема" представлява задача, дадена му от жреците - да измери височината на пирамида, като ученик.
3. Демокрит - 5 години.
4. Талес - около 10 години в Египет.
5. Аристарх - Библиотекар в Александрия
6. Архимед -10 години в Александрия и до последно си пише с египетски математици. Всичките му устройства имат прототип в Египет.
7. Евклид - живял почти само в Александрия.
8. Ератостен - 25 години в Александрия.
9. Аполоний Родоски - около 30 години в Александрия
10. Херодот: "Има и някои гърци, които си послужиха с това учение (египетското) – едни в по-ранни времена, други по-късно – и го представиха за свое. Знам техните имена, но няма да ги напиша."


ИЗ РАЗГОВОР МЕЖДУ БЪЛГАРИН И ГРЪК
от блога на Спароток
"Vyzantinos ...
Знам, че още щом си започнал да разбираш думи, ти е внушавано, че гърците са най-древния и мъдрия народ... Изобщо не се съмнявам, че са ти казали това безброй пъти.
Срамно е, че си приписвате всичко. Преди македонците да ви покорят им казвахте варвари, а после изведнъж завоевателя Александър стана грък?
Верно е, че и вие гърците сте дали нещо на света.
Според Xеродот I-135 - гърците са тези, които научават персите как да правят секс с момчета.
Vyzantinos ... Хубаво си научил българския гръцки съседе... Така и подобава, вие сте добри ученици, но лошото е, че си приписвате делата на учителя.
Не беше ли Херодот, който каза, че идвате от Египет?
Не беше ли Омир, който нарече Зевс пеласгийски бог?
Не взехте ли назаем от дедите ни Арес, Атина, Дионис?
Не бяха ли траките Орфей, Музей, Евмолп, които ви дадоха култура?
Виждаш ли как са те баламосвали в училище?
Гръцки съседи, аз съм добре запознат с произхода Ви. Истинските гърци идват от Африка... Вие сте Данайци-негри, хора съвсем различни от Ахейците и Пеласгите. Съвременните генетични проучвания потвърждават, че Гърците са роднини на Етиопците, т.е. че Гърците са по произход африканци.
Прочетете и научете произхода си!... Не е нужно да се срамувате, че предците ви са африканци.
Не можахте да намерите древен исторически извор, в който пише, че Траките са Гърци, нали?
Казвам Ви, мили южни съседи, че такъв няма, но Вие не ми вярвате.
А сега да Ви дам старогръцки и латински извори да се пообразовате малко:
1. Херодот I-56 - Йонийците са пеласги по произход.
2. Херодот VIII-44 , II-56 - Това, което днес е Гърция някога се наричаше Пеласгия.
3.Плиний- IV-III.8-iv - Старото име на Пелопонес бе Пеласгия.
4.Плиний- IV-V-19-vi - Аркадия бе наречена в древността Пеласгия.
5.Страбон V-2-3 - Пеласгите са древен народ, живял на територията на цяла Гърция.
6. Херодот -I-57 - Пеласгийския език не е в никакъв случай гръцки.
7.Херодот - I- 57 - Атиняните са по произход пеласги, които са сменили езика си, когато са били асимилирани от гърците.
8.Херодот-I-58 - Гърците се превръщат от незначително племе във влиятелен народ, защото са асимилирали много други хора.
9.Страбон VII-7-1 - Данай доведе хората си от Египет.
10.Плиний VII-LVI-195-197 - Данай дойде от Египет.
11.Херодот IV-190 - Гърците имат същите погребални ритуали както и африканските номади.
12.Херодот IV-189 - Гръцката дреха аегис е африканска по произход.
13.Страбон VІІІ-6-9 - Данай се установи в Аргос и издаде закон, с който хората наричащи себе си пеласги бяха преименувани на данайци.
Колко благородни са били гърците в миналото знаем от латинската поговорка - Timeo Danaos et dona ferentes - Боя се от данайците дори когато поднасят подаръци.
Затова за добро на Гърците е да отиват в Африканския съюз."

ГРЪЦКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ - ИЛИ ГРЪЦКО ПОДРАЖАТЕЛСТВО?

Едно мургаво племе претендира пред света, че е измислило културата, спорта, театъра, литературата, науката и въобще - почти всичко за което се сетим.
Разбира се, цивилизации и култури е имало по света от далечни времена и е нелепо някой да си приписва авторство. Как обаче стоят нещата на Балканите и откъде се появява "гръцката цивилизация"?
Всъщност тя си е тук, когато гърците се населват по нашите земи. Те не донасят почти нищо ново, защото почти всички постижения, които си приписват, са налице от по-рано при местните народи на Балканите и Анатолия. Когато гръцките пирати започват да пристигат от Африка по южните брегове на Балканите и Мала Азия, тук от векове процъфтява цивилизацията на "пеласги" и други народи - сродни помежду си.

image
Микена – местна пред-гръцка цивилизация. Градежа и архитектурата са същите като при "траките"
Примерите за заемането на цивилизация са най-различни.
Пеларгик е име на древен пеласгийски квартал в Атина - анклав на местните пред-гръцки жители в погърчения град. Намирал се е до Акропола, а самият Акропол, според древногръцките автори (Херодот) е застроен от пеласгийски архитекти.
Хълмът Акропол до квартала Пеларгик в Атина - сградите му са били изградени от "пеласгийски" архитекти - в квартала на местните пред-гръцки жители

ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ

Тези древни пеласгийски спортисти от остров Тера също се считат за участници в олимпийските игри от съвременната наука:

Предгръцкото население организира подобни спортни игри още отпреди идването на гърците. Гърците ги възприемат именно от местните.
В античността във Варна и други черноморски градове са провеждани спортни игри в чест на тракийския бог Дарзала, наречени дарзалеи (дарзалии).


ОМИР И "ИЛИАДА" - КОИ СЕ БИЯТ В ТРОЯНСКАТА ВОЙНА
Проблемът с елините в "Илиадата" е, че името "Елада" се споменава ЕДИН ЕДИНСТВЕН ПЪТ в тази иначе обемиста книга. Има съмнение, че е вмъкнато по-късно от гърците Ономакрит и Поликрат на о. Самос, където е обработена и записана устната дотогава традиция на "Илиада".
Причината е, че Троянската война се води между местните народи, а данайците (гърците) са само странични участници в нея и едва по-късно си приписват историята й за своя история и героите й - за свои герои.

Воюващите страни в нея са ахейците (които са трако-пеласги) и троянците (също трако-пеласги) с техните тракийски съюзници. Данайците (гърците) се бият срещу Троя - на страната на ахейците.
В Илиада, когато описва лагера на нападателите, Омир говори за ахейци, данайци и аргосци. Ахейците са споменати от него 598 пъти, а "данайци" и "аргосци" - 183 и 29 пъти. (Първоначално африканските данайци - гърците - се заселват в Аргос и той е първият гръцки град и първата им спирка на Балканите.)
Войната се води за контрола над проливите - Дарданелите и Босфора. След нея те продължават да са в ръцете на местните народи столетия наред. А гръцката колонизация на Черноморското крайбрежие започва чак около 500 години след Троянската война.
Не е обективно днешните историци заради "политическа коректност" да наричат ахейците "гърци" и да твърдят, че Троянската война се е водела между гърци и троянци - при положение, че самите древногръцки автори и гръцката митология описват ахейците като пеласги.
...
ПАНТЕОН

БОЖЕСТВА ИЛИ ГЕРОИ?
Днешните учени - археолози и историци - имат навика да обявяват за култ почти всичко при древните и да намират божества навсякъде. Една от причините е научната догма, че само древните юдеи могат да имат монотеизъм, а за всички други древни народи той е забранен от съвременната наука. Тази статия няма да се отклонява в темата кой персонаж е древно божество и кой е герой. Тя има простичката цел да посочи не-гръцкия им произход.
Херодот казва, че елините са заели от пеласгите повечето от боговете си.

ЗЕВС ПЕЛАСГИЙСКИ
Първото споменаване на Зевс в гръцката литература е от Омир - той го нарича Зевс Пеласгийски.
Страбон: "А пеласги са се наричали най-ранният от всички народи, които са владеели Елада. И поетът се изразява така: „Зевсе Додонски, царю пеласгийски…”
Страбон, География – кн. 7
Додона е древен град на пеларгите (пеласгите) със светилище на Зевс.

С това старите гръцки автори потвърждават, че са заели своя върховен бог Зевс от старото местно население - кратко, ясно и недвусмислено.


ХЕРМЕС
"Гръцкия бог" Хермес отначало е тракийски герой:
Според Херодот, Хермес е праотецът на тракийската аристокрация. Царете на траките се кълнели в неговото име.
"...тракийските благородници имат специален култ към Хермес, кълнат се в неговото име и дори твърдят, че произхождат от него." (Херодот - История, Книга втора)

Хермес и Асклепий
В най-дълбока древност негърци са носели имена посветени на Хермес - по произход името не е гръцко. Хермиона е майка на Земела (тракийската богиня на земята). Най-вероятно името на първият епископ на Пловдив - тракиеца апостол Ерм и старобългарската фамилия Ерми са от един произход. източник

Българската сурвачка и древният кадуцей
Милош Сидоров

Тракийското име на бога Хермес/Ермис вероятно е гласяло Герман и се е запазило и до днес в българския език - в многобройните топоними Герман, Джерман, Герма и Грамада на цялата ни етническа територия. Среща се в песенния фолклор и в някои обреди (Герман/Джерман градушкар).
Кадуцеят (жезълът) на Хермес е един от най-старите символи. Виждаме го върху най-старите монети, които човечеството познава - монетите на древните трако-пелазгийски народи: дероните и одрисите.

ХЕРМЕС – КИБАЛИОН
Според някои тракийското име Ермес означава "богат на стада, имащ стада". ЕР отговаря на нашата дума яре, диалектно ери, а МЕС означава "имащ". За първи път името на Хермес е документирано върху плочица с древната балканска писменост "Линеар Б". Изследователят Дж. Чадуик чете оригиналния надпис Е-МА-А като "хермаxас". Той може да се чете и като ЕРМААC.

Първите монети, отсечени по българските земи
са дело на траките и датират от V в. пр.н.е.

Днес подобна на кадуцея е българската сурвачка.
...
ДИОНИС - ЗАГРЕЙ
Дионис
"Гръцкия бог" Дионис е тракийски герой, името му е Загрей.

ДИОНИС-ЗАГРЕЙ - ИСТОРИЧЕСКА ЛИЧНОСТ?
Когато гърците заемат нашите герои, те ги митологизират, обожествяват и ги откъсват от реалната история. Съставят им нови митологични "биографии". Нашите прадеди обаче гледат на тях по съвсем друг начин - за тях те са исторически личности и част от историята им - царе, жреци и герои.
Това е едно от най-ясните свидетелства, какъв е техния произход. Митовете се раждат около действителни личности, а не обратното.

Един пример:
ДИОНИС И ТРАКИЙСКИЯ ПОХОД КЪМ ИНДИЯ
Автор: sparotok
Първоначало Дионис е бил тракийски цар, след смъртта му е героизиран. За старите автори той е известен и като велик завоевател. Според тях, той стигнал чак до Индия, покорил местното население и построил град на име Ниса. За далечното пътешествие свидетелстват Филострат, Еврипид, Хигинис, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Нонус, Плиний, Страбон... Луций Ариан разказва, че Дионис е основател на древна индийска цивилизация. За да може Херодот да нарече индийците най-големия народ, някой го е снабдил с тази информация - той не е пътувал из Централна Азия.
В индийските предания (пурани) са споменати богоподобните бригус - митични бойци колесничари, почитащи огъня и дали го на хората. Облечените в сияйни доспехи тракийски колесничари са били страховита гледка за местното население. Името им напомня на тракийския етноним бриги, чиито най-древни земи са Юго-Западна България и Македония. Според Хезихий родното място на Дионис се намира в Южна Тракия. Т.е. Дионис е роден в древна Бригия и е бил цар на бригите. Счита се, че култът към бога на виното и плодородието е възникнал първо при бригите (фригите).

...АПОЛОН


image
Слънчевият бог Аполон (Белен), изобразен върху фиала от Рогозенското съкровище
Според Омир стените на Троя били построени от Аполон.
...
ТРАКИЙСКИЯ ГЕРО И ГРЪЦКИТЕ ХЕРОСИ
Днес Тракийския конник е наричан с гръцката дума "Херос" - от тракийската "Геро(й)". В превод Херос означава точно каквото разбираме - герой. (Че конникът е тракийски никой не спори. Че траките не са наричали героите си "херои", защото това е гръцко произношение, също никой не спори.)

У гърците тракийските Герои стават Хероси и търпят различни промени:
"ХЕРОСИ
В религиозните представи на древните гърци херосите били смъртни хора, които заслужили с подвизите си безсмъртие и се превърнали в полубогове, които можели да закрилят и подпомагат хората.
Най-прочут от всички гръцки хероси бил Херакъл, чиито подвизи формират един от най-популярните цикли в гръцката митология."
Щеше да е хубаво, ако беше и вярно...

ХЕРАКЪЛ - ХЕРКУЛЕС

Херакъл често е изобразяван в сцените от тракийските съкровища в България. А някои тях са от дълбока древност. На някои сцени той вдига ритон заедно с Дионис.
Целият му живот е свързан със средата на траките. Според легендите, преразказани в гръцката митология, Херакъл бил ученик по музика на брата на Орфей - тракийския певец Лин.
Тракийските владетели секат монети с изображение на Херакъл. Никой не издава монети с чужди герои.

Изображението е взето от книгата на Спас Мавров "Пътят на пробудената душа или астрологията на траките". Той дава примери за тракийския произход на Херакъл:
- Химн на Орфей посветен на героя.
- Легендата за Дванадесетте подвига на Херакъл (според автора те отговаряли на 12-те зодии от календара на траките).




Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Чудесен материал, Таня!
01.04.2017 14:08
Много точно е казано, каква е ролята на гърците!
Формулира я и зам - директора на Атинския музей:
- Заслугата на гърците не е в създаването на постиженията на цивилизацията , а в съхраняването на постижения на по- развити от нея цивилизации-имаше предвид Египетска най- вече!
Хебав ден, Таня!
цитирай
2. shtaparov - Браво- чудесна статия, увлекат...
01.04.2017 18:02
Браво- чудесна статия,увлекателен материал: чете се на един дъх! Четох някъде и по-рано съвсем същите неща,още се мъча да открия къде: не е изключено и то да е било твой материал.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867751
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава