Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2012 00:39 - Шахматна партия 2012
Автор: allvin Категория: Политика   
Прочетен: 1692 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 29.08.2012 13:46



,,Шахматна партия 2012" - Близкият Изток

Основни сили - С.А.Щ. и Израел от едната страна,а от другата страна - Русия и Китай.

Други основни фигури на Щатите и Израел - държавите - членки на НАТО.

Основни фигури на Русия и Китай - ,,пешка" - Сирия,,,топ" - Иран; -,,конче" - Индия;(,,офицер" - Япония ??? - ,,пълна мъгла"-въобще не съм сигурен каква политическа позиция би заела Япония при един ожесточен близкоизточен конфликт). Сирия и Иран са единият ,,фланг" на Русия и Китай,Индия - другият. Не се знае обаче всъщност в политическа яснота позициите нито на Индия,нито на Япония - даже и на Китай за в бъдеще,защото има една стара игра -ето ти някое и друго милионче,а останалото остави на мен.Случвало се е в миналото,защо и сега да не се случи? Елитите на Китай и Индия могат да изоставят Русия и накрая тя да се окаже сама срещу всички. А може и самият руски политически елит да изостави народа си ... Тогава ще я последва съдбата на Германия 1945 г.,само че сега чуждо знаме ще се вее не над Райхстага,а над Кремъл - масонското на ,,благодетелите на човечеството" - U.S.A. Тогава ще настъпи лелеяният толкова много от милиардерите ,,нов световен ред"(или по-точно казано нова световна робия); и малкото останали свестни хора на тази Земя ще трябва да избират между затвора или живот в пущинаците .......  Добре ще бъде да се обърне повече внимание и на Хималаите и Индия на юг,а пък на север на Сибир. На държавите от Индокитайския п-ов също трябва да се обърне повече внимание. А пък ако бях на мястото на Русия,бих намалил цените на енергийните доставки специално за България,Сърбия,Гърция,Румъния, Молдова и Украйна и по този начин бих спечелил тяхната подкрепа,а по този начин бих си подсигурил югозападният сектор,а като си развия отношенията и с Финландия - северозападния.Централният западен сектор е  Беларус,Полша,Чехия, Словакия,Унгария,Германия. Тук специално внимание бих отделил за развитието на добри и взаимноизгодни икономически отношения с Германия,която в момента е лидер в ЕС.


Казано в ,,детайли" от военна гледна точка на Русия и Китай,това означава,че не трябва да се допуска ,,фланга" Сирия-Иран да бъде пробит,защото стратегически това открива път към Русия и Китай след време. Бих хвърлил много повече усилия и за развитие на отношенията с Япония,която стратегически е другият фланг,а също така бих обърнал много повече внимание и на Индия. Освен това,ако бях на мястото на стратезите на Русия и Китай,още тези дни бих предложил на Иран най-съвременни противосамолетни зенитни комплекси,а също така и модерни самолети,защото всеки военен стратег знае,че ако някой от фланговете ти бъде пометен,над центъра (в случая Русия ) надвисва реална заплаха от обкръжение и разгром. Ако стратезите на Русия и Китай ,,проспят" днешната гео-политическа ситуация,след време могат да съжаляват горчиво за това.






Въобще геополитическата ситуация е много сложна,защото политическите режими и в двете противоположни сили са анти-народни - в Китай-комунизъм,в Русия - полу-комунизъм,полу-демокрация;в Иран - ислямистки режим,в Израел -ционизъм,а в Щатите-фалшива демокрация;и нищо добро не чака малки държави като България според поговорката ,,Когато атовете се ритат,страдат магаретата".



image







image









image







image


... След играта и царя и пешката ги слагат в една и съща кутия ...



Русия концентрира войски на северната граница с Иран

Източник 9.04.2012 image


Ръководителят на Съвета по безопасност на Русия, Виктор Озеров заяви, че руския Генерален щаб е подготвил план за действие в случай на нападение срещу Иран.

Дмитрий Рогозин, бившият доскоро, руски посланик в НАТО, предупреждавал против атаките срещу Иран.

"Иран е наш съсед", казва Рогозин. "Ако Иран бъде въвлечен във война, това ще бъде пряка заплаха за нашата сигурност."

Източник в руското министерство на отбраната твърди, че руската армия не вярва, че Израел има достатъчно военна мощ, за да надделее над отбраната на Иран, и вярва, че във военните действия ще бъдат включени и САЩ.

Намерението да се предислоцират руските войски, не само за защита на своите жизнени интереси в региона, но също така и евентуалното съдействие на Иран в случай на нападение срещу него. Източникът допълва, че натрупването на руските сили в региона би могло да доведе до конфронтация между Руската армия срещу силите на Израел, Съединените щати или и двете наведнъж.

Информирани източници твърдят, че Руската федерация е заявила за "непредсказуеми последствия" в случай на нападение срещу Иран, а някои от тях казва, че руските войски ще участват в евентуална война, защото това би застрашило жизнените интереси на Русия в региона.

Руската "Независимая газета", цитира от руски военен източник казвайки, че развиващата се ситуацията около Сирия и Иран, "подтиква Русия за ускоряване на модернизацията на своите въоръжени сили в Южен Кавказ, Каспийско море, Средиземно море и Черно море."

Това е последната информация идваща от поредицата доклади и течове от руски официални лица и държавни новинарски агенции, които казват, че израелците почти сигурно ще атакуван през лятото.

Поради потенциалното въздействие върху жизнените руски интереси в региона, източниците твърдят, че Русия започва да се подготвят за такава атака преди две години, когато тя модернизирана руската военна база 102 в Gimry, Армения.

Както твърдят източници, семействата на военните от руската база в Gimry вече са били евакуирани.

"Военната база 102 е ключов преден пост на Русия в Южен Кавказ", пише вестник на руски военен източник. "Тя заема много важно геополитическо разположение, но Кремъл се опасява, че може да загуби контрол над ситуацията."

Горивото за руската база в Армения идва от Иран. Руски официални лица вярват, че в случай на война, този канал може да бъде блокиран.

"Възможно е да бъде необходимо да се използват военни средства, за да пробият транспортната блокада на Грузия и да осигурят транспортен коридор в Армения", казва бившият заместник-командир на руските войски в Закавказието, Юрий Неткачевv. Географията в региона показва, че такъв коридор ще минава през средата на Грузия.

През септември руските военни планират да проведат годишните си военни учения, наречени Кавказ-2012. Въпреки това, както казват руските сили, в очакване на евентуална война срещу Иран, обучението и разполагането на военно оборудване и персонал вече започна.

Източници твърдят, че групата може да използва като източник на информация, собствената сателитна система GLONASS.

Министърът на отбраната, Анатолий Сердюков, обяви, че в Ставропол и Кисловодск, намиращи се в Северен Кавказ ще бъдат разположени отделите на специалните сили.

Руските източници казват, че руските военни вярват, че ако САЩ отидат на война с Иран, те може да разположи войски в Грузия и военни кораби в Каспийско море с възможност за подпомагане на Азербайджан, който е заявил, че няма да позволи на Израел да използва нейната територия за нападения върху съседен Иран.

Има спекулации, че като се има предвид подобряването на отношенията между Израел и Азербайджан, еврейската държава може да използва база, от която да извърши въздушни нападения срещу ядрените съоръжения на съседен Иран. Наскоро, Израел се съгласи да продаде военно оборудване на Азербайджан за 1,6 милиарда долара.

В допълнение, командирът на въздушно десантните войски, генерал-лейтенант Владимир Шаманов, е заявил, че руските войски в Армения ще бъдат допълнително усилени от въздушни поделения, както и бойни и транспортни хеликоптери.



информацията е взета с любезното разрешение от блога на zahariada:zahariada.blog.bg/politika/2012/04/06/katar-siriia-i-neftogazovata-blokada-na-rusiia.935551

и още:

lyubomircholakov.blog.bg/politika/2012/04/22/bylgariia-i-mejdunarodnoto-polojenie.943826




Катар, Сирия и нефтогазовата блокада на Русия
04.04.12

image  
Сирия: САЩ срещу Русия, Китай и Германия. Катар срещу "Газпром".

За геополитическите причини за безпрецедентния политически, икономически и военен натиск на Запада върху Сирия, е казано и изписано достатъчно, докато икономическите причини за терористичната война срещу Сирия по някаква причина, е зад кулисите.Макар че, основната е точно икономическия фон на тези събития, защото тя е: кой ще определя бъдещето на страни като Русия, Китай, Иран и Германия. Това само по себе си заслужава сериозна дискусия по същество.
На пръв поглед незначителният сирийския въпрос не може да бъде свързан с проблемите на икономиката на САЩ и американската стратегия за изход от предстоящата (второ) вълна на кризата. По-скоро е свързана с проблема Иран. Още повече, че никаква рецесия през 2012 г. и първото тримесечие на 2013 г. в съответствие с моделите на професор Губанов, в реалния сектор на икономиката на САЩ, не се очакват. Въпреки това, би било глупаво да се мисли, че Съединените щати през следващите 12 месеца няма да направят опит да бъдат активни в действията, по всякакъв начин да удължат агонията на империализма и долара. За това е необходимо икономически да се отслабят Русия, Европа и Китай, в зародиш, за да се унищожат всички потенциални кандидати за резервни валути.
За "енергийна суперсила" Русия и богатата на въглеводороди Иран сега,изглежда естествено, да осигуряват със своите енергийни ресурси Европа и Китай. За последните - да ги вземат от Русия, Иран и Алжир, независимо от желанията на САЩ. Включително за основните страни в ЕС и икономиката на Германия. По този начин, стратегията на Съединените щати днес, очевидно, е следната:

1. Организация на нефтогазова блокада на Русия чрез Саудитска Арабия и Катар.

2. Подмяна на доставките на руски газ за Европа от север, с доставки на газ от сателитите на САЩ от юг (което изисква разчленяването на Сирия, преврат в Алжир, бомбардиране на иранските находища).

3.Съхраняване на своя монопол върху международната система за финансови разчети, които, следвайки примера на Иран и Сирия, гарантирано дават възможност  на участниците да блокират "недоларовите" системи за сетълмент.

Нека не забравяме колко лесно беше разрушен Съветския съюз. За това, беше достатъчно, че по заповед на САЩ, Саудитска Арабия, в точното време, удари цените на петрола. Но по отношение на газа, по-рано Съединените щати нямаха такъв механизъм. Да, и, че Русия имаше 30% от световните запаси на газ, на пръв поглед, на страната се гарантираше стабилно търсене и произтичащия от това статут на "петрогазова суперсила". За съжаление,  трябва да се признае, че днес такъв механизъм се появи в САЩ. В лицето на контролираната от Exxon Mobil Катар, с неговата, богата на газов кондензат Северна област, съвременната индустрия за втечнен природен газ и стратегията за дъмпинг на цената, се появи опасен конкурент на "Газпром", не само в Европа. Ценова война на "Газпром" Катар вече обяви, освен това, че последният не зависи от страни - транзитьори на газ. Но неговият великолепен флот от 54 специални съдове - газопревозвачи, производство на Южна Корея, клас Q-Max (270 000 тона вместимост на втечнен природен газ) и Q-Flex (166), както и рисковете рисковете от затварянето на пролива Ормуз от страна на Иран, не позволяват на Катар да замести "Газпром" в Европа. За да направи това, трябва да построи тръбопровод, като минимум, до Средиземно море, а като максимум, през Турция и нататък в Европа. В действителност, това може да се извърши само през територията на Сирия, на което,стратегическия съюзник на Иран, никога няма да се съгласи. Имайте предвид, че най-богатото находище Северният се намира на границата на Катар и Иран, където то се нарича Южен Парс.

Ето защо в антикризисната стратегия 2011-2012 на САЩ , важно място заема задачата за смяната на режима и създаването на "буферни зони" в Сирия, след това преврат във влизащия в газовият клуб Алжир, където днес с катарски пари силно се внасят оръжия. Всичко това позволява в точното време чрез саудитците да ударят цените на петрола, а Катар - цената на газа. Да не забравяме, че трите основни американски военни бази в Персийския залив са в Катар, Саудитска Арабия и Бахрейн. Основен партньор на Катар в газовия сектор са "Exxon Mobil" (САЩ) и "BP" (Великобритания), с техните напреднали технологии в областта на втечняването на газ. При безгръбначният Емир се намира твърд министър-председателя и, едновременно, голям бизнесмен, чието седалище е в Лондон. Личното му богатство се оценява на 3,4 милиарда долара, без да се броят $ 90-те милиарда фонд Катарско управление на инвестициите, намиращо се в негово доверително управление. Катар успешно води за носа ОПЕК и Русия, което прави безсмислено да продължават престоя си там. По указания на министър-председателя - корупционера Бен Джасен е поставен кръст на 5 милиардни големи проекти с Русия, включително на Ямал за ВПГ и на 18 проекта на стойност няколко стотин милиона долара, демонстративно беше убит посланикът на Русия в Катар и др.

Идеологическото прикритие и мобилизирането на ислямски екстремисти в Катар, се осъществява от председателя на Световния съвет на ислямските богослови, Юсуф Аль Карадауи, бивш ръководител на египетските Мюсюлмански братя, чието силно влияние върху емира и високата степен на русофобията не трябва да се подценява. Особено с оглед на неговата активна подкрепа за чеченските терористи. Ето защо по Катарският канал "Ал Джазира" от сутрин до вечер се занимава с проблемите на Сирия, а от Катар, катарските въздушни транспортни сили в Йордания и Турция, през планините прехвърлят оръжия на сирийската свободна армия, открито финансирани с публични средства, сирийски терористи и ислямски екстремисти. За степента на влияние на идеолога на уахабизма и салафизма, Юсуф ал Карадауи на дейността в Близкия изток ще дам само един типичен пример: в разговор с мои приятели Карадауи казва, че той ще се оттегли веднага след като той свали министър-председателя, министъра на външните работи и министъра на вътрешните работи на Египет, и там се настани ислямистко правителство. Три дни по-късно, всичките трима министри подават оставка.

Успешното изпълнение на тези дългосрочни планове на САЩ, да унищожат намеренията за връзка на евро-рубла и евро-юан, ще направи юана обикновена регионална валута, ще постави Европа и Германия в зависимост от енергията на сателитите (страните от Персийския залив) на САЩ  и ще принуди Русия да се предаде. Очевидно е, че в такава ситуация, Китай ще бъде принуден да започне пряко анексиране на руски територии и ресурси, което ще доведе до военна конфронтация между две ядрени сили ...

Основното нещо е, че днес пречката ефективно да се справят с тези планове на САЩ е слабостта на Русия и нейната деиндустриализация.

Но да се противопостави на това е възможно и необходимо:
Първо, алианса между Русия и Германия, според формулата на доставките на високи немски технологии в Русия, особено в космическите технологии, микроелектрониката и двигателостроенето, в замяна на гарантирано предоставяне на въглеводороди в Германия от Русия.
Второ, изграждане на стратегическа ос Сирия, Иран, Китай, Индия и Русия.
На трето място, създаването на независими от САЩ системи за международни финансови сделки.

В противен случай, гореизброените страни ще се изправят пред по-сериозни проблеми. Имайте предвид, че до същите заключения са стигнали най-авторитетните руски специалисти в тази област - брилянтният анализатор и топ блогър Ел Mюрид ", професионален арабист и задълбочен познавач на страните от Персийския залив, известният под псевдонима P.P.Lvov професор S.S.Gubanov и много , много други.


Източник:.livejournal.com












Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: allvin
Категория: Други
Прочетен: 1468298
Постинги: 357
Коментари: 1447
Гласове: 2971
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930