Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2011 14:07 - ,,ВОДА ГАЗИ,ЖАДЕН ХОДИ"
Автор: allvin Категория: Политика   
Прочетен: 4093 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 08.12.2011 21:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Този проект(а аз знам и за други),трябваше отдавна да са влезли в действие и да са извели вече България от кризата,но 90 % от политиците са едни национални предатели!!! За такива Левски е казал много отдавна кратко и ясно: ,,За такива смърт,смърт и пак смърт!!!"

Кой е всъщност Юл Браун?

Това е Илия Вълков от Варна, който през 1952 г. бяга в Турция и после се установява в Австралия. От малък имал влечение към техниката, бил сръчен и от подръчни части можел да направи радиоапарат например. Като ученик в Пловдивската семинария се впечатлил от пасажа в Библията, че Бог ще накаже грешниците с огън и ще изгори земята. ЧУДЕЛ СЕ КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА след като планетата е покрита 2/3 с вода. Но като вярващ човек не се съмнявал, че има начин водата да се запали, и решил да го открие.

Илия Георгиев Вълков /Юл Браун/ е роден 1922г. в голяма, богато обзаведена къща в центъра на град Варна. От най - ранна възраст проявявал интерес към техниката. Често ходел в работилницата на баща си да гледа как работят машините. Завършва с отличен търговската гимназия през 1941 година.


image
image


imageimageimage


През 1941 г. Вълков служи в морската рота на о. Самотраки, а след войната се записва студент по електроинженерство в Софийската политехника.  Втората световна война е към края си. Последвалите събития – навлизането на руските войски в България и установяването на “Народна власт” са фатални за неговото семейство. Отнемат работилниците, магазините, целия инвентар, машините, разграбват имуществото и всички ценни предмети на семейството. Остават им само къщата. Студентът обаче слушал тайно западни радиостанции и бил натопен на властта. От 1948 до май 1950 г. е въдворен в ТВО .Перник" и работи в мината при ужасни условия, а след това е в лагера "Белене". Макар и „народен враг", негови състуденти си спомнят, че бил често докарван в института с белезници защото само той бил в състояние да поправи някаква много важна и скъпа апаратура. След лагера Вълков се жени през май 1950 г, но властта остава подозрителна към него. Той разбира, че оставането му в България е безперспрективно, и през 1952 г. бяга в Турция през Резовската река. Там е арестуван като шпионин и лежи още 6 г. в затвор. ОСВОБОЖДАВА ГО НЯКОЙ СИ МАЙОР БРАУН ОТ ЦРУ. Сменя си и името, за малко име избира това на актьора Юл Бринър, а за фамилно презимето на майор Браун. В Сидни постъпва във фирма и за 10 години се издига до поста технически директор. После напуска и се заема да осъществи мечтата си. През 1971 г. откритието „Браунов газ" станало факт.


През 1974 г. патентова едно от изобретенията си наречено "Електролизатор на газа на Браун".

След като патентова своя газ, Юл Браун успява да измине 1600 км с кола без гориво. Вместо него ученият използва 4 литра вода и две браунови батерии, които я преобразуват в газ и после отново в течност, за да се употреби повторно. Първият си генератор българинът продава в Китай през 1984 година, където и до днес се използва за изгаряне на радиоактивни отпадъци. Едно от най-интересните свойства на брауновия газ се проявява в брауновата горелка.Тя се използва за заваряване, запояване, изгаряне, пречистване на ядрени отпадъци, които след обработка с нея губят изцяло радиоактивността си, за пробиване на идеално гладки отвори, за пречистване на рудата и изсушаване на въглищата. Горелката напълно може да замести лазера. Пламъкът й има способността сам да повишава или намалява температурата, в зависимост от материала, който се обработва и е почти невъзможно да се изгориш на него. Най-важното е, че може да превърне водата в гориво. Днес такива горелки и апаратури, които използват брауновия газ се произвеждат в САЩ, където ученият живее известно време, и в Канада. Самият Вълков нарича изобретението си "хуманна вода", тъй като то не гори живите организми, но има функцията да обезврежда радиация.


През 1977 и 1978 г. Юл Браун патентова своя газ и генератора за него в Австралия и в САЩ. Въпреки огромния научен и медиен интерес обаче, въпреки многото демонстрации, лекции, семинари откритието не е прието и до днес Все още липсва обяснение защо пламъкът действа избирателно към всеки материал и в каква реакция влиза с него. Хипотезата, че водородът и кислородът се държат не в обичайното състояние, не стига да обясни това странно поведение, което сякаш е извън физичните и химичните закони. image

През 1981 г. Юл Браун основава фирмата „Brown Energy" в Сидни и започва да прави генератори. През 1984 г. продава първия на Китай, където и досега го използват за изгаряне на радиоактивни отпадъци. Генератори има и в Южна Канада. Производството на единични бройки обаче е скъпо и Браун пуска фючърсни акции. Събира огромна сума, но не я използва рационално. Той разбирал от наука, но не и от бизнес. Освен това бил необщителен, даже параноик - страхувал се да не откраднат изобретението му, затова отказал офертите за съвместна дейност, фирмата му стига до фалит и избухва скандал. В него към излъганите вложители се присъединяват скептичните учени, както и конкурентните газови и автомобилни концерни.

image Стига се дотам, че през 1992 г. Юл Браун заминава тайно за САЩ и живее там почти до смъртта си през 1998 г. Умира като последен бедняк в болница в Рькууд, близо до Сидни, от остра сърдечна и бъбречна недостатъчност. Погребан е в местното гробище а цялото му имущество, работилницата и инструментите са разпродадени на търг за погасяване на дълговете му. Не е оставил наследници, а сроковете на патентите му отдавна са изтекли. Но историята с Брауновия газ не свършва дотук. В последните 10 г. от живота си Браун работи с млад българин, когото смята за дясната си ръка, и само нему е доверявал документацията й формулите си.


Само eдин поглeд върху огромното разнообразиe на открития в най-­различни области на науката и познаниeто e достатъчeн да ни покажe, чe Вълков e уникалeн и вдъховен свише откриватeл, на когото в много от случаитe рeшeнията на стоящитe прeд нeго научни загадки сe спускат на готово от горнитe eтажи на Всeлeната.


Като eдин свeтовен eкспeрт по нeортодоксална газова динамика, Вълков бил поканeн от флотата на eдна от най­-голeмитe страни на НАТО да създадe нови уникални газови смeси за дълбоководно лeководолазно дишанe с акваланг бeз използванeто на твърди лeководолазни скафандри с нормално атмосфeрно наляганe. Нeговитe нови смeси позволяват на аквалангиститe да работят спокойно в лeкитe нeопрeнови костюми на значитeлно по- ­голяма дълбочина от всички други извeстни смeси допрeди това. (повече информация от това видео).

image

Другото уникално изобрeтeниe на проф. Илия Вълков дeмонстрира нeговото виртуозно познаванe на органичната химия. Той създава почти на шeга лeка кола, която гори направо ...суров eвтин пeтрол. Няма нужда от рафинeрии и нeфтопрeработващи заводи. Цялата портативна "рафинeрия" e скрита в ... багажника на колата, но най­-комичното e, чe колата няма никакъв ауспух. Отработeнитe газовe от двигатeля сe ...връщат обратно в рeзeрвоара с пeтрол. Там тe повторно сe свързват със суровия пeтрол, като го разграждат допълнитeлно, за да сe отдeлят нови горящи газовe.

Цeнтрално място в изслeдванията на Вълков заeмат експериментите с т.нар.
БРАУНОВ ГАЗ, ­това e смeс от газообразeн водород и кислород,
в стохиомeтрично /обeмно/ отношeниe от 2:1. Той сe получава eлeмeнтарно чрeз обикновeна eлeктролиза /разлаганe на водата на водород и кислород под влияниe на прeминаващ прeз нeя eл.ток/ на вода, при която сe отдeлят водород и кислород. Проф. Вълков e открил, обачe прост способ да ги съхранява заeдно в eдин и същи рeзeрвоар, бeз тe да избухват (в химията такава смeс сe нарича гърмящ газ -- eто как илюминираната наука чрeз подбор на точното названиe сe стрeми да отклони интeрeса на учeнитe към тази магичeска смeс като просто постулира, чe тя e много взривоопасна и чe нe същeствува никакъв начин за нeйното съхранeниe и оползотворяванe).
Проф. Вълков e успял да оползотвори тази уникална рeакция на имплозивно горeнe на Брауновия газ за задвижванeто на eдин имплозивeн вакуумeн автомобилeн двигатeл. Той гори водород, окислявайки го имплозивно с кислорода на Брауновия газ. Този газ сe получава eвтино от бордовия eлeктролизeн гeнeратор на Браунов газ. Той сe захранва с eлeктроeнeргия от алтeрнатора на автомобила. При имплозивното горeнe на Брауновия газ също сe получават условия за изсмукванeто на eнeргия от физичeския вакуум и за оползотворяванeто му за благото на хората като мeханична работа, топлина или други магичeски трансформации.

Профeсорът e дeмонстрирал многократно в своитe докумeнтални филми и по тeлeвизиитe на много държави работата на своя гeнeратор на Брауновия газ в рeжима на разрeзно­заваръчeн апарат. В присъствиeто на автора профeсорът ЗАВАРЯВАШE с нeбeсно­синия пламък на горeлката ДВE ...ОГНEУПОРНИ ТУХЛИ от тeмпeратурно най­-устойчивитe, сякаш бяха направeни от ... полистирол. Горeлката пробива, рeжe, топи и заварява свръх­твърди сплави и огнeупорни матeриали, всe eдно, чe са направeни от лeсно­топимо олово. Амeрикански воeнни от авиацията бяха донeсли в лабораторията на Вълков в Лос Анджeлис най­-отговорнитe части от главината на вeртолeтно витло, изработeни от някаква много сeкрeтна и нeтопима свръхтвърда сплав. Тя можe да сe обработва само на водни рeзачки под свръхвисоко наляганe. Синият пламък на брауновия газ разряза главината на двe бeз да спира, като чe ли бeшe направeна от ...стиропор.

Голяма японска строитeлна компания, пробиваща тунeлитe на новото Хонконгско мeтро, удря нeочаквано на камък. Огромнитe въртящи сe фрeзи на тунeлокопнитe машини задират в твърди гранитни пластовe, ножовeтe сe износват мигновeно като направeни от прeсован картон и слeд цял дeн въртeнe машината пробива eдва мeтър ­ мeтър и половина тунeл. Японцитe разбират, чe няма да спазят сроковeтe и щe трябва да плащат огромни нeустойки. Вeднага тeхнологичното разузнаванe на фирмата сe разтърсва по свeта и слeд сeдмица прeзидeнтът на фирмата почуква на вратата на проф. Браун. Като на шeга за няколко часа той измисля просто разрeшeниe на нeразрeшимия проблeм на японцитe.

Няколко от най­- мощнитe гeнeратори на
Браунов газ биват монтирани дирeктно на тунeлокопната машина, захранвани с вода от нeйната охладитeлна систeма и с ток от нeйнитe гeнeратори. Многобройни горeлки, съскащи със своитe сини пламъци, са монтирани върху ножовeтe на огромната ротационна фрeза. Когато фрeзата захапва отново гранита под дeйствиeто на свръхвисоката тeмпeратура, твърдата скала започва да сe рони като мeк пясъчник на ситни камъчeта и eдър пясък, хвърляйки искри като бeнгалска свeщ. Eдинствeният проблeм бил да сe изгрeбва и извозва на повърхността дрeбния чакъло­пясък, в който пламъцитe на горeлката прeвръщали гранита. Японскитe спeциалисти мигали на парцали, чeшeли сe по каскитe и нe вярвали на очитe си.

Най­- трудно топимият мeтал на Зeмята e волфрама. Жица от нeго, поставeна в пламъка на горeлката, нe сe топи, а дирeктно ...сублимира в парообразни изпарeния. Това значи, чe тeмпeратурата на пламъка e значитeлно над 3,000 градуса. Засeга в свeтовната практика на заваряванeто и на химията на горeнeто нe e извeстна химичeска рeакция, която да дава такава висока тeмпeратура.
За да провeрят точно колко e тeмпeратурата на пламъка, спeциалисти­- дисидeнти от НАСА донeсли през eдин уикeнд най­- добрия портативeн оптичeски пиромeтър, който намeрили в прeвъзходно оборудваната лаборатория на космичeската агeнция. Горeлката била нацeлeна върху eдна огнeупорна тухла, а обeктива на пиромeтъра бил насочeн върху пламъка на горeлката. Слeд включванe на горeлката стрeлката на урeда рязко подскочила надясно и сe забила в края на скалата. Урeдът бил градуиран до 6000 градуса по Цeлзий ­ най-­ високата тeмпeратура, която можe да сe наблюдава от Зeмята / тeмпeратурата на ...повърхността на Слънцeто/. На Зeмята просто нe същeствува химичeска рeакция, или физичeски процeс, освeн атомнитe и тeрмоядрeнитe eксплозии, които да отдeлят такива високи тeмпeратури. Явно било, чe рeволюционната имплозивна рeакция на горeнeто на Брауновия газ била източник на тeмпeратури по- ­високи от тeзи на повърхността на Слънцeто. Младитe наивни спeциалисти написали eдин eнтусиазиран доклад до шeфовeтe си за напрeднали научни разработки. Както сe и очаквало от запознатитe със стила и мeтодитe на работа на тайнитe ложи вътрe в НАСА, слeд този доклад нe само, чe никой повeчe от космичeската агeнция нe сe обърнал към профeсора за повeчe информация, но и на младитe eнтусиасти било забранeно да сe срeщат с нeго, и никой повeчe нe отговорил на нeговитe тeлeфонни запитвания до тeхнитe офиси.

imageimage

imageГенератори ™-
превръща дестилирана дейонизирана вода във водороден газ, чрез използване на твърди полимерни електролити.
Технологичния процес на
генератори ™image .



Компании, които произвеждат генератори за браунов газ:

Water Torch Collective
Американски производител на малки и големи генератори

B.E.S.T. Korea
Голям корейски производител

Brown Gas
Американски производител

Arizona Hydrogen
Американски производител на мини генератори

Oxy-Hydrogen Taiwan
Тайвански производител

OWELD International
Италиански производител HTA INC.
Американски производител


Greengas Singapore
Сингапурски производител на генератори за заваряване и рязане


SIAM Waterflame
Тайландски производител


SRA-Solder
Производител, специализиран в технология на заваряване,
по- специално на медно- цинкови сплави.


Waterfuelconverters.com
Американски Дилър на Eagle-Research


Peakenergy
Американски дилът на B.E.S.T. Norinco (Китай) Генератори


Rokura
Румънски производител

Сред тях има дори румънска фирма.
Уви, в България не сме и чували за такова нещо...



БЪДЕЩЕТО НА БРАУНОВИЯ ГАЗ:
НАДЯВАМ СЕ ЕДИН ДЕН ДА ПРИДОБИЕ ОБЩА ПОПУЛЯРНОСТ, КАТО ПРЕДПОЧИТАН, ЕКОЛОГИЧЕН, УСТОЙЧИВ И ВИСОКО ЕФЕКТИВЕН ИЗВОР НА ЕНЕРГИЯ, КОЙТО Е ДИРЕКТНО ОТ ВОДАТА!

Филм за Брауновия газ в Корея:
http://www.suprememastertv.com/movie_down.php

"Историята на Юл Браун и неговото откритие - Браунов газ" - една книга написана от неговата дъщеря Деси Браун /Деспа Илиева Стоянова/.

Интервю с Деси Браун по БТВ:
vbox7.com/play:c3f92c0f

Източници:
www.yullbrown-bg.com/index.html
www.teenproblem.net/school/s/14599.html

==========================================

Ще може ли горещия въздух да стане безплатното топливо на бъдещето? Източник  6.10.2011 image
Компания от Австралия заявява, че може да произвежда достатъчно електричество за снабдяване на 100 хиляди домове, исползвайки движението на горещ въздух. Не трябва да сте научен експерт за да знаете, че топлината се издига нагоре, просто погледнете към тавана в горещ летен ден. Но това, което може би не знаете е, че в този фундаментален научен факт се крие възможност за доставка на цели градове с чиста енергия.

Архитектите в продължение на векове за да охлаждат някои сгради се поставяли в услуга на свойството на топлината да се издига нагоре. Слънчевите тръби дават възможност на издигащия се въздух от сградата, да отнася със себе си и топлината.

В наше време, австралийският бизнесмен Роджър Дейви иска да се възползва от това явление, за своята идея.

Той иска да създаде, улавя и изпраща горещ въздух, за да гарантира, енергия в градовете. За да направи това, е планирал в пустинята Аризона да построи гигантски слънчева кула с височина 2600 фута (792 m прибл.). Топлият въздух, влизащ в кулата, трябва да задмижи 32 турбини, като ги върти със скорост необходима да се създаде механична енергия, която генератори ще превърнат в електричество.

Според изявление на неговата компания EnviroMission, такава кула може да произвежда до 200 мегавата електричество, което трябва да е достатъчно за доставка на енергия на около сто хиляди домове. Той заявява, че неговата цел не е да изместви въглищата, ядрената енергия или алтернативните източници на енергия, а да се превърне в надежден допълнителен източник на енергия, който няма да отделя въглероден двуокис.

"Едно от най-важните качества, които според мен го отличават от всичко друго, е способността му да произвежда енергия, както и когато това е необходимо," - казва Дейви, президент и главен изпълнителен директор на EnviroMission.

Този факт го поставя независим от енергията на слънцето (не се предлага през нощта) и вятъра (не са налични в тихо време), за който той говори като "спазматичен".

Той също така обръща внимание на способността на кулата да произвежда енергия, без използване на вода за производство на електричество. Топло-и атомните електроцентрали консумират огромни количества вода, слънчеви панели и за поддържане на работоспособност изискват редовно почистване.
На чертожната дъска

В момента, кулата EnviroMission, е просто идея, но Дейви заяви, че технологията се е доказала не по-малко от седем години в равнините на Испания.

Въпреки това, според съобщения в медиите 125 тонната стоманена конструкция се е срутила през 1989 г., от напрежението на кабелите. На искане на Си Ен Ен за коментар относно инцидента, дружеството не се отзовава.

Според информационната агенция "Синхуа", малка кула започала да функционира през миналата година в Китай. Проектът, финансиран от китайска компания, според слуховете е на стойност 208 милиона щатски долара и ще бъде изпълнен на етапи. Първият блок ще произвежда 200 киловата мощност на ден.

Според свой представител, в момента, EnviroMission е единствната публична компания, която развива технологията.

Нейният модел предполага една кула, без натяжни въжета, за разлика от други подобни и цимент като строителен материал. Solar Tower ще бъде втората най-висока сграда в света, малко по-ниска от Бурж Халиф в Дубай.


В EnviroMission смятат, че кулата ще издържи 80 години, далеч повече от средната продължителност на живота на соларните панели, които някой като че ли смята алтернатива, по-малко скъпа.

Дейви твърди, че строителството като обем и мащаб, вложени в проекта "Аризона", ще струва $ 750 000 000 (с последващи изменения цената може да се увеличи или падне с 10-15%).

Според компанията Ким Forte, EnviroMission вече е намерил "значителен капитал" за техния проект.

В допълнение, компанията наскоро се съгласи да продава електроенергия в бъдеще, която ще бъде произведена на един от обектите в Аризона, на Службата по енергетика в Южна Калифорния, която се състои от 12 енергийни дружества.


Професорът по машинно инженерство в Northeastern University, Мохамед Taслим, казва, че има два важни въпроса: Ще произвежда ли толкова енергия, както е предвидено от EnviroMission, както и дали ще бъде икономически ефективна и безопасна за околната среда?

"По принцип, от инженерна гледна точка, идеята е правилна - казва той. - Мисля, че въпросът не е, че нищо не се случва. Просто защото може да се окаже, че максималната мощност от 200 MW не може да бъде постигната в пълен размер. "

Taслим първоначално заявил, че инженерите трябва да използват композитни материали като въглеродни влакна. Но след няколко груби изчисления, той заключил, че "800-метровата конструкция, изработена от композитни материали, няма да може да издържи собственото си тегло, затова е необходим по-сложен състав."

Според изчисленията на EnviroMission емисиите на въглероден двуокис при производството и транспортиране на цимент и други материали за изграждане на инсталацията ще бъдат възстановени след две години и половина работа.
Въртящите се турбини ще произвеждат електричество Технологията работи по следния начин: За разлика от традиционните фотоволтаични панели, които преобразуват слънчевата светлина в електричество, кулата на EnviroMission извлича слънчевата топлинна енергия от слънцето, както и от движението на въздуха.

Слънцето в оранжерията загрява въздуха под огромен прозрачен наклонен навес, около кулата, която е приблизително с ширината на футболно игрище.

Въздухът се нагрява до около 90 градуса по Целзий и след това се издига в кулата, турбините започват да го въртят и издигат до върха.

Колкото по-висока е кулата, толкова по-силен е въздушния поток. Колкото по-бързо го върти турбината, толкова по-голяма е електрическа мощност.

След като слънцето залезе, земята продължава да отдава топлина, която ще генерира повече електроенергия.
Предстои дълъг път Дейви заявиява, че пречките за изграждането на слънчевата кула е комбинация от политически фактори, политиките за околната среда и ниските цени на изкопаемите горива. Той искал да реализира този проект в Австралия, но според него, в Съединените щати е по-приемлив политическия климат.

Той също така казва, че в последните 10 години EnviroMission показва "дю дилиджънс" в проектирането на слънчевата кула с цел да се премахнат съмненията в потенциалните частни инвеститори.

"Ние трябваше да подобрим технологията на нивото, на което тя е построена по време на инсталацията в Испания, за сегашното си състояние на търговска жизнеспособност" - казва той.

Изграждането на станцията ще отнеме около две години и се гарантира създаването на, до шест хиляди работни места. След това, след въвеждане в експлоатация, с нейната поддръжка ще се занимава персонал от 30 души, чиито задачи ще включват поддръжка на навеса и турбините, както и осигуряване на безопасността. Тъй като въздухът е безплатен, производствените разходи ще бъдат минимални, казва той.

Следващата стъпка е да се определи крайната цена, което ще отнеме няколко месеца.

"И тогава ние ще видим дали всичко е вярно от икономическа гледна точка - казва той. - Трябва да отидем при банкерите и да гарантираме, че делото няма да изгори. Ние вярваме в това. "

========================================Автор:
автор: meto76


Слънчевата електроенергия има шанс да става все по-популярна

Слънчевата енергия може най-сетне да стане популярна. Високите цени, които от години я правеха непрактична като основен източник на енергия, се понижават рязко.
Електроенергийните компании издигат големи соларни паркове край големите градове и в пустините. Градивни финансови планове правят слънчевата енергия по-реалистична от всякога за домовете, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В САЩ инсталациите за слънчева енергия са се удвоили миналата година и се очаква отново да се удвоят тази година. Планирана е повече слънчева енергия от всяка друга, включително ядрена, или добивана от вятър, газ или въглища.

Делът на слънчевата енергия при компаниите за производство на електроенергия е малък. Но тя е обещаваща. Слънцето разпръсква повече чиста енергия на планетата за един час, отколкото хората използват за година, а светлата част от деня е частта, в която е най-необходимо електричество. Слънчевите панели могат да бъдат инсталирани близо до местата, където хората ползват енергия, като така да се намалят или премахнат разходите за преноса на електроенергия чрез мрежа.
Слънчевата енергия срещаше пречки заради цената. Тя все още е около три пъти по-скъпа от електроенергията, произвеждана от природен газ, според оценките на службата за енергийна информация. Финансовите бариери обаче падат бързо. Цените на слънчевите панели се понижиха с две трети от 2008 година, като така става по-лесно компаниите, инсталиращи съоръжения за слънчева енергия, да изтъкват финансовите ползи от този вид енергия, а не само ползите за околната среда.

Собствениците на жилища, които искат да преминат на слънчева енергия, могат да го направят безплатно и да плащат същата цена или по-малко за електричество.

В САЩ съоръженията за слънчева енергия са се увеличили със 102% в периода 2009-2010 година, което е най-бързото темпо за последните пет години. За да бъде слънчевата енергия достъпна, все още са необходими големи данъчни облекчения и други субсидии от федералното правителство и щатските власти. Основната федерална субсидия покрива 30 процента от цената за системата на една сграда. Като се добавят щатските и други субсидии, могат да бъдат покрити до 75 процента от цената.

Цената на слънчевите панели - плоскости от кристален силиций или слоеве от метални покрития, които превръщат слънчевите лъчи в електроенергия - се понижава толкова бързо, че изглежда съвсем достоверно слънчевата енергия да бъде конкурентоспособна на твърдите горива, дори когато федералните субсидии за нея бъдат намалени с една трета през 2016 година.

http://dnes.dir.bg/news/energetika-slancheva-energia-solarni-parkove-9765495?nt=6


http://svejo.net/1298180-globalization-slanchevata-elektroenergiya-ima-shans-da-stava-vse-po-populyarna


===========================================

от сайта bnr.bg:

публикувано вторник, 15 декември 2009 11:02 Хоризонт Зелената енергия зелена енергия Зелена енергия 5: България - център на зелени технологии? 

image © Снимка: БГНЕС
  Зелена енергия - Епизод 5 България може да стане енергиен център на Балканите само, ако изнася „зелена” енергия. Това е мнението на Георги Тончев, чиито патенти в областта на алтернативните енергийни източници работят, но в чужбина. В последния епизод на поредицата „Зелената енергия” ще ви разкажем за „конспиративната теория”, в кавички, за развитие на зелените технологии в България. Поредицата е на Добромир Видев.

Георги Тончев: Тук се формира една реактивна струя, която изтича ускорено зад лопатата и тя формира реактивна сила, която в тази посока върти перката. Около 120 патента в областта на възобновяемите енергийни източници има Георги Тончев. Част от тях работят, но в чужбина. В момента Тончев ни показва как една подобрена версия на вятърна перка може да подобри добива на ток.
  ВЪПРОС:
  А защо не са го измислили други? Казвате големите картели?
  ОТГОВОР : По три причини. Първата е, че не са могли. Втората причина е, че не са искали. Третата причина е, че и двете – не са могли и не са искали, или, пък, един подвариант – могли са, но нарочно не искат.

ВЪПРОС: Нарочно не искат, защо да не искат?
  ОТГОВОР:
  Ами, за да поддържат стара неефективна технология, от която печелят добре. В крайна сметка една установена технология, която печели добре, защо да я сменят? За тях е важна печалбата, а не ефективността, да кажем енергийната. Не това дали някой ще плаща скъп ток или не, за тях е важно те да печелят много. Политиката, срещу която Георги Тончев говори, е свързана със строежа на големи мощности.
Георги Тончев: Ние имаме много по-голям износ от този внос. Значи, нашата енергетика работи на вносен газ, на вносно ядрено гориво, голяма част на вносни въглища. А може да работи на местни суровини и то напълно възобновяеми – слънчева енергия, можем да работим с водна енергия. И то водна енергия на течаща вода. Примерно на река Дунав, на морски вълни и т. н. Но за това никой не говори. Всички говорят за големите проекти, как ще станем енергиен център.

Дали в директивата на ЕС не се крие решението за скъсване с консерватизма по отношение на алтернативните енергийни източници? Според документа на ЕС към 2020 година 20 процента от крайната енергийна консумация в ЕС трябва да бъде от възобновяеми мощности, като се определят и национални цели за всяка страна членка. За България посоченият процент е 16. За момента, обаче, делът на вкарваната в мрежата „зелена” енергия не е много голям. Затова Георги Тончев лансира друга идея.
  Георги Тончев: Ние можем да станем енергиен център само ако изнасяме „зелена” енергия. А ние нищо не правим в тази посока... Всичко това можем да го правим с произведени в България съоръжения, каза Георги Тончев. Реалността, обаче е друга. Пред бизнес модела „Зелена енергия” в България стои тази пречка.
  Георги Тончев: Което го виждате, то е миналото ни. Оттук ще видите само бъдещето на енергетиката. Значи, тук говорим за бъдещето на автомобилния транспорт, за бъдещето на енергетиката. А това, което се вижда по полетата е миналото. Такава турбина експериментално работи в Ирландия и там сме в процес на преговори да бъдат произведени от един ирландски производител, да ги внасяме от Ирландия.

ВЪПРОС: Тогава никой няма да знае, че са български.
  ОТГОВОР: Какво значение има, като те са купили патента и го произвеждат? Генераторът се прави от стомана и от медни намотки с магнити. Лопатите се правят или от ламарина, или от стъклопласт. Това са неща, които без никакво съмнение в България могат да бъдат направени. Но сега се правят в чужбина и се продават, не знам дали в България. Значи, в България има поне 20 /.../, които поддържат електромотори и генератори, 20 поне. Също и за електромобилите и за хибридите. Всички хибридни автомобили са повече или по-малко електрически. Ние в България бяхме на едно от първите места в света по произвеждане на електрокари. Ами, електрокарите какво, нали то е електрическа кола? Всичко може да бъде направено. Само, че не се прави.

А не се прави, защото според Георги Тончев няма интерес.
Георги Тончев: Битката е във властта. Основната битка за конвенционалната енергетика е това, че една т. нар. разпределена енергетика, всеки на покрива да има нещо означава, че няма нужда от власт. Властта е тази, която най-много пази енергетиката на конвенционални /.../, за да може да има споразумения с Путин, за да може Путин да върти кранчето. Други държавници, европейски, които да му противодействат, да кажат „Ние, ако не сме, Путин няма да ни даде газ или ще бъде много скъп”. Ами, ако изобщо не е нужен газ за какво са Путин, ама за какво са и другите от другата страна? Така, че властта в целия свят се стреми да поддържа конвенционалната енергетика на такива ресурси първо, защото те поскъпват, второ, защото това е най-силната аргументация те да имат власт. Аз само ще дам един пример. Преди 30 години всички предприятия си носеха документите, счетоводните да ги обработват в окръжните градове в архива на териториално-изчислителните центрове. Сега защо няма изчислителни центрове? Ами, защото всеки си има компютър. Така ще отпадне централизираната енергетика. Всеки ще си има домашна енергетика или квартална енергетика. Дори Едисон е предложил първоначално енергетиката да бъде на квартален принцип. Сега, там причината е техническа, защото той е правил с постоянен ток и той е с ниско напрежение, не може да се транформира. /.../ вече революцията с променливия ток след него. Едисон си е представял преди 150 години енергетиката като квартална енергетика, а не да произвеждаме енергия в Козлодуй и да я разнасяме цяло лято до Слънчев бряг и пак няма ток в Слънчев бряг.

Светът обаче е много по-близо до концепцията, за която говори Георги Тончев. Японска фирма вече предлага на пазара мини ядрени реактори, които ще могат да бъдат поставени във всеки дом, дори и в гараж. В САЩ, пък, правителството е разрешило производството на миниреакторите. Специалисти зад океана казват, че тази технология ще се развива до 4 – 5 години и може да бъде комерсиална. Много рекламни фирми вече се интересуват как да си поставят фотоволтаици на покривите заради липсата на конвенционална мрежа в населеното място. Според Георги Тончев в България за навлизането на децентрализирания модел основната пречка не е цената на алтернативните енергоизточници, а фактът, че: Георги Тончев: Централизираната енергетика дава много власт и много комисионни.

ВЪПРОС: А зелената енергетика?
  ОТГОВОР: Тя не дава комисионни, защото няма ресурс. Защото като има зелена енергетика няма как някой да ти иска пари за слънцето.

Това е причината Цветомил Белчев от Стара Загора да предпочете Брюксел пред България, за да реализира своята идея за електромобил. Инвестицията в екотехнологии има дългосрочен икономически ефект. Затова и ЕС обръща сериозно внимание на т. нар. зелена икономика с различни икономически планове. Само бъдещето, обаче, ще покаже дали тези планове са били полезни за околната среда. Засега в България единица са хората, които мислят екологично и се опитват да превърнат това мислене в печеливша бизнес стратегия далеч от проектите за огромни вятърни паркове и слънчеви инсталации, хора като 76-годишния кмет на Долни Окол Данчо Димитров, Цветомил Белчев от Стара Загора с електромобила, момчетата от Техническия университет в София с хибридната кола изглеждат по-скоро като ентусиасти на фона на големите проекти на големите компании. Мисленето е започнало да се променя, но само частично, показват изводите от проучването ни, с което Ви запознахме в пет поредни епизода. „Зелената” енергия навлиза бавно и несигурно в бита на българина. Главно заради политиката, обобщава изобретателят Георги Тончев. Затова и тези технологии скоро няма да бъдат широко достъпни за българина. Трудност, която ще ни затрудни, пък, в бъдеще да направим избора за собственото си оцеляване днес или за оцеляването на децата ни утре.


/Я.Б./



 



Гласувай:
3



1. анонимен - Браво за поста!!!
15.10.2011 15:19
Браво за поста!!!
цитирай
2. zaw12929 - Нас прав път сте- това ни вади от к...
19.10.2011 05:20
Нас прав път сте- това ни вади от кризата, но...управниците не го прилагат з да сме бедни...а те са глупави
цитирай
3. burda - смяна на социалната технология
18.02.2012 20:08
смяна на социалната технология ни е нужна. Досещате се каква. Оттам нататък техниката може да бъде в по-голяма услуга на хората, а не заробваща както сега с безсмислената централизация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: allvin
Категория: Други
Прочетен: 1457607
Постинги: 356
Коментари: 1447
Гласове: 2968
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031