Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2011 00:40 - СВАСТИКАТА - древен знак от детството на човечеството ,а не знак на ,,дявола" Хитлер
Автор: allvin Категория: Политика   
Прочетен: 28751 Коментари: 15 Гласове:
16

Последна промяна: 03.11.2015 21:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Смята се, че думата свастика (swastika) е амалгама на други две думи – „су” (su) и „асати” (asati). Су означава „добро”, а асати – „нека пребъде”. Според санскритската граматика когато двете думи се съберат, се получава „свасти” (swasti); „ка” е наставка. Съгласно този произход на думата, буквалният смисъл на свастиката е „нека доброто пребъде”.  

В популярната западна култура няма други два символа с по-противоречиви значения от свастиката и кръста. Свастиката се е превърнала в символ на нацистките военни престъпления срещу човечеството,а кръстът е символът на доброто, милостта и божествената благосклонност.
  Но ако това не е вярно?   Всичко зависи от това къде живееш и какво знаеш. Ако живееш в Германия, например, показването на свастиката би ви вкарало в затвора. Но ако живеете в Индия или други части на Азия е трудно да не премине ваш ден без да видите свастика, старият символ на просперитета, щастието и добрия късмет. Свастиката е често наричана будисткият или хиндуистки кръст.   В древната античност свастиката като религиозен и хaрмоничен символ е бил популярен, както в далечния Изток - в Китай и Япония, така и нейната употреба се е простирала дори от Персия [Афганистан, Иран, Ирак, Сирия и Турция] през Европа и дори е стигнала до американците. Така свастиката е била използвана по света в древността [и в модерните времена] като символ на добрата воля.   Но има движение в Западна Европа, което се бори за забраняването на употребата на свастиката в Европейския съюз. Това вече е закон в Германия и Австрия. Въпреки това повечето хора биха били изненадани да научат, че преди Втората Световна Война, най-известният символ на просперитета, богатството, здравето, безопасността, и добрия късмет е бил свастиката.   В случай, че някои от читателите ни не са запознати с употребата и историческата важност на свастиката в западната цивилизация нека хвърлим поглед на някои от по-забележимите начини и места където свастиката е използвана през двайсти век. Ако някой потърси в Google изображения, свързани със свастиката, може да се очуди от това, което ще намери.
image


Първото изображение, което ще се появи на монитора трябва да ви подсети, че нещо не е наред — въздушна снимка на американска военноморска казарма, в база близо до Сан Диего, Калифорния. Сградата е изградена под формата на точна свастика. Без значение дали това е нарочно или случайно, наскоро е получила значително внимание от засегната група от хора, която желае да се промени дизайнът на сградата.

Но любимият ми пример за употребата на свастиката през 20ти век е наръчникът на бойскаутите в Северна Америка. Какво друго може да е по-западно, по-американско.
  image



Свастиката е била гордо напечатана на корицата на “Наръчника на скаута” през 1913. Тя също е била широко разпространена сред скаутите под формата на значка за добри дела и постижения и е била разнасяна от врата на врата за събиране на средства.
Защо бойскаутите биха си сложили свастика на наръчника си? Не бихте намерили никаква логика в това, ако сте един от американците, които не следят нещата, който се случват в света през последните сто години. НО всъщност е много просто, свастиката представлява всички неща, които един бойскаут се старае да постигне. На първо място за един скаут е дългът към родината и Бог, след това идват лоялността, приятелството, смелостта, щастието, чистотата и почитта. Всъщност за бойскаутите свастиката е представлявала всичко, което един мъж е трябвало да бъде – доста по-различно от представата, която европейците и американците в наши дни имат за този символ.
Мойте други две любими “изцяло американски” свастики са двете доста популярни през 20те години на двайсти век – талисманът на Кока Кола (разпространяван безплатно като рекламно средство) и официалният екип на Индианския отбор по баскетбол, който е гордо окрасен с голяма свастика. И не искаме да пропуснем да споменем момичешкият отбор по хокей на Едмонд, Канада (1906) със екипи избродирани със символа.
 image   image    image
Връщайки се назад във времето човек се изумява от популярността на свастиката по света. Разбира се, ние не се учудваме
от употребата на символа в Азия, знаейки че той е обвъзан с традициите на будизма и индуизма, но бихте ли очаквали да намерите свастика от неолитния период в Близкия Изток, датираща 10, 000 пр. Хр. или дори върху добре запазен древногръцки шлем от 350 г. Пр. Хр. или пък издълбана върху камък преди 1, 100 години в Дания? Сигурно не, но подобни артефакти съществуват и доказват употребата на символа в древността извън Азия. Повечето от тези артефакти, след като са били изкопани, са били отново “закопани” в подземните архиви на големите музеи. Гръцкият боен шлем обаче е изложен в Cabinet des Mйdailles в Париж и Камъкът на Солденев (свастика от Бронзовата ера) в Националния музей на Копенхаген.

image


Ако оставим настрана всички саркастични забележки, трябва да кажем, че ако Европейският съюз реши да забрани свастиката заради погрешната й употреба от нацистите, то тогава те ще трябва да забранят и кръста заради злоуботребата от страна на Християните.

Още по-добре би било да бъдат позволени и двата древни символа в един свободен свят където религиозните убеждения са свободният избор на всеки индивид, а не продиктувани от държавата.  image image                        Финландски авиолинии                              45та американска пехота   image image   Индиански вожд                   Свастиката за добър късмет на американските индианци    image   Индиaнско одеало   image  image                  Канадска фирма за лекарства                                      Пътен знак от Аризона   image   Етикет на “Карлсберг” image                               Католически свещеник   image                                                  Американски талисман   image   Монета от крит от 1000 години пр. Хр.   image   Американски монети   image    image   Пощенска картичка                               Индуска свастика   image image              Чеченски руини                                                                    Келтски кръст   image  Американски флаг image                                                  Американска банка в Индиана   image  Кана за мляко от американските западни щати   image   Римски фрески   image   Пощенска картичка     image image   Сръбски семеен печат                                   Matil de Moisant – пилот   image  Медальон от обувка на бойскаут image   Ирански гердан от 1000 години пр. Хр.   image   Самурайска свастика image                      image   Свастиката на Ръдиард Киплинг        Компания за цигари “Уил”     image       Свастика от Япония  image  Свастика и ирландска четирилистна детелина image Статуя на Буда  image   1941 Боинг от американската армия   image   image   Банкнота от съветския съюз (свастиката се намира зад двуглавия орел)   image     Датски символи от бронзовата ера           image Хотел “Свастика”, Ню Мексико   image   скала от бронзовата ера, Дания



Особено любопитно ми бе да открия, че има дори тракийски монети сечени със свастики:
image  image

Друга - 1000 години преди Христа - пак по тези земи:

image
Аполония е първият понтийски град, който започва да сече сребърни монети още от началото на VI.в.пр.н.е. Най-старите емисии са от дребни номинали. По двете страни на монетите има изображения: котва и морски рак на лицето и: свастика, която в древността се е свързвала със слънчевия култ, респективно с бог Аполон на опакото. Аполонската монета:

image


 Трираменна свастика на гръцки монети:

 image
Старинната църква "Христос Пантократор" в Несебър, строена през 13 в.:



image


image

Това е в Киевска църква (Русия):

image
Тракийски шлем 350 години преди Христа, понастоящем помещаващ се в Cabinet des Mйdailles в Париж:
image


Малко цитати:
"Според изследванията на Т. Ф. Зелински, славянският Световид не е нищо друго освен Хор при египтяните, Хермес и Аполон при гърците. Четирите символа на този всеобщ бог на светлината били: на изток – ибис, на запад – песоглавец, на юг – вълк, на север – змия. Всеки град и всяка община му давали особено название, в зависимост от качествата, които се смятали за първокласни. Славяните го почитали под имената Хорс, Дажбог, Ясен, Световид, Яровит, Радогост, Троян и др. и като негов символ употребявали свастиката, която изобразявали както по дрехите си, така и по съдовете си, по оръжието си и по разни други предмети.
Важно за нашето изследване обаче е едно друго име на славянския бог на слънцето, открито чрез хералдическия паметник на един документ от 14 век или от началото на 15 век, в който има печат, изобразяващ свастика с четири раздвоени стрели в края на кръста, във вид на слънчеви лъчи. Но което е най-важното, свастиката е придружена от славянското си название БОГАР."

Свастики мога да бъдат открити още в тракийските храмове, от Равена, от епископската черква в Кабиле, от пловдивската вила, (от преди поне 3000 години назад във времето); фригийските коне с тамги - трискел и свастика; Св. София в Истанбул; и др.


Свещен тракийски символ, открит край Перперикон. Наричан е и кръст. Символ на движението на слънцето по небесата, превръщащо нощта в ден - и оттук един по-широко тълкуван символ на плодородието и възраждането на живота.:
image
В Баалбек:

image

От базиликата на Теодор-Рих Велики:

image
Базиликата в Плиска:

image



  
                                                                                                                          image

Това е тъкано от народа НАВАХО.

image

Свастика от древността край Велинград.

imageimage


А ето и свастика върху банкнота от РУБЛА.

Свастиката от горните снимки е от по-късен етап, когато годината е вече с дванадесет месеца и четири сезона. 
Имало е обаче и свастика различна от тази поради това че годината е била разделена на девет месеца с по четеридесет дни ( останали са в обичаите и обредите ни ) в три сезона.

image

image

Свастика на Слънцето в трисезонен вариант.  

Свастиката си е български символ на Слънцето но нарочно се омацва с фашизма ( фаша е мярка за количество - колкото може да се хване с една ръка - Кубрат и завета му ) като "нацистки" символи за да се омаца Българската култура.  
Ето фашата пръчки с брадва -
image
Знаете че брадвата ( двуострата ) е атрибут на предците ни и че етруските са наши предци и това че в Италия има твърде много български топоними.
ПАК ВИ ПОВТАРЯМ - БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА АКО НЕ МОГАТ ДА Я ПРИСВОЯТ, ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ТЯ ДА БЪДЕ ОМОТАНА И ОМАЦАНА АКО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНА.
Изкупуването на земя, изграждането на селища от затворен тип и стъкмяването на такива глупости -
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=arheologia&Number=1944480121&page=0&view=collapsed&sb=5
ЯСНО ПОКАЗВА ЧЕ ИМАТ ИНТЕРЕС ДА НЕ ЗНАЕМ ИСТИСКАТА СИ ИСТОРИЯ И ДАВАТ ДИПЛОМИ НА ТЕЗИ КОИТО КАЗВАТ ТОВА КОЕТО ТЕ СА НАПИСАЛИ В ДЕБЕЛИТЕ УЧЕБНИЦИ.
ТАКА ЧЕ НЕ СЕ ПРЕХЛАСВАЙТЕ ПО ИМЕНИТИ ПРОФЕСОРИ И ПРЕДСТАВЯНИТЕ ОТ ТЯХ "ИСТИНИ".

Някои потребители оспорват твърдението ми че свастиката е българска и във връзка с това  качвам снимката по-долу  - 

image
  
Това е свастика от НЕФРИТ, намерена в Кърджали в пласт РАНЕН НЕОЛИТ. 

oshte-info.de-zorata.de/oshte.info/megalit/content/Kostov2/01.htm    

Който пък оспорва тезата ми че сме си тук от време ОНО, да прегледа писанията ми по въпроса -

balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532  

САМО С КАЗВАНЕ НЕ СТАВА - ТРЯБВА ДА СЕ  ПОКАЗВА И ДОКАЗВА  

Ето и свастика от вила Армира, за която пък се говори че била "хитлеристка"     

image


image
Греция. Свастика с о. Кипр - напольная мозаика в доме знатного римлянина (раскопки).

image
Восточная Турция, свастика над асланскими воротами Это знаменитые ворота г. Ани. На ниx изображён АРЕВИХАЧ (свастика) Город Ани - Столица Средневековой Армении. Город необитаем уже полторы тысячи лет, но слава его в те далёкие времена простиралась на весь Восток.

image
символ, широко распространенный у индоевропейских народов (и не только). Например, это непременный мотив греческого искусства геометрического стиля

image
Христианский крест обьединенный с солярисом-свастикой, хранится в музее одной из церквей в Карпатах. Покуття або Гуцульщина. Кінець 19 - початок 20 століття. Коломийський музей народного мистецтва.

     
Този блог      

За свастиката image
Корени


Свастиката е известна от древността. Този символ се среща в културата Мохенджо-Даро, процъфтявала през 8 в. пр.Хр. по бреговете на река Инд. Свастиката е открита и върху глинени съдове, изработени през 5 в.пр.Хр. на територията на съвременен Ирак. В североизточна Африка археолозите, изучаващи царството на Мероз (2-3 век пр.Хр.), са намерили погребална стела, върху която е изобразена жена, влизаща в задгробния свят. Върху дрехата й има свастика.
Свастиката може да бъде открита в почти всеки древен и примитивен култ по целия свят.

image

За съжаление, за повечето хора днес, свастиката се изчерпва с негативни конотации от Третия райх и идеологията на нацизма. По време на Първата световна война може да бъде видяна на раменете на войниците от американската 45-та дивизия, по-късно я използват и финландските военновъздушни сили. Нацистите я приемат за официална емблема през 1935 г.
През 80-те години на 19-ти век Шлиман разкопава останките на Троя на брега на Дарданелите и открива познатите му символи от река Одер в Германия. Възприел свастиката като религиозен символ на германските му прадеди и скоро след това Германия била залята със свастики, та чак до Кока Кола и Карлсберг рекламите.

Връзката между атомната теория и свастиката

Атомната теория е древно учение. Първите сведения за нея датират отпреди няколко хиляди години и се откриват във ведическите текстове в Индия. Съществуват легенди за ведическата цивилизация, според които тя е била високо развита. Мъдреците, които са наблюдавали нейното развитие, от позицията на своя мистичен светоглед и дълбока медитация, откриват древните символи на окултизма - Аумкара и Свастика. Те също достигат до много научни принципи, които прилагат в практиката, за да достигнат до едно напреднало високо технологично равнище. Те дават санскритското име на атома Ану.

Докато техническите достижения на тази древна цивилизация са забравени, то архетипните символи на окултизма са запазили своето място и значимост в нашето съзнание. Днес благодарение на напредъка на съвременната атомна теория, може да бъде успешно обоснована тезата за произхода на тези божествени символи на основата на атома.

Западните теории за атомния строеж се формират през XVIII и XIX век. В началото на XIX век Джон Далтон учи, че атомът е невидима частица от химичния елемент. Но след като през 1897 г. е открит електронът, а няколко години по-късно и протонът, атомният модел претърпява сериозни изменения. През 1909 г. Ърнест Ръдърфорд разкрива, че атомите се състоят предимно от празно пространство, ревизирайки учението за строежа на атома, илюстрирайки го като миниатюрно положително-заредено ядро, съдържащо протони и неутрони с обикалящи около ядрото електрони. През 1913 г. датският физик Нилс Бор за онагледяване на строежа на атома използва планетарния модел, според който електроните обикалят около ядрото на различни орбити, различни енергийни нива.

Настоящият способ за илюстриране на електрона е моделът наречен облак заряд (кванто-механичен или орбитален модел). Този способ се основава на идеята на Принципа на неопределеността на Хайзенберг, според който не може да бъде дефинирано прецизно точното местонахождение или скоростта на даден електрон. Затова този модел използува неясно очертаните т.нар. "облаци на вероятното местоположение", за да илюстрира приблизителното местонахождение на електрона.

Там където облакът е гъст, вероятността да бъде открит електрон е ниска. Според този модел енергийното ниво на всеки един електрон е строго определена цифрова величина и всички нива се разполагат като концентрични обвивки на ядрото по реда на стойността на енергийните нива според модела на Бор.

В атома на въглерода конкретно, електроните се разполагат в четири облака с капкообразна форма, чийто външни крайни точки лежат в пространството една спрямо друга като върховете на тетраедър. Тези облаци илюстрират пространството, в което електроните се намират през по-голяма част от времето. В тези зони те се движат толкова бързо, че траекторията им би могла да бъде изобразена по-точно чрез облак, отколкото чрез единична линия на полет.

В последно време някои изследователи излагат схващането, че в рамките на тези облаци съществуват зони, които са най-"предпочитани" от електроните. Тези зони оформят спирали около повърхността на всеки един от облаците с форма на капка.

Това ново развитие на учението за строежа на въглеродния атом привлича вниманието на велик индийски светец и духовник. Учениците му са насърчавани да доразвият свързаното с въглеродния атом откритие. В състояние на дълбока медитация един от тях, който бил и химик , спонтанно осъзнава истинското значение на тази теория:

Зоните на най-вероятно местоположение на електрона оформят спираловидни вълни около ядрото на въглеродния атом.. Когато тази конфигурация се наблюдава под определен ъгъл, ученият с изненада открил, че спиралите очертават разпознаваеми символи.

От една гледна точка може да бъде видяна триизмерна Аумкара. От друг ъгъл тази Аумкара се превръща в плоска двуизмерна свастика. Така той заключава, че свастиката е всъщност двуизмерно изображение на триизмерната Аумкара. Завъртайки модела под друг ъгъл, се наблюдава как тези символи се изменят в гръцките Алфа и Омега. На космическо равнище символите на източния окултизъм (Аумкара и свастика) са буквално само различни аспекти на същата духовна истина, представена от западния окултизъм с неговите символи -Алфа и Омега.

image

Всички хора, предмети и дори самата енергия са израз на същата онази божественост, която толкова много религии, култури и философски учения претендират да изразяват само и изключително те.

Въглеродният атом, съдържащ в себе си тези универсални символи, разкрива материята като превъплъщение на онова същото божествено съзнание, достигано от светците и мъдреците през всички епохи. Материята носи иманентно вътре в себе си духовното. Вселената не съществува отделно от Космическото съзнание, тя е негов пряк израз. Живата материя, която се основава на въглерода, би трябвало да има уникална роля в това изразяване. Светците са тези, чийто живот е изцяло посветен в достигането на тази божествена цел.
Всички хора, предмети и самата енергия са израз на същата тази божественост.

В Индийският си сектански смисъл, свастиката по часовниковата стрелка (на пролетното слънце и бога Ганеш) е мъжка и носи щастие, а женската - в обратната посока (есенното слънце и богинята Кали) - символ на злото и поличба за нещастие.
Символът натоварен в днешна Европа с расово дискриминативен смисъл, заради употребата си от нацистите е по часовниковата посока. Употребата на свастиката е била така позитивна, както и увереността на всеки немец, че се гради нов по-добър свят, базиран на арийската богоизбрана раса. Т.е. свастиката е избрана тъкмо защото олицетворява позитивното.

В Древна Индия се смятало, че свастиката, която се върти по посока на часовниковата стрелка носи гибел и разрушение, докато свастиката въртяща се в обратната посока (сувастика) е символ на съзидание и успех. Излиза, че Калояновата шевица е била с "правилната" свастика, докато Фюрерът е избрал погрешния символ, но такива тълкувания ги има дузина версии, за да сме обективни.

Пречупеният кръст води началото си от Индия и за будистите и индусите и днес тя е религиозен и свещен символ. Впоследствие бива употребен от Германската работническа национал-социалистическа партия, а злополучно и от Третия райх.

image

Всички сме го виждали, но малцина знаем какво символизира.


vorfax-am-am.blogspot.com/2011/05/blog-post_01.html


Санскритската дума
Думата „свастика" идва от санскритското स्वस्तिक, което означава някакъв предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет.
Думата е съставена от представката су („добро") и асти (езикова абстракция на корена „ас" - "да бъда"), т.е. дотук „благосъстояние", а наставката „-ка" служи за образуване на умалителни.
„Свастика" буквално означава "малко нещо, свързано с благосъстоянието"(,,нека доброто пребъде"). Грубо казано, означава „щастлив амулет".




По света и у нас
image
В Регионален исторически музей - Кърджали, висок интерес представлява зооморфна свастика от нефрит, датирана 6 хил. пр.н.е. Търси се изображението.

Най-ранните познати (буквални) свастики датират от 2500-3000 година пр. Хр. и са открити в Индия и Централна Азия. Едно проучване от 1933 г. предполага, че свастиката се е пренесла от Индия през Персия и Мала Азия до Гърция, а оттам до Италия и Германия, най-вероятно през първото хилядолетие преди Христа.

Едно от най-старите изображения на двойният кръст, идва от първия персийски или ирански килим от скитския курган от Пазирик, Русия(Централна Азия). На този килим, ясно са изобразени множество двойни кръстове. Приема се, че скитския двоен кръст е зает при Персите чрез посредничеството на Патрите, които са били част от северните ирански-скитски племена. Двойният кръст наречен Кавех става основен символ на Персия.
image
Ирански войни със символа Кавех

 
image
Възтановка на килима от Паризик
image
Част от оригиналния килим от Пазирик
image
Елбетица от Скитския килим


Символът битува от векове преди Третият райх във Германия, Франция, Великобритания, Скандинавия, Китай, Япония, Индия, Съединените Щати, Южна Америка, Гърция. Твърдяло се, че отпечатъците от стъпките на Буда били свастики. Одеалата на мексиканското племе навахо били изтъкани със свастики. В синагоги в Северна Африка, Палестина и Хартън, Кънектикът, са открити мозайки със свастики.

Най-голямата концентрация на свастики не е нито в Германия, нито в Индия. Тя е в... Русия. Дотолкова, че е вплетена в шевици и народните носии:

image

image

По нашият край също имаме носии с този елемент:

image Българските земи
Както тъканната декорация, така и шевицата, впечатляват с орнаменталните форми и сюжети, някои от които са твърде старинни - мотиви „дървото на живота", розета, ромбът, свастики, кръг, кръст и др.

Свастиката е най-древният символ по врачанският край. Това става ясно от изследване на античната история. Най-старата свастика от Врачанско е от разкопки при село Алтимир и е от 5-то хилядолетие пр. Хр.:


теimage
image В историческия музей на Враца е изложен уникалният предмет, който доказва, че Хитлер е плагиат. Един уникат с безценна стойност може да се види във Враца, съобщава novinitepro.bg. Свастика на 7 хилядолетия и каменна иконопис от времето на античността показва за първи път Врачанският исторически музей.

За посетителя е истински шок да види пречупен кръст върху фрагмент от глинен съд, изработен преди повече от 7 хилядолетия.

Това е най-старата свастика, открита досега в Европа. Археолозите я извадили на показ, след 10 години колебание, заради честите асоциации на знака с Хитлер.

Символът обаче всъщност има много по-древни корени.

Мозайки римски стил от 250 г. от н.е.: image

В Националния исторически музей са изложени мозайки от римската вила в Марцианопол (днешният град Девня), които са богато декорирани със свастики. Намират се изложени на най-лично място в музея и всеки може да ги види:

image
image
В тракийския град Кабиле край Ямбол в подножието на Зайчи връх, където е светилището на Великата Богиня Кибела е изграден ранно християнски храм от 4 век.
Кабиле е бил епископски център и този храм е бил един от най големите за времето си.
При археологическите проучвания на храма са открити мозайки, които сега се намират в музея в съседство до храма:

image image

Това е жилищна сграда „Ейрене", датирата от учените 5-4 век от античния Филипопол (Пловдив):

image

Два български варианта на свастиката - дялани на камък, конски тамги (жигосван знак за собственост) или върху народни шевици от Родопите: image



Елбетицата Елбетицата (двойният кръст), най-общо, символизира хармонията в света и в човешкото поведение. В Русия я наричат български кръст. Това е най-популярният мотив 
image   в българските шевици. Интерес за темата представляват свастическите елбетици. Ето една от родопският край:

image
Ето и шевица от Шопско, 17-18 век:

image
Ръкав от село Мрамор, XX: image

Ако помните от темата ми за мартениците, ще се досетите, че сме довлякли и това от Азия, много преди Световните войни. Ето един пример с традиционни добруджански шевици (срещам погрешно? и като "родопски") със свастики в двете посоки на въртене:

image
И килим:
image Още в предисторически времена тъмните и неизвестни нам азиатски вълни разнасят ербетицата далеч на изток, север, запад и юг, и тя, заедно с крито-микенските и финикийски кораби, прониква в пространствата на античния мир и на предисторическа Европа. По-късно, понесена от хунското нашествие, елбетицата наново залива запада, прониква в най-отдалечените ъгли на европа - в Ирландия и Исландия, а арабите я разнасят по цяла Африка.


Цитат ... сред орнаментите в българските килими известните като котленски, чипровски и пиротски, както и в различни шевици, срещаме тамги, идеограми и иероглифи вероятно като заклинания за дълголетие, здраве, плодородие и др.
Арх. Слави Дончев
Свастика върху тракийска ваза:

image
Глинени плочки от Кратовско-Светиниколския регион, датирани от неолита:

imageimage


Позната ще ви се стори и традиционната празнична пита image Български обреден хляб - и до днес бабите ни правят празничните погачи със свастика - символ на Слънцето и плодородието. Пример е Коледния кравай от с. Бял кладенец, Сливенско image




Свастиките и християнството Свастики и сувастики се срещат по икони, евангелия и олтари от християнска древност, отбелязани още през 1865 г. от абат М. Мартин в " Речник на християнската древност":

imageimage
Свастики и сувастики вградени в стените на несебърската църквата „Христос Пантократор ":

image
И мозайка от църквата Света София:

image
Приложението на двете свастики в старинното Православие - при старообрядците в Русия, безспорно покръстени от българите още през 10-ти век и опълчили се на гръкоманските реформи на патриарх Никон.




Колелото на времето

Факта, че българите и останалите скито-сарматски, ирански и индо-арийски племена са използвали свастиката като символ, което е доказано с много артефакти, показва много пряка религиозна връзка или наследство между различните индо-ирански племена!

В Индия и при будистите свастиката има друга форма и друго наименование








Гласувай:
16


Вълнообразно


1. анонимен - Изключително изчерпателно, бр...
15.09.2011 02:03
Изключително изчерпателно, браво! Свастиката също така е и наш древен прабългарски символ!
цитирай
2. germantiger - ...
15.09.2011 11:51
Много си се постарал за този постинг!
Наистина изчерпателен, чудесно изобразен, браво!
Ще си запазя инфото - въобще цялата страница.
цитирай
3. balkanec - Чудесна статия!
15.09.2011 12:51
Най-старите свастики са от нашите земи, тя е наш символ - знак на щастието и на слънчевия кръговрат.

Поздрави!
цитирай
4. germantiger - ...
15.09.2011 21:13
Свастиката е "ничий" символ - тя е на всички които са я "товарили" със смисъл и всички проявили героизъм или съграждане, понякога и разруха носейки я...
Индийци, финландци, германци, със сигурност много древни народи като българите също!
цитирай
5. vandela007 - Поздравления за постинга!
18.09.2011 09:07
Не подозирах, че е толкова многообразно!
Много труд ти е коствало да събереш всичко това!!!
цитирай
6. vandela007 - .
18.09.2011 22:46
Виж знака на стената зад говорителката, чието изказване не одобрявам... https://www.youtube.com/watch?v=7BRJTI7d2LQ&feature=related
цитирай
7. анонимен - Тя е слуга на чифутите!
18.09.2011 23:46
Тя е слуга на чифутите!
цитирай
8. shtaparov - Българският произход на името "Свастика":
21.09.2011 23:22
Съгл. "Анализа" Свастика= Зваздика /Звяздика,Звяздица/,т.е.- Звездица! Най-често е била символ на Слънчевия бог и по-рядко- на Венера.
цитирай
9. allvin - Свастика => Зваздика => Звяздика => Звездица
22.09.2011 01:03
shtaparov написа:
Съгл. "Анализа" Свастика= Зваздика /Звяздика,Звяздица/,т.е.- Звездица! Най-често е била символ на Слънчевия бог и по-рядко- на Венера.


Много интересно наистина -досега не го знех това! :) Благодаря за инфото! :)
цитирай
10. allvin - коментари
03.10.2011 13:53
Georgi Popov

Свастиката си е свастика - събирателен знак на кръста и окръжността - тоест на квадратурата на кръга и в зависимост от посоката в която е поставена значи следното : ако въртенето е от дясно на ляво е разрушителното начало чрез огън , но тов...а не значи че е нещо лошо , по -скоро пречистващо и подготвящо новото начало , като огъня за птицата Феникс - това е тъй наречената нацистка свастика , но тя всъщност олицетворява силата на адския огън или енергията на хаоса преди да бъде овладяна . Другата свастика или тази която изобразява обратния положителен вихър е тази чиято посока е от ляво на дясно или съзидателната огнена енергия , силата на Слънцето в неговия оплождаш и зареждаш ефект а не в изгарящия . Едната сила - първата е насочена от долу на горе а другата от горе на долу . Но както писах по горе те не са лоши и добри - просто са едни и същи но действащи в противоположни посоки и каква същност ще им се предаде зависи само от волята на този който ги ползва . Нима можем да кажем че числата са добри и лоши били те положителни или отрицателни !? Не , те просто са рационални и ирационални и ги дели границата на тъй наречената "0" . И както знаем ние математиците са еднакво необходими и полезни за да можем да опишем целостта на Вселената . Свастиката е част от тази символика необходима за разбирането и управлението на Света !!!
цитирай
11. анонимен - Стоян Иванов
26.03.2012 21:40
Съжалявам, но изводът Свастика => Зваздика => Звяздика => Звездица показва само едно. Авторът му няма понятие от езикознание. Всъщност думата "звезда" произхожда от съвършено друг индоевропейски корен *gvoig. Евентуално може да се направи връзка с корена на думата "сребро". Цитат:

старобълг. ѕв&#1123;зда (Супр.) < *gvoig^-. Близки са балт. форми: лит. &#382;vaig&#382;d&#279; „звезда“, латв. „zvaigznе“ < *g^voig^-. Неясно е отношението на осет. &#230;взист „сребро“ (*zvest&#230;). Възможен е и субстратен произход.

Иначе много благодаря за постинга. Събрани са неща, малко известни на "широката публика"... и в крайна сметка символът не е виновен, че в един малък отрязък на историческото развитие една държава и една идеология са го експлоатирали неправилно и за мнозина той е придобил зловещ смисъл.
цитирай
12. анонимен - Стоян Иванов
26.03.2012 22:12
Кодировката на знаците ми изигра лоша шега в предното ми мнение.
Та... коренът на старобългарската дума е "дзв(я/е)зда, има елементарно обяснение как дифтонгът (двугласната) oi от по-старинната индоевропейска основа е станала на старобългарското "широко е" или "ятова гласна".
Има и по-странни езикови промени. Ето един христоматиен пример:
Не е за вярване, но турската дума "гюл" не просто означава "роза", ами... има същия произход. В турския е влязла през персийското gul... Персийският (фарси и дари) е индоевропейски език, при това писмено фиксиран много отдавна. Може да се реконструира пътят, по който общият "индоеврепоески" корен се е променял, но резултатът е смайващ: В праславянския думата става "ружа", в латински rosa; на гръцки rhodon, а на средновековен фарси - gul.
***
Горното е пояснение за любознателните и няма пряка връзка с темата за свастиката като древен символ.
цитирай
13. balkan1 - СВАСТИКАТА е симвал на "движенито" на Слънцето ...
10.04.2013 15:53
... Лявата през годините, а Дясната през ерите -
http://balkan1.blog.bg/politika/2013/04/10/.590601
цитирай
14. obo - само аз ли имам проблем с четенео на този пост
28.04.2016 16:56
Здравейте, открих този сайт и намерих толкова интерсни блогове тук, един от които е този. Прекрасно написано, интересно и увлекателно четиво, но за съжаление повечето от снимките не се визуализират. Това проблем на статията ли ??? Благодаря !!!
цитирай
15. allvin - Здравейте, открих този сайт и на...
04.05.2016 03:31
obo написа:
Здравейте, открих този сайт и намерих толкова интерсни блогове тук, един от които е този. Прекрасно написано, интересно и увлекателно четиво, но за съжаление повечето от снимките не се визуализират. Това проблем на статията ли ??? Благодаря !!!
За съжаление злонамерени хакери изтриха почти всички снимки, а отгоре на всичко и са блокирали опциите за нови снимки и материали, но това е заради слабата защита на самият сайт, а не на мен. Когато я направих тази статия, тя ,,сияеше" в пълния си блясък, а сега са само останки ... съжалявам!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: allvin
Категория: Други
Прочетен: 1456163
Постинги: 356
Коментари: 1447
Гласове: 2968
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031