Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2011 22:11 - ЧАЛГАТА
Автор: allvin Категория: Политика   
Прочетен: 2484 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 12.07.2011 22:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
sten11 image каза: преди 1 год. 1 мес.

Гангстерски и политически елити се легитимират през чалгата
11 Май 2010


Служебен чалга -клуб "Мале, мале" действаше дори в сградата на Софийския районен съд
Трудностите, връхлетели България след влизането й в ЕС, карат народа на тази страна да опонира на Запада със свои културни алтернативи, пише вестник в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) в статия, посветена на едно специфично българско явление: чалгата.

България е вече от три години в ЕС, а равносметката е повече от отрезвяваща: българите са обзети от разочарование заради многократно повтаряните от Запада обвинения в корупция, посочва вестникът, цитиран от радио Дойче веле. В публикацията е представено научно изследване на германската славистка Катерина Гел, посветено на чалга-културата.

"Налагането на европейските норми в тази страна поставя под въпрос множество изпитани поведенчески норми, което кара голяма част от населението да се отдръпва от европейските образци, опонирайки на Запада със свои собствени културни алтернативи", пише ФАЦ и отбелязва, че най-влиятелната сред тях е т. нар. култура на чалгата.

Изостаналост, ориенталщина...

Според Катерина Гел чалгата, която е обвита с аурата на маргинализирана по време на комунизма култура, е не само в открита конкуренция със западния внос. Тя се използва от властовия елит в България като средство за кодифициране на една водеща национална култура.

По-нататък ФАЦ описва накратко фолклорните корени на чалгата, за които говори Гел в научната си студия.

В статията е представен и направеният от германската изследователка анализ за това как нормите на поведение, предавани чрез музиката на тесни социални кръгове, се превръщат във всекидневието в общоприети норми на поведение.

"Във видеоклиповете до съблазнителната чалга-изпълнителка винаги има богат, властен и мускулест мъжага, който е представян като истинския източник на луксозния й живот. Това не е много далеч от действителността", констатира ФАЦ и допълва: сред меценатите нерядко има и босове на мафията, чийто живот се възпява поръчково от певици в собствените им ресторанти, барове и дискотеки.

Именно тази е атмосферата, в която мрежите, оплетени от съмнителни бизнесмени, политици и пазители на реда, стават все по-гъсти. Именно тази е атмосферата, в която се развиват и новите центрове на властта, пише ФАЦ и продължава: "Така една чисто музикална идея успява да се превърне в културен феномен, който помага да се утвърдят специфични норми на поведение, ценностни представи и външни белези. Чалгата и до днес възхвалява демонстративно онези балкански стереотипи, които от западна гледна точка са отрицателно натоварени: изостаналост, ориенталщина... "

Чалгата - в интерес на елитите?

Цитиран е още един важен извод от изследването на Катерина Гел: фактът, че 85% от българското население са "привърженици" на този стил, е резултат от систематичното му разпространение от медиите в България.

"Зад това стоят властовите елити, компрометирани в голяма степен заради корупционни скандали. По този начин тези елити преследват не само икономически интереси, но и една ясна политическа цел: стимулирането на инициирана "отдолу" култура, която да ги легитимира сред широките маси", пише германският всекидневник.

От "Медиапул"

    sten11 image каза: преди 1 год. 1 мес.

Чалгата се насажда умишлено, организирано, упорито и последователно. Целта е да се опростачи народа, да се подмени ценностната му система, да се подмени философията му на живот с тази на циганите: "Пиене, ядене и некоя сгодна женица". Защо? Защото простият и ограничен човек не се бунтува. Бунтува се мислещият и интелигентият човек. И още една цел се преследва. Турско-циганска-ориенталска духовна асимилация на българите, за да бъде по-лесна и бъдещата етническа асимилация. Както посочва германсия вестник, чалгата се насажда от медиите. Знаем, че БСП и ДПС стоят зад медиите, знаем, че бившият 30на годишен зам. министър Дилян Пеевски е медиен магнат, а майка му е дъщеря на полковник от ДС. Правете си изводите кой има интерес от чалгата!












Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. georgilagadov - TYK SI AMA MNOGO PRAV - BRAVO
12.07.2011 22:18
TYK SI AMA MNOGO PRAV - BRAVO
цитирай
2. allvin - коментар:
13.07.2011 13:52
bylgariqzabylgarite каза:
преди 12 ч. 23 мин.
Чалгата стана толкова известана благодарение на две неща:провокативна визия на жените,които се наричат "певици",идиотите - които не разбират от инструментал,вокал,комплексарите,които са тъпи (те си го знаят де) и много други.Чалгата лесно се възприема,не е нужно да влагаш смисъл в текста,защото единственото нещо,за което се пее е секс и после "НИЕ" правим тези невъзможни неща възможни.Тинейджърите са некадърници ,няма смисъл да говорим,единственото нещо,което може да те спаси от чалгализацията е това майка ти и баща ти да те възпитат още от ранна детска възраст да имаш музикален слух с музиката,която тя са слушали преди 20-30 години...
цитирай
3. allvin - друг коментар:
13.07.2011 13:53
iseedeadpeople cool каза:
преди 5 ч. 17 мин.

Нещата са взаимносвързани. Много хора прослушват чалга, защото тя е натрапена на българина. И оттам вече нейната елементарност почва да завлича своята жертва към дъното. С 90% просташки и малоумни текстове, с 90% небългарски ритми и ... "танци"... ако тресенето на сланини въобще може да се категоризира като танц... И така нататък. Аз познавам много хора, които бяха свестни, но масата ги повлече, прослушаха чалга и станаха от отличници, от точни и готини хора в пълни отрепки, които ме е гнус да погледна.
Иначе за мен по-логичното е характерът ти да избира музиката, която слушаш. Но, изглежда, логиката не е всичко. Има много други фактори... Среда, семейство, убеждения, мода и т.н. Като при различните хора - различен фактор е доминиращ.
цитирай
4. allvin - още коментари
13.07.2011 23:28
public_owner каза:
преди 6 ч. 50 мин.
Който слуша чалгий и подобни ориенталски свирни с наименованието "гръцко" "сръбско" за мен е не само промит мозък, но и човек, който въобще няма никаква представа в какъв свят живеем. Тази "музика" ако може да се нарече така(за мен не може), ни най-малко не беше пусната умишлено сред българското общество. Целта беше (и успя) да разврати младежта, да подрони моралните им ценности и като цяло да се пропагандира порнографията сред младите хора и въобще сред обществото и така поколение след поколение от българина да стане някаква смеска между циганин и турчин с промит мозък, та даже по зле. И така и стана! Плана се оказа успешен и банковия масоно-еврейски елит сега потърква ръчички доволен, че хилядолетния им враг(ние българите) сме почти унищожени.
Искам и да добавя до къде достига промиването на мозъци сред населението от към наименованията на музиките! Например точно тези изрази които споменах - "гръцко" и "сръбско" нямат никакъв смисъл, защото под "сръбско" хората разбират СРЪБСКА ЧАЛГА! Не е подходящ пример за да казва "сръбско" при положение че сърбите имат и рап и джаз и всички стилове музика както и българите и т.н.! Но този термин е залегнал и това наименование е възприето като означение за СРЪБСКА чалга. Истинското значение на думата "сръбско" значи всякаква сръбска музика, не само сръбска чалга... но кой да се сети....
цитирай
5. allvin - ... и още
13.07.2011 23:29
lirikboy каза:
преди 4 ч. 46 мин.
Има тънък психологически момент в чалгата. Първо, визуалното въздействие от женската плът...Всички фолкпевици са секси, отбрани са само апетитни парчета, показващи цици, изваяни бедра и торс, разпилени коси и депилирана бяла плът...Второ, текстовете са леки, лесно смилаеми, въздействащи първосигнално на плътски пориви, телесна жажда и чувствени попълзновения...С екстериорните си атаки тези жрици въздействат и на най-задремалия балък...И трето, всички медии и папируси непрекъснато предлагат тези бълвочи, гарнирани с пикантни истории и сърцераздирателни сюжети на звездите...Към всичко това ако прибавим и отчаяния, смазан, лъган и обезверен българин...и картината тотално се оформя...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: allvin
Категория: Други
Прочетен: 1466704
Постинги: 356
Коментари: 1447
Гласове: 2969
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930