Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2014 06:33 - Как ИСИС (ISIS) причинява мюсюлманите да напуснат исляма – Томас Фридман, Ню Йорк Таймс (Thomas L. Friedman, New York Times).
Автор: plamenshopov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4911 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 07.12.2014 18:14


 Как ИСИС (ISIS) причинява мюсюлманите да напуснат исляма – Томас Фридман, Ню Йорк Таймс (Thomas L. Friedman, New York Times).

image

Ислямската държава Исис или Исил видимо привлече млади мюсюлмани от цял свят с нечовешкото насилието да изгради халифат в Ирак и Сирия. Но тук е това, което е по-малко видимо - онлайн реакцията срещу ислямската държава, известна също като ISIS или Исил, от млади мюсюлмани обявяващи несъгласието си да бъдат управлявани от ислямските закони, или Шериата, и дори гордо заявяват, че са атеисти.

Надя Овеидат (Nadia Oweidat), старши сътрудник във фондация Нова Америка (New America), която проследява как арабските младежи използват интернет, казва, феноменът "набъбва като гъба -. Бруталността на Ислямска държава изостря проблема и дори изкарва някои млади мюсюлмани от исляма"

На 24 ноември, Би Би Си публикува статия за тенденция в момента на Twitter. В статията се казва: "Все по-голяма социална медийна арабска реч, призовава прилагането на Шериата, или ислямския закон, да бъдат изоставени. Обсъждането на религиозния закон е чувствителна тема в много мюсюлмански страни. Но на Twitter, таг което се превежда като "защо ние отхвърляме прилагането Шериата" е бил използван 5000 пъти за 24 часа. Диалогът основно се провежда в Саудитска Арабия и Египет. Дебатът е за това, дали религиозния закон е подходящ за нуждите на арабските държави и съвременни правни системи.

Д-р Алиа Гад, египетски лекар, живеещ в Швейцария, започна този таг. "Нямам нищо против религията," казва тя на Би Би Си, но е против "използването й като политическа система."

Би Би Си допълва, че "много други са се присъединили към диалога, като използват тагове, изброяват се причините защо арабите и мюсюлманите трябва да се откажат от Шериата. "Защото там няма един положителен пример за привеждането на справедливост и равенство," написа един участник. ... A Саудитска жена коментира: "като се придържаме към Шериата, ние се придържаме към едни нечовешки закони. Саудитска Арабия е наситена с кръвта на тези, екзекутирани от шериата."

Исмаил Мохамед, един египтянин, мисионер за свобода на съвестта в Египет, започна програма, наречена "Черните Пиленца", предлагаща пространство, където агностични и атеисти араби могат да говорят свободно за правото си на избор в какво вярват и да се съпротивляват на принудата и омразата към жените от религиозните органи. Тя е част от растящата Арабска Атеистична Мрежа (Arab Atheists Network). За арабите тези неща, написани от араби, са като шамар точно в лицето на автократи и религиозни екстремисти. Подобна мрежа е също freearabs.com.

Друг глас, който привлича вниманието е Брат Рашид (Brother Rachid), мароканец, който е създал своя собствена YouTube мрежа, за да представи своето послание за толерантност и да изложи примери за нетърпимост в рамките на бившата си мюсюлманска общност. (Той ми каза, че той е приел християнството, предпочитайки своя "Бог на любовта.")

В последния си сегмент на YouTube, който е разгледан 500 000 пъти, Брат Рашид адресира президента Обама:

"Уважаеми Господин Президент, аз трябва да ви кажа, че вие не сте прав за Исил. Казахте, че Исил не е религията Ислям. Аз съм бивш мюсюлманин. Баща ми е имам. Прекарал съм повече от 20 години в изучаване на исляма. ... Мога да ви кажа със сигурност, че Исил говори за исляма. ... 10 000 членове Исил са всички мюсюлмани. ... Те идват от различни страни и имат един общ знаменател: исляма. Те следват ислямския пророк Мохамед във всички подробности. ... Те призоват за халифат, което е централна доктрина в сунитския ислям."

Той продължава: "Аз искам вие, Господин Президент, да спрете да бъдете политически коректен - да наричаме нещата с имената им. Исил, Ал Кайда, Боко Харам, Aл Шабаб в Сомалия, талибаните и техните производни имена, всички са родени в исляма. Освен ако мюсюлманския свят престане да се занимава с исляма и отдели религията от държавата, ние никога няма да излезем от този цикъл. ... Ако Ислямът не е проблема, тогава защо има милиони християни в Близкия изток и все още никой от тях не се е някога взривил, за да се превърне в мъченик, въпреки че те живеят при същите икономически и политически обстоятелства и даже още по-лошо? ... Господин Президент, ако наистина искате да се борите срещу тероризма, справете се с корените. Колко Саудитски шейхове проповядват омраза? Колко ислямски тв канали са промили мозъците на хората, да ги учат на насилието от Корана и хадисите? ... Колко много ислямски училища произвеждат поколения преподаватели и студенти, които вярват в джихада и мъченичеството и бият неверниците?"

ISIS, както твърди, че говори за всички мюсюлмани - и чрез насърчаване на пуританската форма на исляма днес, Саудитски финансирана, медресето (madrassa) индоктринира своя логичен политически извод - изхвърчал е капака от дълго варене на някои фрустрации в арабския мюсюлманския свят.

Като външен човек, не мога да кажа колко разпространено е това. Но очевидно има значителна група мюсюлмани, които чувстват, че наложените от правителството проповедници и религиозни йерархии им връчват вид на исляма, който не говори за тях. Същите тези органи също им отричат критични инструменти на мислене и религиозно пространство, за да си представим нови интерпретации.

Така че някои, като брат Рашид, оставят исляма за различна вяра и канят другите да дойдат при тях. А някои изглежда тихичко се откъсват от религията изцяло - омръзнало им да бъдат покровителствани от политически коректните западняци, които им казват какво исляма не е и бидейки тероризирани от самозвани ислямски авторитети, казвайки им какво ислямът е.

Сега, интернет е свободен, безопасен, има алтернативни пространства и платформи за обсъждане на тези въпроси, извън джамиите и държавните медии, и тази война на идеи продължава.

Молитва за Спасение:
Боже, аз искам Твоята светлина да дойде в сърцето ми, да освети всяко ъгълче на тъмнина и мрак в мен и да открие в мен Твоята истина и Твоята любов, която имаш към мен, чрез Твоя син Исус Христос, който проля кръвта си на кръста за моите грехове. Махни всяка омраза в мен и дай ми Твоята любов с която Ти ме ме възлюби. Амин! (от блога)

Thomas L. Friedman, New York Times, Sunday Review
http://www.nytimes.com/2014/12/07/opinion/sunday/thomas-l-friedman-how-isis-drives-muslims-from-islam.html?_r=0

A Message to President Obama from a former Muslim https://www.youtube.com/watch?v=QxzOVSMUrGM




Гласувай:
2



1. vandela007 - Според пророчества в Библията п...
13.12.2014 09:37
Според пророчества в Библията папската институция е Богопротивна сила, която под маската на християнството прокарва идеите на Луцифер. Римокатолицизмът е машина, която дърпа конците в света (вижте това: https://www.youtube.com/watch?v=EKpoc9CDgkU&feature=youtu.be ). Католическата църква е "звярът" от Откровение 13-та глава, "малкият рог" от Даниил 7-ма глава и "антихристът" от посланията на ап. Йоан.

Затова на папата му е много удобна ИД (ИСИС). Даже някъде вече прочетох, че ИД била антихриста! Разглеждайки горния линк, вече не съм далеч от мисълта, че папската институция е изобретила и ИД, за да отклони вниманието от себе си.

Препоръчвам ви го, вижте го и вие - интервюта с хора, опознали в дълбочина католицизма. Миряните, обикновените вярващи в католическата църква нямат понятие от тайните цели на Църквата.
цитирай
2. plamenshopov - Това са само проявления на Антихрист!
04.05.2015 19:27
Пророчествата в Библията не се отнасят за Европа, а се отнасят само за Близкия изток. Наблюдавайте какво става в Турция и Иран. Подготвят се за последната битка на Армагедон, където ще бъдат всички разпиляни от нашия Бог Исус Христос.

...персийци, етиопяни и ливийци с тях, всички с щитове и шлемове, -
Гомера и всичките му пълчища, дома на Тогарма, от най-далечните страни на север, и всичките му пълчища, и много народи с тебе. (Езекиил 38:5,6)

В оня ден Ще потърся да изтребя всичките народи, Които идат против Ерусалим.
(Захария 12:9)

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plamenshopov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1822249
Постинги: 220
Коментари: 279
Гласове: 452
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031