Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2016 23:20 - Пълният текст на законодателството на древните българи - ТОРЕ(Тенгрианството).
Автор: elcho Категория: История   
Прочетен: 1178 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
СПИСЪК НА КАРА - БУЛГАРСКИТЕ ЦАРЕ ПОТОМЦИ НА БАТ БОЯНА. КОНСПЕКТ ИЗВЕСТИЯ ЗА 
ЗА ТОРЕ(ТЕНГРИАНСТВОТО) И ЗАКОНИТЕ


image

Кара Булгарски богатир(урус).


- БАТ БОЯН
 или Халиб Илятбир. Най-големият син на Курбата Кюнграта("Кубрата"). Родил се през 617 г.През 643 г. Бат Боян приел исляма по време на посланническата си мисия при халифа Омар и дори извършил хадж. Взел името на самия халиф, затова народа го наричал Бат-Умар или Камир-Батир. Следнападението на арабите срещу Булгария през 654 г. се отказал от исляма. През същата година разбил войската на арабския пълководец Абдурахман при крепостта Шаркел и за това получил прозвището "Халиб"(Победител) към името си. През 682 г. приел християнството. През 674 г. чичо му Шамбат-Кий за три години му отнел властта(Шамбат умрял през 677 г.). Бат Боян умрял през 683 г., като преди смъртта си отново се върнал в Тенгрианството. Въпреки това по-късно неговите останки  били погребани в Киевско-Печорската Лавра. Той влязал в киевските былини под имената "Будимир" и "Илья Муромец".

- ДЖУРАШ БАТ-УМАР. Син на Бат Бояна.

- СУЛАБИ. Син на Джураша. Бил женен за Чакчак - дъщеря на принца от Дунавска България Айяра(Авара). Брат на Тервел и негов съуправител. За него пише отец Паисий. Участвал във войната срещу арабите на Северен Кавказ с войска от Дунавска България.

- АЙЯР(АВАР). Син на Сулаби и Чакчак.

- ТАТ-УГЕК. Син на Айяр. От неговото потомство са известни сина му Тамьян и внука му Ильяс(той бил каган-бек на Хазария).

- ТАТ-УТЯК
. Син на Айяра. Бил женен за Канбика - дъщеря на Урус-Буг и Зухра(принцеса от Дунавска България).

- КАН КАРАДЖАР.
 Син на Тат-Утяка и Канбика. Бил женен за Арья Услан-дъщерята на Азан Тукта(Кан на Дунавска България,който върнал рода Дуло на власт. Брат на Кан Кардам и баща на Кан Крум.След него потомците му се наричали Азановичи(Асеневци)-новата царска династия,продължителка на рода Дуло).

- УРУС УГАР АЙДАР. Син на Кан Караджара и Арья Услан.

- ЛАЧИН
.Син на Угар Айдара. Цар на Черна България.Родоначалник на царската династия на Русия. Влязал в легендите под името "Рюрик", а неговия син Угар Лачини - под името "Игор Рюрикович"...

- ГАБДУЛА ДЖИЛКИ
. Син на Угар Айдара. Цар на Черна или Велика Булгария. Родоначалник на волжко-булгарската царска династия, получила названието -"Сакланска".

- АЛМЪШ ДЖАФАР.
 Най-големия син на Габдула Джилки. Цар на Черна и на Волжка Булгария. По негово време приключил дележа на Кара Булгар(Велика България).


КОНСПЕКТ СЪС СВЕДЕНИЯ ЗА ТОРЕ(Тенгрианството)
И ЗАКОНИТЕ




ТОРЕ включва в себе си три раздела:

1)Религиозна митология
2)Обрядност

3)Основните закони на древните българи(затова по-късно някои почнали да разбират под думата "Торе" "Сборник от основни закони" или "Конституция")

Тъй като са записани в Киев, фрагменти от юридическата част:

ОТКЪСИ ОТ ОСНОВНИТЕ ЗАКОНИ ТОРЕ(Тенгрианството).Записани по волята на Урус-Югур Айдара Тебир Шамси в града Бащу(Киев).По данни на Кул Гали и Гази Баба.

2.Тези мъже и жени, които са уличени в ругание на Торе, прелюбодеяние, кражба на държавно и общественно имущество, на военни коне, насилие и разбой(грабителско нападение) - нека се привързват към сармана(хиксообразен кръст), да се разсичат на части а частите да се окачват на бреза (или ясен).

3.Чужденец хулещ Торе, нека се привързва към кон и да се влачи докато не издъхне. А чужденец, който е развратил някой българин да почита чужди духове - нека бъде лишен от носа ,ушите си, да бъде бит и изгонен от държавата.

6.Юрганите или Кам-Бояните(жреците,шамани), загубили своята сила(дарба) и уличени в заблуда и лъжа на народа - нека се обесват по дърветата.

8.За държавна измяна се наказва със смърт не само виновния, но и най-близките му роднини.

10.Кагана кан-сюбиги(император и върховен главнокомандващ), Капагана(главата на правителството), Боил-Тархана(водача на аристокрацията) и Ичургу-Боила(колобър или идик)-изпълняващ длъжността Върховен съдия, се избират(или одобряват) на Велик събор...
Преди Великите събори всички родове нека се събират по свое желание около четирите велики рода - Барънджар(Барин),Ширак(Ширин),Кюнгла-Аргин(хонските и сербийските родове) и Маджар-Есегел.

11.Числото но Боилите и Багаините - участници във Великите събори(кинеши), нека не надвишават числото - 500 и нека всички те да получават званието "буляр"(боляр).
Нека числото на дворцовите боляри бъде ограничено до - 30 а числото на вътрешните или палатните боляри до - 12 и нека те носят званието "мен - боили"(велики боили).

13.Синовете на Каганите или кан-сюбиги от наложници,не принадлежат към царския род,а към рода на майките си(по тази причина цар Борис-1 у нас е бил незаконен. Бил поставен на власт още малолетен от Охридския тархан Карамат и фактически той продължил да управлява също както и при предшественника му. По-късно обаче Борис го екзекутирал заради отказ да се кръсти/или за да се освободи от опеката му.../).

15.Подданъчното население плаща на хазната налог в размер 1/12 върху цялото си имущество.

48.Ако някой бъде уличен в клевета,то нека бъде наказан за същото престъпление,в което се е опитвал да набеди невинния.

51.Бременната жена се избавя от наказание...Жена с деца при подялба на имущество получава не само своя дял, но и този на децата ... Бащите на децата може да са различни,но майката е само една. Нека децата не забравят това и преди да приветстват бащата да се поклонят първо на майката.

52.Ако някой чужд управник не плаща на държавата и нейните поданници дължимото, то Кана има право да го вземе със сила чрез набег, веднага след като получи отказ.

53.Ако някой е избягал от държавата в друга страна то за това се наказват охранителите на този участък на границата, през който са избягали престъпниците.

54.Ако някой се опитва да скрие престъпник или престъпление то нека да бъде подложен на мъчения:бой, пробождания, окачване на ченгел за реброто, да му се потапят ръцете и краката във вряла вода... След като си признае да му се наложи глоба и да се освободи.

56.За клетвенните договори... Трябва да се знае, че клетва съпроводена с изливането на всичката вода от какъвто и да е съд - означава заклеване в своя живот. Клетва при свързването на сноп пръчки или три кожи във връзка - означава клетва в живота на семейството. При клетва с ръсене с вода или кръв на каквото и да е имущество - при нарушение то ще бъде унищожено от Тангра, Биргюна или Кубара. При клетва с вземането в ръка на шепа пръст - означава клетва в благополучието на своята земя. Клетва с жертвоприношение на куче - означава клетва в живота на рода, който ще бъде унищожен от злите духове ако се наруши клетвата...

image

Кан Крум с ритуалната чаша-череп на византийския император Никифор


Общо 60 члена са записани, които хилядолетия са служили на нашите предци и то много добре...! На тяхна основа са писани законите в огнищата на древните култури от Близкия изток а оттам в Юстиниановия сборник и Наполеоновия , който е в основата и на европейското континентално право.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elcho
Категория: История
Прочетен: 286539
Постинги: 164
Коментари: 350
Гласове: 899
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031