Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2012 18:46 - 8 февруари 2012
Автор: allvin Категория: Други   
Прочетен: 1518 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 06.03.2012 01:22


Днес е ден на национален траур,но елитът си е жив и здрав,нали? Загинаха отново(за кой ли път вече?)пак само обикновенни хора - ,,електорални единици",за каквито ни считат някои от ,,богоизбраните"от българския политически елит. За да не сте в бъдеще сред загиналите,моля,позволете ми да ви дам няколко съвета.

Но първо място малко поглед към света.Северната арабско-африканска ,,дъга" от стабилни доскоро арабски правителства и държави вече я няма. На ред е Сирия,която рано или късно ще падне,а падне ли тя,пътят към Иран е открит(а е възможен и другият вариант - първо да бъде нападнат Иран).Известно време вероятно ще има дипломатическа игра на ,,котка и мишка",но ако Иран бъде нападнат и Китай се намеси(както вече публично декларираха,а по-късно вероятно и Русия),ще настъпи ,,последното време" и ,,Конниците на Апокалипсиса" ще дойдат - войни,глад,природни бедствия,смърт. Не случайно календарът на маите свършва през 2012 година - оттам насетне започва ,,последното време" за сегашната земна цивилизция.

За да оцелеете,трябва да станете ,,асове" в своето вътрешно ,,аз",иначе някой ден силите на смъртта ще ви ,,свалят"(вижте един от постовете ми по-долу-,,Мнения,форуми,дискусии",а също така и ,,За ,,океаните",,акулите" и ,,хората").

За да се ,,превъоръжите" най-бързо,ако желаете,запишете се в курса по ,,Евристика" на Христо Гешанов-старши.Курсът продължава 6 месеца и е само 375 лв,доколкото си спомням(за ученици,студенти и възрастни има отстъпка).Материалите могат да се изпращат по електроен път или по пощата и ще имате право на една среща един път в месеца в рамките на курса със Христо Гешанов,ако пожелаете(вижте по-долу един друг мой пост - ,,Предколедно -2). На фона на милиардите за превъоръжаване,изразходвани от някои правителства,тези пари на пръв поглед са нищо,но те един ден могат да ви спасят живота. Шеговито казано,Христо е като Логовенко от ,,Института на чудаците" от повестта на Аркадий и Борис Стругацки ,,Вълните усмиряват вятъра"(една от трите повести с общо заглавие ,,Прогресорите и Странниците"); та съответният курсист влиза в този Институт и после започва неговото вътрешно възходящо развитие като ,,люден"(,,играещ човек" - ,,свръх-човек").

Толкова засега от мен.Бъдете живи и здрави! Пожелавам ви успех!   :)))

================================

... И като продължаваше да говори,Нънан си помисли,гледайки тези две чудовищни рожби на Зоната: ,,Боже мой,какво още трябва да се случи? Какво още трябва да се случи на човечеството,че то в края на краищата да се вразуми? Нима това е малко?  ...  Знаеше,че е малко. Знаеше,че милиарди и милиарди нищо не знаят и нищо не искат да знаят,а ако узнаят,ужасяват се десетина минути и отново забравят." ...

- ,,Пикник край пътя" - Аркадий и Борис Стругацки

================================

http://novinar.bg/news/chakashti-aktiori_MTMzMzs0MA==.html

Христо Гешанов: На футбола му трябва психолог

Снежана ИВАНОВА

Онзи ден "Новинар" награди Христо Гешанов за най-интересен отговор на въпроса, който вестникът зададе: Какви премии да получат футболните национали за представянето си в Португалия?

Христо Гешанов се оказа страхотен събеседник, пълен с интересни истории. А също и с интересна биография. Миналата година е удостоен от американския биографичен институт с приза "Мъж на годината" заради еврестичната му програма и принос към световната астронавтика и заради двата му тома "Библия и Космос".

15 години Гешанов е работил в областта на космическата психология, която включва различни техники и методи за поддържане на добро здраве и работоспособност на космонавтите, при които денонощията са по 45 часа. "Най-напред обучавах българските космически инженери-изобретатели в областта на евристиката и психофизическата подготовка - разказва Христо. - Имам разработени два метода, по които се подготвят всички космонавти в света в момента - как да се увеличат активните ресурси на мозъка. В онези години тези разработки бяха секретни. Аз обаче имах някакви връзки в спортните среди. Бивш републикански шампион по плуване съм, имам първи разряд в тениса на маса, практикувал съм и други спортове. Работил съм в баскетболния отбор на ЦСКА и тима по вдигане на тежести на този клуб, както и с треньорите по лека атлетика на "Левски" и с волейболния им тим. Занимавах се 3 години с Петър Попангелов и националните отбори по ски и шахмат."

- С кои други известни спортисти сте работили?

- Доста успехи на българския спорт са минали през мен. С гросмайстор Кирил Георгиев, който сега се състезава за Македония, съм работил от малък. Той беше момче за всичко - пращаха го за цигари, триеше им дъската при анализ на партиите. Но той бе изключително любознателно момче и аз затова се захванах индивидуално с него. След 1 години той стана световен юношески шампион за възрастта си. Бях психолог и на националната експедиция до Еверест преди 20 години. Работих с тях 1 година, точно преди да заминат за Катманду. Изпратих всички за изследване в Института за медикобиологични проблеми в Москва и оттам получих две дебели папки с изследвания. Това бяха неща, за които и родните им майки не са знаели за тях. След като разполагах с тези неща, цяла година работихме по дихателната и психическата подготвеност. Във високата планина без кислород не става, но има специфични дихателни упражнения, които разширяват аеробния капацитет, укрепват самата тъкан на белия дроб. Понеже водя дихателни курсове с актьори, с инструменталисти, с говорители, певци и така съм оттренирал дишането си, че ми е все едно дали в стаята пушат или не, аз не дишам дима. Във високата планина това се постига с течение на месеци, понякога година. Сегашната експедиция до Еверест нямаше тази подготвеност.

- Какви според вас бяха проблемите на футболистите в Португалия?

- Ние бяхме може би единственият отбор, който не разполагаше с професионален психолог. Там всичко е против играчите - публика, съперници, съдиите, както се видя, и това смазва. По време на европейското по шахмат в Пловдив преди 2 г. руският отбор тогава се водеше от международен гросмайстор Крогелс, който е доктор на психологическите науки. Великият скиор Ингемар Стенмарк - неговият личен мениджър също бе доктор на психологическите науки. Сега "Барса" и "Реал" си назначиха психолог. Разбират, че без тази специфична работа не може. Скоро и бизнесмените ще започнат да си наемат психолози.

- Защо според вас Пламен Марков си тръгна от отбора?

- За мен Марков е изключително достоен човек. Този кошмар може да се случи на всеки. Ами навремето аржентинският отбор стана световен шампион, като си назначиха музикант за треньор и той изведе тима до върха. Значи е нужно да се погледне от друг ракурс на нещата, да се прилагат не само футболни методи и средства. Вземете Анатолий Карпов например, този човек е тренирал всички спортове професионално, както и Йохан Кройф. Той нямаше да спори като Георги Пеев дали вляво или вдясно да играе - той бе развил всичко у себе си. Кройф бе готов да играе и като вратар.

- Значи не одобрявате отношение като това на Пеев, който отказа за играе на поста, възложен му от треньора.

- Дълбоко погрешно е да спориш с треньора. Аз може да съм на различно от негово мнение, но ще му го кажа насаме, защото трябва да му пазя авторитета. Този човек носи отговорност за всичко. Когато тръгнеш срещу треньора си, това вече е липса на култура. Ръководителят има интерес, ако аз споря с него, но вземе ли се решение, аз съм длъжен да го изпълнявам. Това е принцип във всяко управление. Имам чувството, че Марков - достоен, интелигентен човек, използваше предимно традиционни методи и средства. Вижте чехите и гърците какви изненади поднесоха, но те използват нетрадиционни методи. Тринировките вече не са достатъчни. Нужни са и въображаеми тренировки. Трябва в мозъка да останат следи от реалното и от въображаемото. Забелязали ли сте, че когато футболист пропусне да вкара, той първо се хваща за главата. И тогава си признават, че главата, а не краката са сбъркали. Ами, питам ги, след като главата е отговорна, защо цял ден тренираш само краката?

Има дихателни упражнения за повишаване на стресоустойчивостта на хората и на интелекта. За да умее футболистът да проявява творчество на терена в рамките на задачите, които му е дал треньорът, той трябва да има усет и интуиция. Това е женска сила, но и мъжът може да я развие у себе си.

- Ще се справи ли според вас Христо Стоичков като треньор на националите?

- И Христо Стоичков да дойде в националния, той без психолог и специалист по дишане няма да постигне нищо. Аз обаче съжалявам, че Пламен Марков си тръгва. Този човек изпита горчилката на поражението. Това е един опит, какъвто никое висше учебно заведение не може да ти даде. И понеже е сериозен човек, можеше да се поучи от грешките си. Докато Стоичков няма качествата да ръководи хора, той е неуравновесен. Свалям му шапка, че прослави България, но това бе на терена като футболист. Като треньор ти трябва да познаваш не само индивидуалната, но и груповата психика. Ако успееш да формираш тази групова психика, ще имаш успехи. А за това си има специфични упражнения.

Тук Христо започва да разказва спомени:

Като работих с Пепи Попангелов, ами той мъж за женене - на 23 години и половина, а си играеше с детските колички. Баща му така го изолирал от другия свят, че той не знаеше какво трябва да прави в него. С голяма борба успях да го присъединя към останалите момчета от отбора и след 3 години той постигна най-големите си успехи. Приложих обаче някои психологически упражнения, които създават и телесна уравновесеност. Има и обратният вариант. Тогава поставихме една релса с дължина от 8 метра на 1 метър над земята. И той трябваше да минава през нея стотици пъти. С алпинистите Христо Проданов и Аврам Аврамов се срещахме в горичката зад стадион "Васил Левски". Но първата ни среща с целия отбор бе на Пампорово, хотел "Перелик". Там те тренираха през зимата до един открит басейн - спринт отгоре и плуване под вода на връщане. Хванах се на бас с тях, че не могат да издържат повече от 2 минути под водата и действително така се получи. Тогава Дойчин Василев се обади: Хайде, като сте такъв голям специалист, вас да ви видим под водата. Пък моят републикански рекорд за издръжливост под вода е 6,48 минути, поставен през 1963 г. Във филма, който засмехме за БНТ през 1983 г. "Резервите на човека" по мой сценарий, там демонстрирах цели 9 минути. И тогава като им го обясних как се прави, Христо Проданов направи 3,50 минути. Така че не е само въпрос на даденост, но и на работа.

Лошото е, че тези тренировки, които правехме преди години, сега ги отписахме и ни ги взеха другите страни, съжалява Христо Гешанов.

В здравния център на семейство Гешанови (съпругата му е специалист по физио- и билкова терапия) провеждат и 5-дневен курс за отказване от тютюнопушенето, която била приета от СЗО за най-ефективна. Гарантират 80-процентова успеваемост. Провеждат и специални курсове за зависимите от наркотици.

================================

http://www.btv.bg/news/bulgaria/obshtestvo/story
/1072495590-15_balgari_s_pensii_za_zaslugi_prez_poslednite_pet_godini.html

================================

http://more.info.bg/article.asp?topicID=173&issueID=637

image Христо Гешанов, психолог:
Ние сме водеща страна по създаване на творчески умове
  Визитка
Христо Гешанов е роден на 10 юни 1936 г. в София. Учил е философия и психология в СУ "Св. Кл. Охридски", завършил е Академията за обществени науки и социално управление - специалност управление на духовните ценности с две втори специалности - психология и журналистика. Завършил е пълен курс по математика в Софийския университет и сексология при Медицинската академия. Член е на Академията за обществени науки, един от учредителите на Международната академия "Космос и философия". Член на УС на Българското астронавтическо дружество, председател на научно-методическия съвет. Притежава най-богатата в България частна научна библиотека - над 25 000 тома. Автор е на над 250 публикации, 4 сценария на научни филми, 4 космически проекта, 5 книги. Получил е награда за най-добър късометражен научен филм през 1983 г. за "Резервите на човека".

Има диплом "Световен лидер" от Американския библиографичен институт. Семеен, с три деца.


- Г-н Гешанов, какво е общото между психологията, философията, фантастиката и поезията?
- Общото е интегралният подход. Това е подходът на Леонардо да Винчи, Платон, Демокрит, Айнщайн, Петър Берон, Асен Златаров, които имат умения във всички области от живота. Най-яркият представител на интегралния интелект е Леонардо да Винчи. Той е едновременно и добър математик, и военен инженер, и писател, и музикант. Изобретил е собствен инструмент от конска глава, на който е изпълнявал различни свои песни, за което е и обявен за най-великия певец на Италия. Друг представител е Пол Валери, член на всички академии на науките в цял свят. Той е вървял по системата на Леонардо да Винчи и когато навършил 50 г., започнал да пише стихове. Човек трябва да опитва от всичко, за да разбере в коя област е най-добър и кое е неговото призвание.
- С какво Ви привлече фантастиката?
- Фантастиката ражда всевъзможни идеи и дава решения на много проблеми. Тя дава оригинални мисли и може да вдъхнови всекиго. Фантастиката дава нетрадиционни гледни точки и обхваща всички области от живота.
- Какво е отношението Ви към екстрасенсите?
- Аз съм един от учредителите на асоциация "Феномени". През 1991 г. подадох оставка, защото тогава окончателно повярвах в Господ и се покръстих. В Библията се казва, че тези хора са "мерзост в очите на Господ". В асоциацията направихме изследване, което обхващаше около 70 екстрасенса. Запитахме ги дали осъзнават, че всемирът е изграден от добро и зло и че тази дарба не е тяхна. Част от тях го осъзнаваха, а други - не. Тъй като тази тяхна дарба не идва постоянно и с нея те не могат да излекуват себе си, разбират ли откъде е? Всички отговориха, че идва от Космоса. А на въпроса дали е от добрата, или от злата сила, 80 % от тях ми отговориха, че е от злата сила. За екстрасенсите няма значение откъде идва тяхната дарба, важното е, че успяват да помогнат на хората. Но това е едно лечение на тялото, а не на душата. Това е нещо като зараза. След Кашпировски броят на екстрасенсите значително се увеличи.
- В момента работите със съпругата си Гергана като психолози в София. Какви хора се обръщат към Вас за помощ?
- Най-вече депресирани, отчаяни хора. Обременени с много комплекси и проблеми. С тях провеждам по 2 срещи, на първата разговаряме, а на втората вече избираме лечението. Освен разговорите към лечението прилагаме и билки, но нищо повече, тъй като жена ми е фитотерапевт и интернист. Ние учим хората как да помагат на себе си, но и да бъдат психолози на своите близки. Психотерапевтът вдъхновява хората да се усъвършенстват, учи ги да нямат нужда от него.
- По какъв начин се справяте със стресовите ситуации в живота си?
- Аз имам една психотерапия, която е свързана с много работа. Работя по над 5000 теми от различни области, едновременно чета по 20 книги. Постоянно спортувам, два пъти седмично бягам, плувам, вдигам гири, играя тенис на маса. Миналата година участвах в състезание на плажа в София и спечелих първо място, при това на моите 67 г. Има едно понятие "скука", от което страдат много българи, то може да убие желанието за живот.
За да оцелее човек трябва да се храни постоянно с информация и да се занимава с няколко неща.
- Откъде се вдъхновихте за стихосбирката си "Размисли на сърцето?"
- В продължение на 12 г. имах написани само 3 стихотворения, от които разбрах, че не съм никакъв поет. Но тръгвайки по стъпките на Леонардо да Винчи, си поставих за цел да се усъвършенствам и в това поприще. Така за 2 месеца издадох стихосбирката си "Размисли на сърцето", преди това книгата с афоризми "Парадокси", а сега ще излезе и "Парадокси II". С жена ми издадохме книгата "Лечебно гладуване или пост", чиито методи сме опитвали вече. Другата книга е "За страха". Но овладяването на дадена техника не те прави творец. За да правиш изкуство, трябва да вложиш и кажеш на хората нещо ново, нещо свое.
Ние сме една водеща страна по създаване на творчески умове. И благодарение на тях можем дори да изплатим външния си дълг. Около 1972 - 1973 г. работих в обсерваторията в Стара Загора, първата в Европа станция за следене на спътници и първия спътник ние го уловихме. Там имаше много способни и умни хора. С наша апаратура открихме злато в Куба, след като казаха, че там няма никакви диамантени и златни залежи. А в Индия нашата апаратура откри петрол. Повечето от изобретателите не са изтъкнати личности, никой не ги познава, но те могат да ни изведат много напред.
- В своите лекции Вие говорите, че един творчески продукт трябва да е нов, оригинален, целесъобразен, необходим и реализуем. Успявате ли да съчетаете всичко това в своята работа?
- Да, аз постоянно прилагам методите за обучение и усъвършенстване на интелекта. Върху космическите си проекти работя вече четвърт век и постоянно ги допълвам. През 1972 г. предложих свой проект пред комисия на бившия СССР и между 82 проекта само 2, сред които и моят, бяха определени като реализуеми, а моят - и като най-икономичен. Проектът беше публикуван в един от броевете на сп. "Природа" и в "Криле". Даже Московската телевизия тогава дойде в България и засне филм за мен. Филмът се прожектира в Москва, но България не го закупи. Докладвано е за него на някои международни симпозиуми, посветени на космонавтиката. От тогава не се е чувало нищо за него, макар че беше публикуван. Сега вече към проекта са проявили интерес, защото е реализуем. През януари трябва да дойдат представители от НАСА, които искат да откупят 4 проекта на български учени, моят е един от тях. Това е проект за космическа радиовръзка. Ако човек наблюдава Земята от разстояние 4,5 млн. светлинни години, ще установи, че през последните 20 г. тя е увеличила своето топлинно радиоизлъчване повече от два пъти. Ние владеем това излъчване благодарение на радиопредавателите, чийто брой се увеличава. И сумарното излъчване на планетата нараства. Ако се договорят страните по света и всички телевизионни предаватели в определен момент спрат да работят, а после тръгнат, ще се получи сигнал, който се излъчва от цялата планета, и който се разпространява със скоростта на светлината. По този начин може да се съобщава всякаква информация. В общи линии в това се състои моят проект.
- Каква е философията на живота Ви?
- В живота си прилагам всички тези методи, за които говоря по време на лекциите си. Освен специализирания, комплексния и интрегралния метод, тясно се придържам и към християнския начин на живот. Неслучайно изследвам свещената книга повече от 50 г. и толкова време се занимавам с Космоса. Написал съм и книгата "Библия и космос", която е една енциклопедия на окултното през погледа на Библията, а астрологията я разглеждам от различни аспекти.

БИСТРА ДИМИТРОВА




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: allvin
Категория: Други
Прочетен: 1465799
Постинги: 356
Коментари: 1447
Гласове: 2969
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930